Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mražené a mořské ryby pro vodní želvy

Opravdu se vodní želva nesmí krmit mraženými rybami, protože prý v přemrzlém rybím mase je cosi, co zabraňuje vstřebání živin a blokuje tak výživu? Krmím mraženými ančovičkami 10 let a toto slyším poprvé.

Dále jsem četla, že pro sladkovodní želvu je špatné krmení mořskými ančovičkami, ale již řad let kupuji ty, které byly uloveny ve sladkých vodách. Opravd mořské ryby želvám ničí játra a ledviny?
Díky za názory

Předmět Autor Datum
Proč si myslíte, že byly loveny ve sladkých vodách? Tohle téma se tu už probíralo, mrkněte do histor…
Epanterias 21.03.2016 10:49
Epanterias
Je to psáno na obale. Kupuji v supermarketech.
Neff 21.03.2016 10:51
Neff
Obal je jako papír, taky snese všechno
Epanterias 21.03.2016 13:10
Epanterias
ale u nás, jakožto v zemi bez moře, je spíš všechno mořské prezentováno jako lepší - například "sole… nový
ahoj 1 21.03.2016 15:06
ahoj 1
Sktečně se mi do ruky dostaly rybky, balené po 1kg - pod názvem ančovičky, grundle. A bylo na nich n… nový
Neff 21.03.2016 15:41
Neff
Pokud je tedy obal jen papír a snese všechno, pak opravdu nevím co mám jíst já a už vůbec nevím, čím… nový
Epanterias 21.03.2016 16:28
Epanterias
opravdu nevím co mám jíst já a už vůbec nevím, čím krmit želvy co máte jíst vy je mi vcelku fuk, al… poslední
lupus 23.03.2016 21:24
lupus
v krámech jsem viděla jen ančovičky deklarované jako mořské, nic jinýho. Teď jsem našla na vebu tohl… nový
ahoj 1 21.03.2016 19:25
ahoj 1
Jako vážně se u nás prodávaj mořské ryby s nálepkou sladkovodní? máte někdo nějaký konkrétní příkla… nový
Epanterias 21.03.2016 16:27
Epanterias

ale u nás, jakožto v zemi bez moře, je spíš všechno mořské prezentováno jako lepší - například "soleno mořskou solí" je dáváno jako velký plus. Chápala bych teda, že bude ryba ze sladké vody propagována jako mořská (třeba dost lidí si myslí, že pangas je z moře) a ne naopak. Jako vážně se u nás prodávaj mořské ryby s nálepkou sladkovodní? máte někdo nějaký konkrétní příklad?

Sktečně se mi do ruky dostaly rybky, balené po 1kg - pod názvem ančovičky, grundle. A bylo na nich napsáno uloveno ve sladkých vodách. Teď tohle balení nemám, ale až ho v krámě potkám, vyfotím. A není to od jedné značky, vzpomínám si minimálně na 2 různé prodejce.

Pokud je tedy obal jen papír a snese všechno, pak opravdu nevím co mám jíst já a už vůbec nevím, čím krmit želvy. Ale to jsem se poněkud odchýlili od původního tématu.

Pokud je tedy obal jen papír a snese všechno, pak opravdu nevím co mám jíst já a už vůbec nevím, čím krmit želvy. Ale to jsem se poněkud odchýlili od původního tématu.

Stačí aféra z minulého týdne se zmíněných pangasem, který u jednoho výrobce zdaleka neobsahuje tolik masa, jako bylo uvedeno na obalu;-)
A takových afér jsou měsíčně desítky, kdy potravina nebo její součást není tím, čím se dle obalu tváří.

opravdu nevím co mám jíst já a už vůbec nevím, čím krmit želvy

co máte jíst vy je mi vcelku fuk, ale čím krmit želvy tu bylo snad už 100x, to že jste za deset let nevěnovala ani pár minut na to, aby jste si zjistila co potřebuje zvíře, které chováte o mnohém svědčí...
takže po 101
)Ryby (sladkovodní)
by měli tvořit hlavní složku potravy. V ideálním případě by to měli být přiměřeně velké ryby podávané vcelku včetně kostí a vnitřností. Lze je koupit jako nástrahy v prodejnách pro rybáře, bo načeřínkovat
2) Žížaly
Dají se také koupit v nástrahách pro rybáře. Žížaly lze i chovat.Třá v dřevěné bedně s vrstvou vlhké zahradní zeminy. Krmíme je rostlinnými zbytky.
3)Šneci + slimáci
Ke krmení se hodí druhy s ulitou i bez ní suchozemští i vodní.
4) Patentky
Jsou výborným krmivem obzvlášť pro mláďata. Dají se koupit v akvaristice buď živé nebo mražené.
5) Rostliny
S tím jak želvy dospívají, začínají vyhledávat víc rostlinné potravy. Některé z želv rostlinnou potravu zcela odmítají.
- vodní rostliny (douška, okřehek, růžkatec),
- suchozemské rostliny (ptačinec, smetanka, jetel, jahodník).

v krámech jsem viděla jen ančovičky deklarované jako mořské, nic jinýho. Teď jsem našla na vebu tohle - Atherina Boyeri FAO: 0 ZPŮSOB PRODUKCE: produkt sladkovodního rybářství
všude jinde o té rybě píšou, že je mořská/brakická. Takže celej problém je teda asi o tom, že za přílivu i v sladkých vodách teče slaná voda s těmahle slanejma rybičkama...

https://sortiment.makro.cz/cs/grundle-1kg-/106762p /

Jako vážně se u nás prodávaj mořské ryby s nálepkou sladkovodní? máte někdo nějaký konkrétní příklad?

Ono jde o to, čemu se říká sladkovodní ryba, čemu mořská. Spousta mořských druhů táhne na tření do delty nějaké řeky (lososi, úhoři, cípalové a bambiliony dalších), přičemž lze stěží počítat s tím, že přechodem do brakické vody, případně až do sladké, se ryba zbaví okamžitě veškerých solí v těle. Přít se nechci, asi by to nejlépe odhalilo latinské označení druhu té které ryby, pak už se dá lépe vysledovat její životní cyklus, rozšíření a tedy i možnost, že byla ulovena pro nás v zjednodušeně řečeno "sladké vodě". Mimochodem pravými grundlemi se ještě za dob Karla IV. nazývaly veškeré naše drobné rybky, které se pekly či upravovaly jinak, tak jak byly, včetně hlav a obsahu střev. Počítaly se mezi ně především mřenky, ale následně i hrouzci a třeba slunky. To jsou ale skutečně čistě sladkovodní druhy. Zatím jsem osobně neviděl žádnou jinou sladkovodní prodávanou "grundli", která nebyla původem ze slané vody. Pokud se mýlím, rád se poučím, ale já ze zásady nekrmím žádnými grundlemi (natož ančovičkami) s pocitem, že je to to samé jako ryba žijící ve sladkých vodách celoročně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru