Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Acanthosaura capra trnoještěr kozí nepřijímá potravu ani vodu.

Dobrý den, mám dotaz ohledně trnoještěrky kozí. V neděli jsme si koupili na burze tuto ještěrku. 2 roční samička. Od neděle se skoro vůbec nehýbe. Zadní nohy si zakliňuje dozadu a jakoby si drží ocas. Nejí z misky ani s pinzety. Take nepije, zkoušeli jsme dávat kapičku na nos, do koutku ale neolízla se. Terarium 2x denně rosíme. Má UVB i UVA žárovku. Podestýlku rašelinu a jemný písek do pískovišť,odvětrávání ve vrchní části. Chtěli jsme dneska zkusit příkrm stříkačkou bohužel tlamičku nám neotevřela (na hlazení nohy nereaguje). Nechtěli jsme moc vyndávat aby si zvykla na terarium, její jediný pohyb je však když si chce vlezt na člověka. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
To je zvíře z importu. Takže je potřeba k němu tak přistupovat , dát ho do podmínek které potřebuje… nový
Aurifer 19.05.2016 18:49
Aurifer
Ano, načetli je mi jasne ze nebude lítat po terárku ale za 5 dni nepohla ani nohou. Vodopádek už jsm… nový
jesterka2 19.05.2016 19:19
jesterka2
zvíře jste si měli pořídit až po zařízení ubikace, vč toho vodopádku a ne ho tam dávat až týden po k… nový
Aurifer 19.05.2016 20:51
Aurifer
Asi by bylo nejlepší sem rovnou hodit fotku celého terárka. Pač to co vidím z fotky se mi nezdá jako… nový
lacerta. 22.05.2016 23:50
lacerta.
Mám taky acanthosauru roční samičku a ještě jsem ji taky neviděl pít , často jsou na větvi hodně dlo… nový
Varanius 23.05.2016 14:01
Varanius
Minulý týden dostala vodopádek a lítá po terárku pak zase hodinu nehybně sedí. Jí z misky kdyz jí ji… nový
jesterka2 31.05.2016 17:11
jesterka2
Potřebovala si zvyknout... V příloze posílám foto moji krasavice :) poslední
novus 01.06.2016 10:23
novus

To je zvíře z importu. Takže je potřeba k němu tak přistupovat , dát ho do podmínek které potřebuje a nechat uplně v klidu. Což podle toho co píšete tyto podmínky nesplňuje. Acanthosaury obecně ze začátku z misky obvykle nepijí, takže potřebují vodopádek. Ubikaci zařízenou pro stromové druhy se svislými silnějšími kmínky a hodně dobré větrání, ideálně dvojí a celý strop z pletiva. Sice obvykle časem zkrotnou a naučí se žrát z pinzety, ale ze začátku je potřeba, aby se aklimatizovaly a zvykly si. Takže jim tam vypustit krmení a nechat je v klidu, žádné hlazení nohou a nic takového. Je potřeba brát na vědomí, že to není odchovová salámistická vousatka, ale divoké a ze začátku dost stresové zvíře. A že to nejsou žádní akčňáci, Acanthosaura většinu času prostě sedí na větvi a nehýbe se.

Než jste si ji pořídili, přečetli jste si o tomhle druhu něco?

Asi by bylo nejlepší sem rovnou hodit fotku celého terárka. Pač to co vidím z fotky se mi nezdá jako vhodně vybavené terárium a není divu, že je tam dost ve stresu. Než dojde vodopád, tak bych hodně rosila rozprašovačem, případně moje acanthosaury pijí z kelímků s propíchnutým dnem na pletivu na stropě terárka. Líbí se jim, jak to pomalu odkapává. Musím teda říct, že se mi nestalo, že by nereagovaly na vodu. Při rosení pijou samy hned po importu. Takže asi to terárko fakt nebude nic moc zařízené, když se v něm chová takhle.

A jak už psala Aurifer, nehrabte na ni pořád a nerušte ji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru