Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zacpaná želva zelenavá

Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz. Mám doma třináctiletou želvu zelenavou (pravděpodobně samičku podle veterináře). Před třemi měsíci jsem si ji převezla z domu v Třebíči do bytu v Praze, kde je vlhko, tma a plísně. Vím, že to není ideální, ale je to jen dočasně, než se přestěhujeme do vlastního domu. Od té doby (přestože přitápím a používám dvě lampičky - výhřevnou a UVB) má želva problém se vyprazdňovat. Přitom žere snad ještě víc než dřív a je aktivní. Ze začátku pomáhalo koupat želvu ve vaně. Minulý týden ale nezabralo ani to, proto jsem vzala želvu k veterináři (specialista na plazy), kde byla přes víkend hospitalizovaná. Veterinář nic nezjistil, říkal, že se vyprazdňovala dobře. Od té doby ale zase nic. Každý den ji koupu, ale nepomáhá to. Nevíte prosím, čím by to mohlo být? Nebo nemáte nějakou radu, jak jí to trochu rozhýbat? Budu moc ráda za každou odpověď, už si vážně nevím rady a brát ji pokaždé na veterinu mi přijde zbytečné. Děkuji

Předmět Autor Datum
vlhko, tma a plísně To časem zabije každého, ale plaza ze suchých stepních oblastí celkem rychle.…
Aurifer 10.11.2016 12:18
Aurifer
Díky za odpověď. Veterinář ji dával nějaké projímadlo - ptala jsem se - proto to bylo v pořádku. Mim… poslední
linae 11.11.2016 12:32
linae

vlhko, tma a plísně

To časem zabije každého, ale plaza ze suchých stepních oblastí celkem rychle.

přitápím a používám dvě lampičky - výhřevnou a UVB

Byla by fotka želvy, ubikace + rozpis teplot + jaká tam má světla? Čím ji krmíte? Berte to tak, že ta želva je heliofilní zvíře, takže potřebuje dostatek světla a možnost se vyhřát na provozní teplotu, aby mohla normálně trávit atd. Sice by teď měla zimovat, ale pokud nejsou podmínky, tak je naopak nutné ji udržovat při normální aktivitě.

Nekoupejte ji, to je zbytečné. Ona zřejmě zácpou vůbec netrpí, ale špatně tráví. Podle toho co popisujete v úvodu jsou příčinou prostě špatné podmínky chovu a v dobrých podmínkách u veterináře želva normálně funguje, proto na nic nepřišel. Takže jí urychleně upravte podmínky chovu a pokud to nejde, tak ji zatím deponujte k někomu, kdo jí bude schopen ty podmínky poskytnout. V opačném případě ji zbytečně zabijete.

Díky za odpověď. Veterinář ji dával nějaké projímadlo - ptala jsem se - proto to bylo v pořádku. Mimo to mi bylo řečeno, že se může želva vyprazdňovat třeba jen jednou týdně a že to vůbec nemám řešit, když je normálně aktivní a pohodě žere. Na podzim krmím čínským zelím, polníčkem, mličákama. Včera se pokoušela tlačit, ale nic. Spát ji dávat vždycky později (na doporučení chovatele, od kterého ju mám), ale nevím, jestli se to letos ještě neprotáhne, když bude mít takový problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru