Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB a tepelné žárovky ve vlhčích teráriích

Zdravím, zalíbili se mi malí denní gekoni, hlavně Phelsuma klemmeri nebo Lygodactylus kimhowelli, a tak zjišťuji info o jejich chovu, abych se mohla zodpovědně rozhodnout, jestli si je pořídím. Není mi ale úplně jasné, jak zařídit UVB a vytápění ve vlhčích teráriích, které tito gekoni potřebují (navíc bych u nich chtěla mít zasazené živé rostliny). Prozatím mám zkušenost jen s nočními gekony Paroedura picta a Lepidodactylus lugubris - Paroedury nepotřebují vlhko ani UVB a Lepidodactylus sice vlhko mají, ale ne to UVB, takže tam vytápění řeším tepelnou rohoží nalepenou na bok terária.
Jenomže u těch Phelsum nebo Lygodactylů bych musela zařídit UVB. Jestli to chápu správně, tak UV záření neprochází sklem, tudíž musí být žárovka umístěna přímo v teráriu. Jak ale zajistit bezpečnost ve vlhkém teráriu? Přece jenom jde o elektřinu a ta se s vodou a vlhkem moc ráda nemá, že... Jak to u podobných druhů máte zajištěno Vy?
A ještě jeden hloupý dotaz (jak říkám, zatím s tím nemám zkušenost) - UVB žárovka (předpokládám, že by šlo o Reptile 100 13 W) vydává i nějaké teplo? Tj. stačila by terárium pro tyto gekony (podle načtených info by pro pár mohlo stačit š 30 x d 30 x v 50 ?) i vytopit nebo by byla nutná ještě tepelná žárovka?
Předem děkuji za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pro par terarium urcite staci. Oni zase tak moc vlhko nepotrebuji. Z vlastni zkusenosti vim, ze pril… poslední
chsajarsa 23.03.2016 16:56
chsajarsa

Pro par terarium urcite staci. Oni zase tak moc vlhko nepotrebuji. Z vlastni zkusenosti vim, ze prilis velkym vlhkem si clovek jen pridelava problemy. Chovam je tak, ze na dne teraria mam cca 0,5cm pisku(ciste z praktickych duvodu, phelsumy tam stejne nelezou, tak je to jedno). Rosim kazdy den vecer, ale tak, aby vse do rana vyschlo. Mam u nich tez malou plastovou nadobu(obal od beetle jelly) na vodu zavesenou na bambusu, kde je neustale voda. Jako zdroj UVB mam uvnitr teraria 13w reptiglo v kvetinaci. Je dulezite, aby se mohli felzumy pred UV zarenim schovat a zaroven min moznost se vyhrivat. Jeden bambus mam pak dany napric teraria primo od UVB. Navrchu teraria mam jeste doplnkovy zdroj svetla a to 24w LED pro co nejvetsi mozny svetelny tok. Klasickou zarovku moc nedoporucuju, protoze se o ni phelsumy velice snadno muzou popalit. Stejne chovam i Phelsumu seippi, ktera je ze stejne lokality a vlastne az na par vyjimek i ostatni mensi druhy phelsum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru