Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama - býložravec

Chtěla bych se zeptat, zda je možno chovat agamu pouze na rostlinné stravě, popřípadě zda existuje nějaký plaz býložravec podobného charakteru, jako agama vousatá. Mám totiž ke cvrčků, kobylkám a podobným věcem odpor ale láká mě chov plazů.
Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Nelze, agama potrebuje zivocisne bilkoviny - teda presneji hmyz (aby nekoho nenapadlo ze ji bude krm…
lucifer 14.11.2016 18:00
lucifer
U těch trndů a třeba ještě např. čakval je takový specifikum v tom, že v zajetí je krmíme rostlinou…
MadMike 16.11.2016 07:05
MadMike
Trndy a čakvaly sice na tom veganském dlouhodobě přežívají, ale ono to je dost proti přírodě. Sice v…
Aurifer 16.11.2016 17:26
Aurifer
Přesně tak. poslední
MadMike 16.11.2016 18:14
MadMike

Nelze, agama potrebuje zivocisne bilkoviny - teda presneji hmyz (aby nekoho nenapadlo ze ji bude krmit kurecim). Temer bez hmyzu by mozna sli chovat trnorepi - upresni pripadne nekdo kdo je ma, ja jen zprostredkovane co jsem od nekoho slysel, cetl atd. Ale stejne to bude chtit asi obcas aspon nejakeho zophobase.... ?

U těch trndů a třeba ještě např. čakval je takový specifikum v tom, že v zajetí je krmíme rostlinou stravou, která je v mnohém o dost výživnější než to, co žerou v přirozeném prostředí, takže pokud chci třeba jedno zvíře "na mazla", bez těch živočišných proteinů by to i šlo. Ale chce to už mít asi nějaký zkušenosti a nějaký povědomí o nutričních hodnotách toho, čím je krmím. Asi bych to začínajícímu chovateli moc nedoporučoval no...

Trndy a čakvaly sice na tom veganském dlouhodobě přežívají, ale ono to je dost proti přírodě. Sice většinu roku většinu jejich potravy tvoří rostlinná potrava - zelené, suché zelené nebo semena, ale na jaře a na podzim zase naopak velkou část potravy tvoří hmyz, v tomto období dokonce i větší % než ta rostlinná složka. Což jim umožňuje přežít zimu a mít dostatek rezerv na rozmnožování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru