Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Avitaminoza D (A?) u T. s. s.

Zdravím,
ujali jsme se želvičky, kterou předchozí majitel měl 8 měsíců v takovém tom obskurním jezírku s palmou, snad víte, kterou hrůzu myslím...
Želva tedy neměla ani přístup k UVB, ani kvalitní vitamíny. Na to, že jí bude něco kolem roku, má karapax dlouhý 7cm. Navíc je zdeformovaný - štítky se podél páteře zvedají do hřebene a celý krunýř má tvar čepičky pracovníka rýžového pole. Želva bez problémů existuje v želváriu, ale bojí se rybiček, takže krmíme cvrčky a červy (plus granule), co plavou na hladině. Občas slupne šneka a ulitu vyplivne. Krunýř už jsem jí očistil kartáčkem, protože vypadal opravdu jetě, a natřel jsem ho Hydrovitem AD3E, aby se do něj trochu vitamínů vstřebalo - krunýř už dneska vypadá líp a i ten "stegosauří" hřeben se zmenšil. Želva taky dostala přiměřenou dávku Hydrovitu dle své váhy (tedy 32 gramů - na věk hodně malá) přímo do ústní dutiny, která vypadá zdravě. Oči i nozdry jsou bez výtoku, želva je čilá.
Můžete mi poradit, co ještě dodat a zlepšit, aby se jí ten krunýř alespoň trochu spravil? Měkký ho nemá, k vápníku přístup má neustále. Souš je vyhřívaná žárovkou. Budu rád za každou pomoc a radu.

Předmět Autor Datum
Ryby logicky nedávat tak, aby si je lovila, ale porcované. Dobré jsou malé druhy (hrouzci, střevličk… nový
Epanterias 13.08.2016 22:03
Epanterias
Děkuji za rady. Ven ji dávat nechci, stačí, že si postupně zvyká na to nové bydlení. Když jsme ji da… nový
Verlaine 14.08.2016 05:10
Verlaine
Nějak jsem nezaznamenala zmínku o UVB žárovce. Nelít AD3 a pořídit Uvčko. A co se ryb týče, tak dáva… nový
V.R. 14.08.2016 16:59
V.R.
Nějak jsem nezaznamenala zmínku o UVB žárovce Je to proto, že já u vodních želv UVB nepoužívám. A t… nový
Epanterias 14.08.2016 19:42
Epanterias
No zrovna u téhle přiryplené bych se za použití UVčka docela přimlouvala. prospěje jí to určitě víc,… nový
V.R. 14.08.2016 20:00
V.R.
Tak to souhlas. Ono dle mě AD3 do rukou patří málokomu. O těch klasických vitaminozních přípravcích… nový
Epanterias 14.08.2016 20:40
Epanterias
My máme u elegansek nejsilnější UV kompakt a těsně vedle obyč výhřevnou žárovku, vše na kovovém rošt… nový
V.R. 14.08.2016 21:09
V.R.
UVB jsem nechtěl pořídit hned, bála se i normální žárovky, když začala svítit (nevím, jestli ji chov… nový
Verlaine 14.08.2016 22:05
Verlaine
Nám zamražené a následně rozmražené žerou. Nevím ale, jak dopadne rozporcována zamražená ryba. My mr… nový
V.R. 14.08.2016 22:14
V.R.
To jsem si taky říkal, aby ta ryba neměla onu kvalitu, co Pohlreich tak "vysoce" hodnotí. :D P. S.:… nový
Verlaine 14.08.2016 22:37
Verlaine
Pokud se ryba naporcuje krátce po zabití a zamrazí, je to totožný výsledek. Krmil jsem na oba styly,… nový
Epanterias 14.08.2016 22:47
Epanterias
Všem, co psali, moc děkuji za rady. Nejnovější zprávy: želva už bez problémů plave, což jí původně č… nový
Verlaine 17.08.2016 13:47
Verlaine
Zdravím všechny a dovolím si napsat pár aktuálních informací o želvě - jmenuje se Gustav. Ač měla v… nový
Verlaine 11.10.2016 21:03
Verlaine
super :beer::-) Akorát u těch pancéřníčků, krunýřovců a dalších ostnatých sumečků pozor na 1 věc- on… nový
Aurifer 12.10.2016 14:07
Aurifer
Děkuji za radu. Po těch pancéřníčcích naštěstí vůbec nejdou. Ani ta malá želvička, která je o dost a… poslední
Verlaine 05.11.2016 15:08
Verlaine

Ryby logicky nedávat tak, aby si je lovila, ale porcované. Dobré jsou malé druhy (hrouzci, střevličky východní), nebo malé kusy, které lze krájet na kousky, které želva rovnou polyká a netrhá. Jde o to, aby s masem přijímala i kosti, páteř ryby. Cvrčci, ani červi s granulemi nejsou ani vhodná strava, ani v jejím stavu moc dobroty neprovedou. Lze je dávat jen jako doplněk. Naopak zařadit do jídelníčku žížaly a splašit od někoho (lze dobře přes inzerci) akvarijní šneky (okružáky, malé ampularie), nebo achatiny. S tím hydrovitem opatrně. Lepší je dle mého názoru doplnit želvě vápník a vitamíny přes pestrou stravu, než operovat s vitaminozními přípravky. Želvy se i tak vylepšují poměrně rychle (tím myslím to zavápnění, tvrdnutí), ta deformita už tam zůstane natrvalo, byť se asi s růstem změní. Při optimálním počasí je možné dát želvu ven do nějaké vaničky, odkud se ale nesmí dostat a vzít roha. Zároveň je potřeba pohlídat možné přehřátí (člověk by nevěřil, jak rychle se dovede na slunku během pár hodin ohřát i větší objem vody, než se mu to přihodí).

Děkuji za rady. Ven ji dávat nechci, stačí, že si postupně zvyká na to nové bydlení. Když jsme ji dali do toho želvárka, tak nemohla ani plavat a chodila po dně. Z toho extra prďáckého bydlení to neuměla. Ale po pár dnech už je z ní šikovná plavkyně. Akvarijní šneky si chovám, takže jich má na vybranou. Jako rybičky má pancéřníčky, ale seženu jiné a naporcuju. Ještě jednou moc děkuji za rady.

Nějak jsem nezaznamenala zmínku o UVB žárovce

Je to proto, že já u vodních želv UVB nepoužívám. A to ani u těch, které venku přes léto nemám. Kvalitní odpovídající krmení dělá svoje a na rozdíl od suchozemek, kde UVB směle doporučuji, jej v takovém případě nepovažuji za nutné. Pochopitelně, je-li, jedině dobře.

Tak to souhlas. Ono dle mě AD3 do rukou patří málokomu. O těch klasických vitaminozních přípravcích na podobné bázi nemluvě. Kolikrát to naopak ještě zhorší stav díky nevhod dávkování.
Bohužel, valná většina lidí když už tam to UVB má, tak ho má vysoko, nad sklem, příliš dlouho bez výměny za novou (dokud to svítí, tak proč to měnit), nebo i jako zdroj tepla - což sice tuhle kombinaci nevylučuje, ale na 90% se s tím u chovatelů vodních želv nesetkáme a málokde jsem viděl žárovku jako ohřev a vedle nebo nad právě UVB v nějakém klasickém provedení.

UVB jsem nechtěl pořídit hned, bála se i normální žárovky, když začala svítit (nevím, jestli ji chovali "ve tmě", ale pod jakýmkoliv zdrojem tepla/světla 100% nebyla. Takže zatím zvykáme na žárovku. Studuju systematickou biologii a ekologii a tekuté vitamíny používám už pár let pro většinu svých tera zvířat. Počítám a ředím dávku vodou podle hmotnosti jednotlivého zvířete. Proto jsem se rozhodl zavitaminovat (krunýři to evidentně prospělo). Rybičky mám sladkovodní od rybáře - takže mě napadá: musí být vždy čerstvé, nebo mohu naporcované zamrazit? Jedla by to pak?

Nám zamražené a následně rozmražené žerou. Nevím ale, jak dopadne rozporcována zamražená ryba. My mrazíme v celku a porcujeme až po rozmražení. Nejdřív to zkus, aby se ti ze ti ty porce po rozmražení nějak neroztekly :-) Ale možná jen sejčkuju :-)
P.S. Studuješ UPOL?

Pokud se ryba naporcuje krátce po zabití a zamrazí, je to totožný výsledek. Krmil jsem na oba styly, ty porcované se neroztečou. Ty porcované kousky akorát kolikrát zmrznou na šutr a stejně se to blbě láme, než to povolí, takže poslední čas už mrazím ryby vcelku a porcuju až při rozmražování.
Co se týká Zdeňka, tak ten by zmraženou rybu nebral ani omylem, ať nakrájenou nebo vcelku. Kvalitní ryba je totiž jen čerstvě zabitá a maximálně zchlazená. Ostatní smol pachol:-D

Všem, co psali, moc děkuji za rady. Nejnovější zprávy: želva už bez problémů plave, což jí původně činilo potíže - nebyla na to zvyklá. Během těch čtyř dnů přibrala 4 gramy - má teď 36g. Úspěšně baští šneky a po těch porcovaných už nám začala lovit i ty rybičky, které jí tam dříve v klidu plavaly. Takže se dá očekávat, že za chvíli bude v želváriu sama :D
Jak řekl můj otec, když viděl želvu v novém bydlení i to extra prďácké bydlení s palmou, kde žila dřív: "Příroda konečně začíná vítězit."
Co se týče krunýře, hřeben se pomalu ztrácí (den ode dne je menší) a na bocích už krunýř vypadá krásně - začal mít ten pěkně vypouklý tvar. Ještě vepředu a vzadu je prohnutý a tvarovaný jako ta čepička pohozená v rýžovém poli, ale snad i to se upraví. Jinak krunýř neměkne a želva se jeví den ode dne silnější. Přestává se bát, takže i to UVB nad souškou zařídím. Ještě aby si zvykla na ruku a bude to super. Zbývá jen vymyslet jméno :D

Zdravím všechny a dovolím si napsat pár aktuálních informací o želvě - jmenuje se Gustav.
Ač měla v srpnu 32 gramů, váží k 10/10/2016 krásných 105 gramů. Co do délky se želva zdvojnásobila. Krunýř má nádherný a bez problému si pochutnává na servírovaných rybách. V akváriu, kde žije, zůstali nedotčení pouze pancéřníčci, ostatní rybičky padly za vlast, neboť se nepodílely na čištění krunýře svého nového krále.
Ze šneků mám už jen ampulárky (ostatní chutnali mnohem lépe) a také lesní kapradina původně rostoucí na břehu zmizela.
Podařilo se mi sehnat ještě jednu T. s. s., která s Gustavem sdílí vodní příbytek.
Ještě jednou všem děkuji za rady, které se všechny snažím dodržovat a Gustavův zdravotní stav je toho důkazem.

super :beer::-) Akorát u těch pancéřníčků, krunýřovců a dalších ostnatých sumečků pozor na 1 věc- oni jsou sice tvrdí a želvy se po nich většinou moc neženou. Ale v okamžiku, kdy se odrostlá želva pokusí spolknout živého sumečka může nastat problém, ten se jí totiž ostnama na ploutvích může šprajnout v tlamě a želva se ho pak nebude umět zbavit. A může se pak i utopit, což se mi kdysi bohužel stalo..

Děkuji za radu. Po těch pancéřníčcích naštěstí vůbec nejdou. Ani ta malá želvička, která je o dost aktivnější a založená dobrodružněji než Gustav. Rybky jsou totiž velké zhruba jako ona. Nemá ani tendence je oždibovat. A Gustav se spíš vždycky nastaví a nechá si od nich okusovat starou kůži. Nicméně budu si všímat, jestli se něco nemění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru