Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Morče nechce jíst ani pít

Dobrý den,
máme morče, které bylo po celou dobu zdravé. Najednou ale přestalo jíst a pít. Už několik dní tento problém přetrvává. Nechce ani seno, ani krmivo pro hlodavce, ani suchý chleba. Na internetu jsem se dočetl, že by se mohlo jednat jedině o problém s přerůstajícími zuby. Zdá se mi ale nepravděpodobné se o tento problém jednalo, neboť pravidelně dáváme morčeti suchý chleba o který si zuby obrušovalo. Tak nevím čím by to mohlo být.
Zvažovali jsme i návštěvu zvěrolékaře, ale obáváme se, že nám asi nepomůže, protože naše předchozí morčata nechal utratit s tím, že se stejně jedná o druh pokusných zvířat.

Co byste poradili?
Díky předem za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No morče, co několik dní nejí ani nepije, má nejspíš už těžce na kahánku, normálně se morčata futruj…
Cinkodan 25.07.2016 19:39
Cinkodan
Problém je, který veterinář je zodpovědný v okolí Ostravy? Jinak tohle je už naše páté morče a krom…
Vladislav 25.07.2016 23:50
Vladislav
Mudr. Gajdosik ma ordinaci v Hlučine uz řadu let k nemu chodíme se vsim moznym a pokazde nam pomohl… nový
AnonymHlucin 24.11.2018 22:20
AnonymHlucin
JInak k těm zubům, pokud má morče problém se zuby, tak obvykle má chuť k jídlu a snaží se žrát, ale… nový
Aurifer 26.07.2016 13:20
Aurifer
Už jsem tady a už píšu jak jsme pořídili. :-) Zkusili jsme jiného veterináře, resp. veterinářku. By… nový
Vladislav 27.07.2016 00:29
Vladislav
ty plyny ve střevech ale nemusí nutně souviset s dietetickou chybou. Pokud morče dýl nežere, tak mu… nový
Aurifer 27.07.2016 01:52
Aurifer
jak to s morčetem vypadá, přežilo? nový
Aurifer 01.08.2016 15:33
Aurifer
Dobrý den.bezte na veterinu mám ten samý problém s morcatkem ale pouze k odborníkovi na morčata může… nový
Janet 11.01.2019 08:35
Janet
Dobry den. Nase morcatko bylo nachlazene,nebo to tak alespon vypadalo.Bylo ale porad v obyvacim poko… nový
Jan Pekarovič 16.03.2019 10:09
Jan Pekarovič
Tak zajdi kzverolekari moje morče nežere anepije taky ale to je jen rýma poslední
Motce 07.03.2021 07:08
Motce

No morče, co několik dní nejí ani nepije, má nejspíš už těžce na kahánku, normálně se morčata futrujou jak prokopnutý. Možnosti, co mě napadají, jsou stáří, nemoc, nebo elementární chyba v chovu. Ohledně zubů, místo spekulací o pravděpodobnosti se prostě na ty zuby do tlamky podívejte, morčata jsou těžce přešlechtěná a často některým jedincům rostou přední zuby šejdrem a vyžadují pravidelné krácení, které jen tvrdý okus nezajistí. Nebo zuby rostou dobře, ale podání tvrdého okusu bylo nedostatečné. Stačí zadat do prohlížeče obrázky s něčím jako "cavy teeth", abyste měli představu co by tam mělo či nemělo být...
Taky jedno morče je náročnější na péči, vyžaduje častou pozornost, je to skupinové zvíře. Ideální, při nedostatku času, je skupinka 2+ samiček.
Na zvěrolékaře se klidně obraťte...nezapomeňte ale, že ten "Váš", s jehož řešením léčby jiných zvířat jste nebyli spokojení, není jediný na světě - zkuste třeba i jiného...

JInak k těm zubům, pokud má morče problém se zuby, tak obvykle má chuť k jídlu a snaží se žrát, ale nejde mu to. Docela častým jevem je potom "uslintaná" tlamička umazaná od rozžvýkaného krmení a morčátku často z té tlamičky zapáchá (protože od přerostlých zubů se tam tvořívá zánět). Ale pokud to morče opravdu nežere - ani nemá chuť k jídlu, tak je potřeba hledat problém ještě někde jinde. A to opravdu rychle.

Už jsem tady a už píšu jak jsme pořídili. :-)

Zkusili jsme jiného veterináře, resp. veterinářku. Byla docela milá a ochotná. Pod narkózou prohlédla důkladně tlamičku, zkontrolovala všechno rentgenem a nakonec odebrala krev na krevní vyšetření. Povedlo se ji zjistit, že morčátko má plyny ve střevech. Takže nám dala léky na plynatost, speciální kašovitou stravu a každý den máme chodit na injekce na mobilitu střev. Má prý sice jen 15% na přežití, ale i tak to nevzdáváme. Pořád lepší se pokusit ho zachránit, než ho ztratit.
Doma jsme přemýšleli, z čeho se mohlo morčátko tak nafouknout a nakonec jsme došli k závěru, že při poslední návštěvě babičky, mu asi dala něco co by jíst nemělo. Morčátka chováme už dlouho a na to řím je krmíme fakt dáváme pozor a tohle bylo poprvé co se nám takový případ stal.

Každopádně všem děkuji za rady, ochotu a čas. ;-)

ty plyny ve střevech ale nemusí nutně souviset s dietetickou chybou. Pokud morče dýl nežere, tak mu to rozvrátí střevní mikroflóru a ty plyny se vytvoří také. Morče jako většina ostatních býložravců je uzpůsobené k v podstatě nepřetržitému žraní, kdy má trávicí trakt neustále plný. takže pokud byť třeba jen 1 den hladoví, tak už mu to poškodí trávení. Takže to pak asi bude chtít podat i probiotika a prospělo by rozmixovat čerstvé bobky od zdravého morčete a dát mu to do té kaše, aby se mu obnovila ta mikroflóra. A velmi jemně mu masírovat bříško.

Držím palce, ať to morče zvládne..

Dobrý den.bezte na veterinu mám ten samý problém s morcatkem ale pouze k odborníkovi na morčata může to být plynatost ve střevech a zoubky Nepřidávejte chleba zoubky se nezbrousi to je omyl Běžte co nejdříve já teď morcatku dávám tekutou stravu oni vám poradí doporučuji veteriná Brno Jekl

Dobry den. Nase morcatko bylo nachlazene,nebo to tak alespon vypadalo.Bylo ale porad v obyvacim pokoji,davame pozor na vetrani i pruvan.Ted si vycitam ze jsme meli hned jit k veterinari. Morcatko prestalo jist i pit,tak jsme veterinare navstivili.Morce melo zapal dychacich cest zpusoben bakteriemi,dostalo antibiotika,vitamin b12, vitamin c, krmili a napajeli jsme ho strikackou do pusy. Atb ale nezabrali a do tri dnu morcatko tak zeslablo,ze uz nebylo pomoci. Proto nemoci zvirat nepodcenujte. Lepsi zbytecna navsteva veterinare nez zbytecny uhyn domaciho milacka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru