Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terarium-prosím o radu

Zdravím všechny teraristy,jsem tady nová a potřebuji poradit ohledně osvětlení teraria,jestli je dostatečné.Mám to tady celkem dost přečtené a zjistila jsem že žárovka UVB kterou máme je asi na prd-Reptile 150-13w a výhřevná je Intense Basking spot 50W.Nevím jestli je to jak má být to světlo.Doma se mi zdá že je celkem dostatečně osvětlené,ale raději se chci ujistit.Agamku máme něco přes týden.Jsem začátečník.Díky moc

Předmět Autor Datum
Takže nemám žárovku s UVA-dočetla jsem se že Intense Basking spot 50W je jen výhřevná.Můžu ji nahrad…
Melanie 04.03.2016 19:20
Melanie
Dost osvětlené to není. UVB máte slabé, koupit buď nejsilnější zářivku UVB reptile 200 25W nebo rovn…
V.R. 04.03.2016 20:45
V.R.
Děkuju moc za radu,koupila jsem teda narva bio vital a uvb jsem dala k té výhřevné.Jen dokoupim ješt…
Melanie 10.03.2016 14:26
Melanie
zapinat klidne vse najednou, jednemi spinackami.
lucifer 10.03.2016 17:38
lucifer
Ok,nebyla jsem si jistá jestli není zvíře vykulené,když se mu to všechno rožne.Spínačky jsem teda ta… poslední
Melanie 11.03.2016 08:10
Melanie

Dost osvětlené to není.
UVB máte slabé, koupit buď nejsilnější zářivku UVB reptile 200 25W nebo rovnou nějakou výbojku, která dává dohromady UVB a teplo i dost světla. Výhřevnou žárovku nemá cenu kupovat ve zverimexu, je to akorát předražené, protože to má ještěrku na obale. Stačí normální žárovka z elektra, wattáž musíte zvolit podle toho, jaká bude pod žárovkou teplota. Ideálně lehce nad 40°C. Jen dejte pozor, ať máte v tera nějaký teplotní gradient, na nejchladnějším místě by mělo být tak 25-27°C.
Výhřevná žárovka by měla být co nejblíže UVB aby agama při nahřívání chytala rovnou i UVB.
Celé to dosviťte nějakou lineární zářivkou (podlinkou), teplota světla blízká dennímu spektru ideálně 6000-6500 kelvinů. Dají se sehnat i obyčejné s tímhle spektrem, nebo kupte Narva Bio Vital.
U standardně vyráběných terárek je holt smůla v tom, že nainstalované objímky jsou většinou dost naprd umístěné každá na opačné straně tera...

Děkuju moc za radu,koupila jsem teda narva bio vital a uvb jsem dala k té výhřevné.Jen dokoupim ještě teda silnější.Terárko je teď opravdu krásně dosvětleno.Teploty jsem proměřovala a dole se pohybuje okolo 25 až 28 a nahoře pod výhřevnou je toplota kolem 42 až 44 a opodál je kolem 30,tak myslím že ok.Trošku mě zaráží když si začátečník pořídí nějaké terarijní zvíře a nechá si udělat terárko tak spoléhá na to že je tam pro dané zvíře všechno jak má být a ne že se to potom ještě musí předělávat a dokupovat plno věcí.Já si přečetla teda pozorně o agamce vousaté ať nedělám vyloženě nějaké zásadní chyby,ale stále mě něco ještě dokáže překvapit.Ještě se zeptám na takovou drobnost,kterou jsem nikde tady nenašla a to jestli zapínat ráno všechny žárovky najednou nebo postupně?Svítím 12 hod a zapínám teda naráz.?díky moc :-)

Ok,nebyla jsem si jistá jestli není zvíře vykulené,když se mu to všechno rožne.Spínačky jsem teda taky dokoupila a snad bude agamka jen prospívat.Ještě jsem psala zhruba před týdnem,že po svlékání agama (3 měs.)tak nějak těžko vydechovala a otvírala tlamku při tom.Asi dva dny to trvalo.Měla jsem tam dva hiacinty-hodně voňavá květina a když jsem vešla tak ta vůně byla přes celou místnost.Kytky jsem odstranila a druhý den ráno bylo po problému.Je to možné?Nebo měl problém z něčím jiným a tohle jen náhoda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru