Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páreček Agam Kočičínských

dobrý den, známá pracuje ve zverimexu a dostala jsem od ní neprodejné agamy kočičínské (pár), upozornila, že samička si drbe tlamu a po konzultaci s veterinářem jí postižené místo potírala vývarem z heřmánku. v teráriu měli jen hrstku písku, misku a zářivku. žádnou vodu, větve ani UVB. :-|

po převzetí jsme si všimlí, že samička má zaschlou krev u rtu a má ho na 2 místech rozseklý, zápáchá jí z tlamičky, chybí ji šupinky a je pohublá. Sameček má taky lehce poraněnou tlamičku, ale je na tom o poznání lépe, jen má navíc kčivý prst. Oba mají na konci ocasu bouličku, čím to je?

dala jsem je do akvária 85x50x50 cm, mají tam nádrž s vodou, žárovku na vyhřívání, rašelinu a větve. zbytek vyřešíme na zítřejších fauna trzích. Dočetla jsem se, že pokud agamce tlamička hnije, musí se v anestezii odebrat prohnilá tkáň a je to velmi náhkladné. Po té se musí podávat antibiotika. nedá se to řešit i jinnak? Pokud je to jen povrchové, mám podat betadin? pokud ano, kolilkrát denně? jak jinak řešit tyto poranění a dorostou jim šupiny? :?:

zatím nežerou a tak jim dávám čas na rozkoukání, divím se, že po 3 měsících v hrůzných podmínkách ještě žijou.:x:
děkuji za odpovědi, přikládám fotky:

22289-image-jpg - samička po převzetí

http://tera.poradna.net/file/view/22291-image-1-jp g - sameček po převzetí

http://tera.poradna.net/file/view/22292-image-2-jp g - "terárium"

http://tera.poradna.net/file/view/22294-image-3-jp g - samička po ošetření

Předmět Autor Datum
ty agamy jsou zřejmě z odchytu a mají rozmlácené tlamky o sklo. Nicméně s podmínkami u vás si zrovna…
Aurifer 16.07.2016 18:18
Aurifer
akvárium je jen napár dní, bylo to narychlo, snad pochopíte. teráium vyřešíme v nejbližší době. zůst…
Sárinka CZ 16.07.2016 18:48
Sárinka CZ
co znamená zastínit stěny? V řadě obchodů lze koupit buď korkové pláty kůry, nebo prostě jen něco…
Epanterias 16.07.2016 20:16
Epanterias
Děkuji, určitě zítra seženeme. Máme tímto více času na sehnání terária?
Sárinka CZ 16.07.2016 20:33
Sárinka CZ
To bych neřekl. Physignáti jsou na ty držky fakt háklivé, to provizorium z akvária je pro tak velké…
Epanterias 16.07.2016 20:45
Epanterias
Vyděšená jsem dostatečně, ještě když mám jet na týden pryč... Pokusím se co nejdřív to terárium poře… nový
Sárinka CZ 16.07.2016 20:50
Sárinka CZ
Prstík je ve srovnání s poškozením těch tlamek sranda, když to zjednoduším, dokáže žít i bez něj:-).… nový
Epanterias 16.07.2016 21:15
Epanterias
Zdravím, na tlamičky a rány menší bych doporučil z osobní zkušenosti Bepanthen Plus (hojivý krém), a… nový
Zydy 17.07.2016 20:16
Zydy
děkuji za radu. :) mám ale ještě jeden problém, radili mi, že mám nalepit něco na stěny toho akvárka… poslední
Sárinka CZ 18.07.2016 11:38
Sárinka CZ

ty agamy jsou zřejmě z odchytu a mají rozmlácené tlamky o sklo. Nicméně s podmínkami u vás si zrovna nepomohly.. to je komplet špatně. Pořiďte jim adekvátní dostatečně velké terárium -ne akvárium !- , zatím bez substrátu a s denně měněnou vodou. A něčím zastiňte skleněné stěny, aby do nich agamy neskákaly a nezraňovaly si dál ty tlamky. Co se týče toho zranění té samice, tak to má bohužel opravdu hodně a je otázka, jestli už nemá zánět v přilehlých kostech čelisti, to se potom hojí obtížně a někdy už se to nezhojí vůbec. Ale podstatné je upravit podmínky, zvířata držet v čistotě, adekvátních podmínkách a nechat je v klidu, aby si ty tlamky dál nezraňovaly skákáním do skla. Desinfekce je OK, ještě by pomohlo máznout to antibiotikem, třeba Tenazymem a nebo lokálně opláchnout Enroxilem a nechat být, ať to zvíře zbytečně není ve stresu z manipulace.

co znamená zastínit stěny?

V řadě obchodů lze koupit buď korkové pláty kůry, nebo prostě jen něco na styl lepených kousků korku dohromady (vypadá to jako podhled), které se přilepí, nebo jinak upevní na skleněné stěny. Zvířata po tom mohou šplhat, netřískají se do tlam, protože přes to nevidí. Není to to samé jako záslona z vnější strany. Podobně poslouží i takové ty terarijní pozadí z kokosového vlákna, ale má to tu nevýhodu, že to agamy po čase vyčesají a hrozí, že to budou žrát s krmným hmyzem.

To bych neřekl. Physignáti jsou na ty držky fakt háklivé, to provizorium z akvária je pro tak velké kusy, které běžně poskočí na dvě délky svého těla problém a jak psala aurifer, akvárium není terárium - špatná vlhkost, špatná teplota. Terárium a to velikostí a zařízením adekvátní jejich potřebám co nejdříve, nebo budete brzo zahrabávat a ten dobrý skutek už nebude dobrým skutkem

Prstík je ve srovnání s poškozením těch tlamek sranda, když to zjednoduším, dokáže žít i bez něj:-). Terárium dnes není problém (tedy pokud v tom nejsou peníze, což předpokládám, že ne, jelikož pak nemělo cenu si je brát) - i v obyčejném Hornbachu se dá koupit a zpravidla rovnou odvézt adekvátní terárium pro zvířata, která hodně šplhají + ten korek, co jsem zmiňoval. Osobně jsem to do terária lepil pomocí akvarijního silikonu (do 24hodin vytuhnuto, jen chce dobře vyvětrat ten smrad), jsou určitě i jiné metody, já to lepil jen po stranách, abych to mohl zase případně oddělat, kdybych tam cpal něco jiného.

Zdravím, na tlamičky a rány menší bych doporučil z osobní zkušenosti Bepanthen Plus (hojivý krém), aplikovat 2x denně silnou vrstvu a po dvou dnech jde již vidět znatelné zlepšení. Co se terária týče, projel bych bazos, ifaunu a našel nějaké "bazarové", případně napište SZ, pokud jste někde z Moravy a doporučím kontakty. Jinak k rozměru terária, musím po letech nakonec souhlasit s Jabulou, že 1,5 m výšky na úkor délky a šířky je zbytečné. :) Zkuste se kouknout po nějakém cca 100*80*60, a bude to OK, časem se uvidí.

Držím palce, Zdeněk :)

děkuji za radu. :) mám ale ještě jeden problém, radili mi, že mám nalepit něco na stěny toho akvárka, aby do něj nenarážela. Ale dneska jsem zjistila, že si tlamičku "zraňuje" o větve, dřív si třela o sklo, teď o ty větve, jak mám tohle řešit? Byla jsem na konzultaci u veterináře, dostane antibiotika. Ale je značné to povrchové poranění o větve...
děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru