Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený bude mít snůžku - prosím o radu, jak postupovat ?

Chtěla jsem radu od zkušenějšího chovatele, sice samice Katy již měla dvě plané snůžky přímo v terárii v průběhu minulých roků. Nyní se domnívám, že by mělo vše dopadnout dobře. Pořídili jsme samce. Došlo k páření. Katty bude každým dnem klást vejce. Zakoupila jsem vodní inkubátor a výplň vermiculite. Raději se ptám, abych nic nepodcenila. Jak postupovat, abych snůžku nepoškodila a hlavně ji neublížila. Na internetu se názory liší a já nevím, z čeho vycházet. Budu ráda za každou radu.

Inkubátor zde http://www.teraechis.cz/_private/Inkubatory%20TERA ECHIS.htm. Zvolila jsem inkubátor STANDARD ("vlhký typ").

Děkuji za pochopení.

Jiřina Milarová

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobry den,předem gratuluji! prosim vas napište jak se vam povedla či nepovedla (inkubace),předem děk…
fanoušek leguanu 04.04.2017 20:04
fanoušek leguanu
Dobrý den, bohužel mi postupně všechny vajíčka propadla a zplesnivěla. I když rostly. Teď jsem zase…
jmilarov 16.01.2018 13:03
jmilarov
Kvalitu vajec (samozřejmě za předpokladu, že jsou oplozená) určuje PŘEDEVŠÍM výživový stav samice a…
MadMike... 24.01.2018 09:38
MadMike...
Dobrý den, vitamíny a kvalitní stravu podávám. Spíš jsem dělala chybu při inkubaci vajec. Včera jsem…
jmilarov 24.01.2018 14:13
jmilarov
Ty jo to je tak hezký, když někomu leguáni jdou. Vím, že Vám to k ničemu nepomůže, ale stejně je to…
lacerta. 29.01.2018 02:23
lacerta.
Jsem ráda, že mi odpovídáte na dotaz. Vlastní chov se nedá srovnávat s dovozem. Kdo chová leguána, p…
jmilarov 03.03.2018 13:53
jmilarov
Zdá se mi na té poslední fotce, že ten vermiculite máte moc mokrý a napovídá tomu i to, že na fotce…
MadMike... 04.03.2018 07:42
MadMike...
Chci poděkovat. Vermikulit jsem chystala dle návodu na obalu. Chyba byla použít vodní inkubátor. Ješ…
jmilarov 04.03.2018 09:38
jmilarov
Vůbec nz. Víčka používáme - ono pak když to leze z vajíček a prohání se to po inkubátoru - byl bych…
MadMike... 06.03.2018 07:16
MadMike...
Dobrý den, taky se zeptám. Používáte vodní inkubátor, nebo suchý? Děkuji za odpověď ;-) A vlastně u… poslední
Daisy.D 06.03.2018 17:55
Daisy.D

Kvalitu vajec (samozřejmě za předpokladu, že jsou oplozená) určuje PŘEDEVŠÍM výživový stav samice a metabolismus (D3, Ca:P). Tj. ta samička v období, kdy tvoří vejce a sežere za den krmení skoro své vlastní hmotnosti potřebuje v té době kromě dostatku UVB záření (vit D3) a vápníku také dostatek bílkovin ve stravě.
Vodní inkubátor je OK, "suchý" způsob je ale podle mě lepší. Je tam mnoho faktorů, takže se nedá ani jeden způsob inkubace odsoudit. Pokud ale máte např. ve vodním inkubátoru převlhčenou dózu s vajíčky (třeba mokrý písek nebo přecucaný vermiculit), nemají šanci... suchý inkubátor si ale jiste zvládnete udělat i svépomocí, stačí v podstatě jakákoliv nádoba s nějakou izolací, topný kabel a termostat = inkubátor je na světě...

Dobrý den, vitamíny a kvalitní stravu podávám. Spíš jsem dělala chybu při inkubaci vajec. Včera jsem měla už doma překvapení od Katty. Dělala jsem, co bylo v mých silách. Katty měla 40 vajec. 4 ks byly měkčí a nepravidelný tvar. Dala jsem je do krabičky zvlášť. Mám je dobře umístěná, nebo má být více vermikulitu ? Teplotu mám v obou inkubátorech na 30 °C. Za 14 dní bude mít snůšku Katty.

Jsem ráda, že mi odpovídáte na dotaz. Vlastní chov se nedá srovnávat s dovozem. Kdo chová leguána, přemýšlí jinak. Ví kolik to stojí času, peněz, lásky a prostoru. Já jsem měla obrovské štěstí, že mezi sebou tak dobře vychází. Bohužel nevede se mi inkubace vajec. Stále bádám jestli krabičky zavřené, otevřené, nadzvednuté, s otvory, bez otvorů, jaká teplota a vlhkost, typ inkubátoru. Tady vždy selžu já, protože mi stále něco uniká. Vejce jsou oplozená. Tak pokud bude mít někdo nějakou připomínku, ráda si nechám poradit. Voda se na vajíčka nedostane, víčka mám ze šikma, teplotu držím kolem 30°C, vlhkost byla vyšší kvůli typu inkubátoru. Ta se pohybovala kolem 95 %. Což je určitě hodně. Už mám vyrobený suchý, tak uvidíme. Hezký to bude, až se mi to povede až dokonce.

Chci poděkovat. Vermikulit jsem chystala dle návodu na obalu. Chyba byla použít vodní inkubátor. Ještě čekám snůšku od Kim, tak snad nový postup přinese výsledek. Prosím krabičky máte s otvory nebo bez otvorů ? Používáte víčka ?
Vlhkost jsem již upravila, tak je nižší. Vermikulit jsem kombinovala s novou směsí na inkubaci.

Vůbec nz. Víčka používáme - ono pak když to leze z vajíček a prohání se to po inkubátoru - byl bych z toho asi nervozní :D. Je to i jako taková kontrola - pokud inkubační box má trvale zamlžené víčko, je to signál, že je inkubační substrát příliš vlhký (vlastní dedukce - možná i chybná, nevim...)
Ten keramzit nebude asi špatný, každý chovatel má nějaký oblíbený inku substrát, na kterém mu to funguje... někdo používá písek (to se mě osobně hrubě neosvědčilo), perlit (ten je dobrý), tady ten hnědý keramzit (nevím jestli se to tak jmenuje dnes) nebo vermiculite, se kterým mám já osobně nejlepší zkušenost. Dělám to tak, že dám do boxu vermiculite té nejhrubější frakce, zaleju to vařící vodou (sterilizace), nechám vychladnout a pak v ruce (s jednorázovou gum. rukavicí) vyždímám tak, aby z toho vyloženě netekla voda proudem a vkládám do inkubačního boxu. Když se stane, že je vlhkost naopak menší než by bylo záhodno (vejce se začnou propadat), tak injekční stříkačkou dodám do substrátu vodu - vždy mimo vejce. Vejce zahrabávám do inku substrátu tak do poloviny, víc ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru