Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Avitaminoza D (A?) u T. s. s.

Zdravím,
ujali jsme se želvičky, kterou předchozí majitel měl 8 měsíců v takovém tom obskurním jezírku s palmou, snad víte, kterou hrůzu myslím...
Želva tedy neměla ani přístup k UVB, ani kvalitní vitamíny. Na to, že jí bude něco kolem roku, má karapax dlouhý 7cm. Navíc je zdeformovaný - štítky se podél páteře zvedají do hřebene a celý krunýř má tvar čepičky pracovníka rýžového pole. Želva bez problémů existuje v želváriu, ale bojí se rybiček, takže krmíme cvrčky a červy (plus granule), co plavou na hladině. Občas slupne šneka a ulitu vyplivne. Krunýř už jsem jí očistil kartáčkem, protože vypadal opravdu jetě, a natřel jsem ho Hydrovitem AD3E, aby se do něj trochu vitamínů vstřebalo - krunýř už dneska vypadá líp a i ten "stegosauří" hřeben se zmenšil. Želva taky dostala přiměřenou dávku Hydrovitu dle své váhy (tedy 32 gramů - na věk hodně malá) přímo do ústní dutiny, která vypadá zdravě. Oči i nozdry jsou bez výtoku, želva je čilá.
Můžete mi poradit, co ještě dodat a zlepšit, aby se jí ten krunýř alespoň trochu spravil? Měkký ho nemá, k vápníku přístup má neustále. Souš je vyhřívaná žárovkou. Budu rád za každou pomoc a radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Všem, co psali, moc děkuji za rady. Nejnovější zprávy: želva už bez problémů plave, což jí původně č… nový
Verlaine 17.08.2016 13:47
Verlaine
Zdravím všechny a dovolím si napsat pár aktuálních informací o želvě - jmenuje se Gustav. Ač měla v… nový
Verlaine 11.10.2016 21:03
Verlaine
super :beer::-) Akorát u těch pancéřníčků, krunýřovců a dalších ostnatých sumečků pozor na 1 věc- on… nový
Aurifer 12.10.2016 14:07
Aurifer
Děkuji za radu. Po těch pancéřníčcích naštěstí vůbec nejdou. Ani ta malá želvička, která je o dost a… poslední
Verlaine 05.11.2016 15:08
Verlaine

Všem, co psali, moc děkuji za rady. Nejnovější zprávy: želva už bez problémů plave, což jí původně činilo potíže - nebyla na to zvyklá. Během těch čtyř dnů přibrala 4 gramy - má teď 36g. Úspěšně baští šneky a po těch porcovaných už nám začala lovit i ty rybičky, které jí tam dříve v klidu plavaly. Takže se dá očekávat, že za chvíli bude v želváriu sama :D
Jak řekl můj otec, když viděl želvu v novém bydlení i to extra prďácké bydlení s palmou, kde žila dřív: "Příroda konečně začíná vítězit."
Co se týče krunýře, hřeben se pomalu ztrácí (den ode dne je menší) a na bocích už krunýř vypadá krásně - začal mít ten pěkně vypouklý tvar. Ještě vepředu a vzadu je prohnutý a tvarovaný jako ta čepička pohozená v rýžovém poli, ale snad i to se upraví. Jinak krunýř neměkne a želva se jeví den ode dne silnější. Přestává se bát, takže i to UVB nad souškou zařídím. Ještě aby si zvykla na ruku a bude to super. Zbývá jen vymyslet jméno :D

Zdravím všechny a dovolím si napsat pár aktuálních informací o želvě - jmenuje se Gustav.
Ač měla v srpnu 32 gramů, váží k 10/10/2016 krásných 105 gramů. Co do délky se želva zdvojnásobila. Krunýř má nádherný a bez problému si pochutnává na servírovaných rybách. V akváriu, kde žije, zůstali nedotčení pouze pancéřníčci, ostatní rybičky padly za vlast, neboť se nepodílely na čištění krunýře svého nového krále.
Ze šneků mám už jen ampulárky (ostatní chutnali mnohem lépe) a také lesní kapradina původně rostoucí na břehu zmizela.
Podařilo se mi sehnat ještě jednu T. s. s., která s Gustavem sdílí vodní příbytek.
Ještě jednou všem děkuji za rady, které se všechny snažím dodržovat a Gustavův zdravotní stav je toho důkazem.

super :beer::-) Akorát u těch pancéřníčků, krunýřovců a dalších ostnatých sumečků pozor na 1 věc- oni jsou sice tvrdí a želvy se po nich většinou moc neženou. Ale v okamžiku, kdy se odrostlá želva pokusí spolknout živého sumečka může nastat problém, ten se jí totiž ostnama na ploutvích může šprajnout v tlamě a želva se ho pak nebude umět zbavit. A může se pak i utopit, což se mi kdysi bohužel stalo..

Děkuji za radu. Po těch pancéřníčcích naštěstí vůbec nejdou. Ani ta malá želvička, která je o dost aktivnější a založená dobrodružněji než Gustav. Rybky jsou totiž velké zhruba jako ona. Nemá ani tendence je oždibovat. A Gustav se spíš vždycky nastaví a nechá si od nich okusovat starou kůži. Nicméně budu si všímat, jestli se něco nemění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru