Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Besnota?

Dobrý deň,
ja by som sa chcela opýtať, neďaleko domu sme mali uhynutú líšku a moje psy ju mohli oňuchávať (neviem, či jej mohli oblízať papuľu alebo nie, nespozorovala som také správanie pri iných uhynutých živočíchoch) a bojím sa, že ak by ju oblízali tak keby si napríklad kýchnu alebo nám oblížu kožu, mohli by nás nakaziť besnotou, i keď som čítala, že očkované zviera nevylučuje besnotu, no keby ju mali v slinách ešte v ten deň ako by sa dostali do kontaktu s líškou a oblízali alebo okýchli mi tvár, vylučovali by ju? Sú očkované Rabisinom v roku 2013, jeho účinnosť sú 3 roky, pokiaľ dobre viem, v septembri podstúpia revakcináciu. Bola to mladá líška zrazená autom, neskôr poslaná na rozbor, výsledky nie sú známe, ale vraj aj so zrazenou líškou sa má zaobchádzať ako s besnou líškou. Bývam vo veľmi blízkom okolí Rimavskej Soboty, kde by sa besnota vyskytovať nemala. Ak sa ozaj vyznáte ohľadom tejto tematiky, odpoveď by ma veľmi potešila. Ďakujem za odpoveď.

Předmět Autor Datum
vyskyt besnoty - vztekliny je velmi vzacny, dle mne muzete byt v klidu. Nevim jak na Slovensku, v Ce…
lucifer 08.08.2016 17:20
lucifer
Pokud vám očkovaní psi olízali autem sražené lišče, tak to, že by na vás přenesli vzteklinu je vysoc… poslední
Aurifer 08.08.2016 22:27
Aurifer

vyskyt besnoty - vztekliny je velmi vzacny, dle mne muzete byt v klidu. Nevim jak na Slovensku, v Cechach pres 10 let nebyl jediny pripad. Co si pamatuju tak se provadela nekdy v 90 letech i plosna "vakcinace" navnadami s vakcinou - v te dobe jsme byli jeste spolecny stat = asi i u vas.

Pokud vám očkovaní psi olízali autem sražené lišče, tak to, že by na vás přenesli vzteklinu je vysoce nepravděpodobné. Lišky se tu plošně vakcinovaly a vzteklina už se tu dlouhodobě neobjevila, jak už psal kolega. Takže té se bát nemusíte, ale lízat bych se od nich teď nenechala z důvodu možného přenosu jiných zoonóz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru