Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kajmanka drava a zakon?

Co se týká přenosu nemocí souhlasím, ale tím narážíme na problém co jsem zmiňoval. Ono by se mohlo stát, že by někdo mohl zarazit chov gekonů, ještěrek, scinků, chameleonů a dalších jen proto, že na naše zvířata mohou přetáhnout kupříkladu crypta, kokcidie atd. O to byste stál? Jak chcete 100% zabránit, aby někomu nezdrhla z výběhu želva (to už je fuk jaký druh - želvy jsou rezervoáry všemožných breber), chameleon nebo sluněný leguán? Říct, že to zlehčuji je krátkozraké - já jsem hovořil ve smyslu přímé škody na nějakých populacích tuzemských plazů ve smyslu zavlečení predátora, pak to nevidím tak zle (hovořím o plazech, nové predátory tu máme a řešit to s nimi lehké není), chcete-li se bavit ve veterinární rovině, tak to bych tu ani nevytahoval, protože ať jde o želvy, hady, nebo ještěry, není nikdy možné zajistit, že se nedá něco zavléct. A nedá se to vyloučit ani pokud by to zvíře žilo v přírodě jen pár dní či týdnů, tak jako se umisťovaly ven do jezírek na léto drápatky či axolotli, nebo by se jednalo o zvířata která někomu vzala roha při letnění, případně si s nimi hrály děti a najednou zvíře s dětmi nebylo. Minulý měsíc mi vyprávěl známý, jak si jeho kolegyně přivezla v kufru ze Srí Lanky nějakou žábu - omylem. Když jsem se zeptal, kde tu žábu má, tak si posteskl, že jí bez milosti vyhodila ven na trávník z okna a o její další osud se nestarala.
Stejně tak by nebyl problém dotáhnout něco do naší populace třeba se zachráněnou užovkou, která byla chována po dočasnou dobu v terarijní místnosti s exotickými plazy a následně vrácena na lokalitu.
Chcete se skutečně vzdát chovu pro nějakou údajnou jistotu, že se k nám nikdy nic nedostane a bude Vás hřát na srdci, že máte rybník plný žab a z Vašich chovanců se na ně nic nepřeneslo, abyste následně zjistil, že tu nemoc kvůli které se tu dělá povyk mají z dob, kdy jsem chodil do mateřské školky?
Fakt to berte jen jako blbý příklad, nechci tu nic dehonestovat ani nabádat k laxnosti, ale to byste musel plošně zakázat chov cynopsů, které jste zmínil, ok, za pár let se přijde na to, že to má daleko víc rodů, nakonec i čeledí atd. To mi opět připomíná zákony některých zemí na chov "bojových" plemen psů, kde nějací jmenovaní borci určili, které psí plemeno je nebezpečné a zakázali ho, nesmíte ho držet, množit, chovat a každý rok se přitom objeví další jedinec jiného, do té doby bezpečného plemene, který usmrtí nebo vážně zraní člověka a borci si lámou hlavu, jakto, že ho neměli v tom seznamu už předtím a že jaksi nekoresponduje jejich původní představa smrtících bestií s tím, co zabíjelo letos a vloni.
Odbočím - já jsem se snažil roky o pomoc jistým populacím Natrix tessellata a výsledek byl takový, že jsem přestal jezdit na místa, kde jsem se denně "kochal" novými a novými přejetými kusy. Úřady s tím přes opakované upozorňování nedělají nic, repatriační chov mi byl zakázán, resp. nebyl povolen ani na základě studie ze tří lokalit. Smeteno ze stolu a tradá, po užovkách se jezdí dál i když je jich čím dál méně, jedná se o kriticky ohrožený druh, ale to nikoho netrápí. Lhostejno, že se od nás dokonce vysazovaly do Německa pro obnovení zničených populací. Jediný úředník, který mi byl tehdy nakloněn mi mimoděk řekl, abych se na to, že mi výjimka nebyla schválena vybodl a jestli chci pomáhat, ať si jich pár chytím, množím je a vysazuji zase zpět a jen to nikomu neříkám!!! Jeho názor na to, jak jsme v prdeli s ochranou zvířat, jak o ní rozhodují na řadě míst šašci, co nikdy neopustili svou kancelář, je nyní i mým názorem. Z něčeho děláme obrovské halo, vypadá to, že kvůli eleganskám vyhynou naše orbicularky a přitom nejsou naše původní už od nějakého 16.století a druhak když dnes někdo vyhodí do řeky orbicularku z Balkánu, nejen že může obohatit genofond, ale opět může ohrozit původní populaci, byla-li by tu skutečně i po té veterinární stránce. Tohle prostě není jen výsada elegansek či jiných zvířat. Je vtipné jak na záchranu některých evidentně i nepůvodních druhů plácáme granty, nebo paradoxně organizujeme hromadný sběr žabiček, přenášíme je po kupě v kyblích a taškách s vědomím, jak jim pomáháme, načež nové poznatky ukazují, že se jedná o jednu z variant jak masověji napomoci přenosu právě batrachochytrií. Mimochodem, co se týká batrachochytrií, tak jsem nedávno četl, že jako přenašeč u nás fungují bombiny.
Jestliže Vy se popisujete jako alarmista, tak já jsem v tomhle pesimista a už to nehodlám takhle sluníčkářsky řešit.
Jestli se batrachochytrium dostalo do vody z laborek od xenopusek, kde sloužily stejně zase lidem při určování těhotenství, nebo za to mohou teraristé (osobně pochybuji, protože rozšíření je tak masové, že by bylo bláhové se domnívat, že nešlo evidentně ruku v ruce s využitím drápatek v lékařství), je vpodstatě jedno. Je třeba zjistit, co se proti tomu dá dělat a to holt omezení něčeho, ať už dovozem nebo zakázáním chovu, nevyřešíme.
Navíc jsme se dostali dost daleko od původního tématu, kdy jste měl nápad, že by se registrovaly kajmanky, aby je lidé nevyhazovali do řek na Slovensku. Myslíte si pořád, že tohle nějaký zákon či vyhláška vyřeší? Vyřešil zákon na ochranu proti týrání uvazování psů v lesích, házení štěňat do popelnic a topení koťat? Na to je taky zákon a vyřešil něco? Když v zahraničí zakázali některá plemena, stoupl o ně zájem a lidé je chovají ve větších počtech než dříve (standartně případ Francie a zákazu APBT, jejichž počet stoupl z 10.000 na 40.000).. Nevolám po anarachii, ale dávno nevidím řešení v tom, že lidi budu omezovat a něco zakazovat. Mívá to naprosto opačný účinek.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny