Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otrava

Zdravím,
máme větší venkovní chov potkanů, bohužel ne na svém pozemku. Při dnešním krmení jednoho z hadů jsme zkrmili potkna, který byl evidentně v posledním tažení. Až po nakrmení hada oním potkanem jsme si při krmení ostatních potkanů venku všimli, že kolem úřadoval někdo s jedem. Máme potkany na průchozím školním pozemku, sousedí s tenisovými kurty a vedle kotců jsou kompostéry, takže se tam drží i divocí potkani. Někoho asi iritovali a jal se trávit. Buď se mu utrhla ruka i do kotce, nebo nemáme úplně 100% krysotěsné ubikace. Každopádně okolo se povalovalo několik mrtvol a zabíjeli jsme několik dožívajících zvířat vykazující jasné známky otravy některým z jedů, který působí jako blokátor vit. K. V kotcích zatím vše OK (krom toho zkrmeného). Problém je ten, že jedno otrávené a dožívající zvíře jsme zkrmili (vypadalo prostě jako samice, co se špatně okotila. Nenapadlo nás, že důvod krvácení z konečníku/pochvy je otrava).
Nakrmený had je mládě PMB, cca 5 kg. Veterinář z Veopetu v Pardubicích nám doporučil dávat hadovi příští 3 týdny 1x denně 2 kapky Hydrovitu K1. Vitamínem K prý nelze předávkovat a mělo by to vyrušit účinky jedu. Stejný postup nám potvrdila ještě jedna veterinářka.
Pevně doufám, že nikdo nemáte stejnou zkušenost, ale přesto se ptám: Je doporučený postup dobrý? případně máte někdo jiné nápady? Nebo ideálně, jak donutit zdravého a žravého hada, aby vydávil kořist? Potkana sežral dnes před polednem.
Předem díky

Předmět Autor Datum
Pokud toho potkana sežral dneska, tak by se mu jed ještě nemusel vstřebat do organismu, nebo ne v ta…
Aurifer 01.08.2016 18:55
Aurifer
Nad vymasírováním jsme přemýšleli, ale ten potkan byl jen taková sváča :-) Je to docela velké a tlus…
V.R. 01.08.2016 19:06
V.R.
jak to vypadá, podařilo se dostat toho potkana ven?
Aurifer 03.08.2016 15:08
Aurifer
Přítel se snažil asi hodinu. Vymasírovával, zkoušel olej....nic. Had se vztekal, bránil, pak už jen… poslední
V.R. 03.08.2016 19:02
V.R.

Pokud toho potkana sežral dneska, tak by se mu jed ještě nemusel vstřebat do organismu, nebo ne v tak moc velké míře. Zkuste hada přinutit potkana vyzvrátit masírováním "boule" směrem k hlavě a když to nepomůže, tak mu dejte sondou vlažný jedlý olej. A ten vit. K jako antidotum toho jedu, jak vám radil veterinář... nic moc víc se s tím dělat nedá.

Nad vymasírováním jsme přemýšleli, ale ten potkan byl jen taková sváča :-) Je to docela velké a tlusťoučké zvíře, zkoušeli jsme potkana nahmatat, ale nejde to. Kolik toho jedlého oleje? Pokud se nám nepovede to z něj dostat, jaká je šance, že bude v cajku, pokud mu budeme dávat ten Hydrovit?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru