Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pogona vitticeps odmítá hmyz

Ahoj,

předně bych rád po delší době pozdravil příznivce teraristiky.

Nejdříve obecně k podmínkám:

- terárium 80x40x40, kupovaná klasika, umístěno v blízkosti okna, větrání ve stropě, svícení 12 hodin denně (v létě 14h) UVB Reptiglo 200 (26W), halogenka 46W na výhřev (v místnosti je 18°C přes den, tudíž to musím dohnat), lineární zářivka (klasická kuch. podlinka, tuším 15 nebo 18W) teploty 25 - 28 °C v prostoru, výhřev přes 45 °C, v noci 18-19 °C, rosení vyloženě občas (1x za 7-10 dní, spíše podle aktuálního stavu a počasí venku), klasický hřištní písek, kořen, větve, břidlice;
- pogona - stáří necelé 4 roky, doposud vše bez problémů, aktuální váha 370g, délka 45 cm.

K problému:

odmítá žrát hmyz. V posledních necelých 3 týdnech sežrala pouze jednoho dospělce b. dubia z vlastního chovu, od té doby hmyz odmítá (nepočítám kousek kuřecího masa minulý týden, ryze na zkoušku), stejně tak jí nic neříkají ani zofobasi a moučňáci. Saranče zřejmě nemá význam zkoušet. Hmym sice aktivně sleduje, nicméně hmyz "na volno" neloví, z krabičky také ne a přestože je naučená od mláděte na braní si z pinzety, tak jej prostě nevezme (je zvyklá na všechny popsané způsoby krmení). Vysadit doplňky jsem zkoušel, beze změny. Hmyz jí nabízím denně. Hole v životě neviděla, ale začínám o tom uvažovat, pokud by jí to mělo rozežrat. Vím, že to není savec a ještěři to mají trochu jinak, ale tohle mi přijde jako opravdu dlouhá doba.

"Zelené" žere naprosto bez jakýchkoliv skurpulí a problémů, zfutruje toho misku denně (čínkské zelí, rukola, polníček, občas mrkev, špenát; v létě co zahrada dá). Co se týče doplňků - klasicky Nutrimix pro nosnice, Plastin a sépiovka. Různě střídáno, hmyz obalován pravidelně, občas pocukrována zelenina (přes zimu).

Podmínky se dlouhodobě nezměnily, v podstatě jsou celé 4 roky stejné. Osobně mám dojem, že by chtěla zimovat, letos poprvé jsem jí nezazimoval (zdála se mi hubenější než by se mi na zimování líbilo) a zde mám zřejmě výsledek. Na váze zatím neubírá. Pořád uvažuji nad tím, jestli jí skutečně zimování nedopřát, byť třeba na 3-4 týdny. Zároveň už ale máme začátek března, což je vcelku dlouho - byť chápu, že pogoně je to jedno. Zejména k večeru, jakmile se setmí, různě chvilkově pospává. Jinak přes den aktivní, se zájmem sleduje okolí, občas jí to "drapne" a lítá jako splašená, šmejdí po teráriu. Pouštění po bytě neprovozuji.

Cca od ledna jsem si všiml obecně menší žravosti hmyzu (do té doby jsem krmil cca 2-3x týdně 2-3 kusy hmyzu), postupně jej začala žrát čím dál méně, ale nevěnoval jsem tomu přílišnou pozornost, "zelené" do sebe láduje pořád jaro/léto"podzim"zima.

Setkal se někdo s tím, že by pogona nechtěla hmyz a "zeleným" se cpala k prasknutí? Nejde o klasickou nežravost a téma "Agama mi nežere"..

Vyprazdňování normální, cca 1x za 3-4 dny, ani průjem, ani zácpa. Zřejmě vlivem zeleniny v poslední době spíše řidší. Vyšetření trusu se zatím nedělalo.

Prosím o vyjádření zj. zkušenějších chovatelů - "dojmologie" začínajících bych se rád vyvaroval, nerad bych aby to přerostlo ve flame.. Předem díky.

Předmět Autor Datum
dle mne spravna uvaha o tom ne-zimovani, nevadi ze je zacatek brezna - klidne bych dopral par tydnu…
lucifer 01.03.2016 23:15
lucifer
Lucifere, díky za reakci. Popravdě, na tu tvojí jsem v podstatě čekal, jakožto dlouholetého chovatel…
Ernest 02.03.2016 06:40
Ernest
jo takhle, pak je ta teplota OK, a ted celkem idealni k zimovani. Ad. "maskovani nejakeho problemu"… poslední
lucifer 02.03.2016 08:08
lucifer

Lucifere, díky za reakci. Popravdě, na tu tvojí jsem v podstatě čekal, jakožto dlouholetého chovatele pogon.

Teplota je úměrná tepoltě v místnosti-v době kdy v bytě nikdo není a v noci je 18-19 st. Tato teplota následně stoupá jaro/léto, tudíž i v teráriu je následně o ty 2-3 st. víc. Nad 30st. málkody, hlídáno termostatem.

Čím víc o tom přemýšlím, tím víc se nabízí to zimování-v podstatě je téměř vyprázdněná, takže je to příležitost-do cca 10 dnů by mohla mít zhasnuto..

Jen aby to nemaskovalo nějaký problém..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru