Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nalezené T. s. elegans

Jistě, v příhodných podmínkách ta zvířata mohou žít třeba dvacet let, ale tím to také končí. Já hovořím o tom, že dříve či později to potká prostě všechny - přijde tvrdší zima, bude studenější léto nebo něco na ten způsob a zvíře přichází o svou kondici. Každoročně je mi nošeno takových želv v různých velikostech poměrně dost, zpravidla zjara po zimování, jedná se o tyhle "odchyťáky" a jejich zdravotní stav bývá až na výjimky nic moc, rozhodně nelze vždy mluvit o prosperujících želvách ve vrcholné kondici, jak je nám podsouváno v řadě textů, natož počítat s jejich množením. Být tu odpovídající teplotní podmínky, pak o tom vůbec nediskutuji, elegansky jsou tvrdá a odolná zvířata, ale to počasí tu pořád není jaksi optimální jako třeba v té jižní Evropě. Spousta z těch donesených želv to nakonec nedá (jedná se o podvyživené, hubené kusy se záněty očí, některé v sobě mají rybářské háčky atp.) a ty co to dají to dají právě kvůli tomu, že u mě mají optimální podmínky a tudíž šanci se z toho vylízat.
K pozorování - jelikož je v každé větší nádrži či řece takových želv povícero, málokdy se dá říct na 100%, že je pozorováno vždy totéž zvíře (pochopitelně ta možnost tu je - viz poznámka Aurifer, kde o tom není pochyb), běžně bývá z určité lokality hlášeno třeba 4-5 zvířat obojího pohlaví (místně jich jsou i desítky), aby následující roky byla pozorována již jen želva jedna dvě (zpravidla samice). To, že už se nejedná jen o elegansky, ale i scripty je odrazem zákazu dovozu elegansek a nástupu script. Několik posledních relativně mírných zim nevykonalo to co obvykle a tak jsou schopny přežít i ony. Pochopitelně opět asi záleží i na konkrétním umístění nádrže a podmínkách (místně bylo prokázáno i přežívání nelsonek a jiných želv). Pokud se jedná o jedno a totéž zvíře ve Vašem případě a jste si tím jistá díky nějakému jistému znaku, pak holt máte štěstí a ta konkrétní želva na svoje životní podmínky také.
Vrátím se k tomu, na co jsem původně reagoval, protože už jsme se od toho trochu vzdálili - tvrdím, že elegansky tu rozhodně žádnou paseku nezpůsobují, byť se to o nich rádo píše a nejen lidovou slovesností předává a vzdor úvahám, jak se nám tu přemnoží a vyhubí naši želvu bahenní (která tu s 99,9% jistotou nějaké to desetiletí, možná století nežije), je skutečnost jinde. Rozmnožení zde nikdy nebylo prokázáno a dokud nebude se stoprocentní jistotou potvrzeno víc, než vykladení oplozených vajec, nebo nalezení vyvíjejících se vajíček (která se prostě nevylíhnou a želvičky v nich uhynou, jak se děje často i s introdukovanými bahenkami) v přírodních podmínkách bez jakékoliv lidské pomoci, nelze tvrdit nic jiného, než že s eleganskami a jejich příbuznými se budeme potkávat do té doby, dokud je budou lidé vyhazovat do řek a rybníků, protože jinou cestou se u nás nešíří a šířit nemohou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny