Předmět Autor Datum
Doted jsem se u vousatek nesetkal, myslim ze je to u nich vzacne (nejspis mnohem vzacnejsi nez napri… nový
lucifer 26.03.2017 23:18
lucifer
Děkuju. Právě mi přijde, že o tom čtu na každým rohu a dost často slýchám "kupte si samce, u toho ne… nový
Edna 27.03.2017 12:09
Edna
Líbí se mi, jak tazateli stačí jedna pozitivní odpověď odlišná od těch s poselstvím, které dotyčný "… nový
Epanterias 27.03.2017 12:33
Epanterias
V pohodě, já nejásám, ale přišlo mi nadějné slyšet i jiný názor/ jinou zkušenost ;) Díky za další u… poslední
Edna 27.03.2017 19:19
Edna
"kazda druha" ne, ale pokud chcete jen jednoho jestera, je i dle mne fakt lepsi samec. Kdyz si vemu… nový
lucifer 27.03.2017 13:02
lucifer

Doted jsem se u vousatek nesetkal, myslim ze je to u nich vzacne (nejspis mnohem vzacnejsi nez napriklad u chameleonu, dle toho co sleduji diskuze) - pokud jsou dodrzene spravne podminky. A hlavne pokud ma kde vyklast. Meli jsme jen davneji jeden uhyn po zanetu pobrisnice - pri pitve udajne zjisteny praskly vajecny folikul.

Děkuju. Právě mi přijde, že o tom čtu na každým rohu a dost často slýchám "kupte si samce, u toho nehrozí zadržení snůšky a trápení s folikuly", proto jsem nabyla dojmu, že kadžá druhá vousatka zadržením snůšky trpí. jsem ráda, že je vaše zkušenost jiná :)

Líbí se mi, jak tazateli stačí jedna pozitivní odpověď odlišná od těch s poselstvím, které dotyčný "nechce číst" a jupííí:-D
Ale teď vážně - plané či falešné snůšky jsou u plazích samic běžně chovaných druhů poměrně běžné a to často z přemíry dobrých podmínek, resp. překrmování a špatné skladby stravy. Samice krmené tučnou stravou, krmené častěji než je zdrávo a naopak s minimem interakcí (nepřítomnost samce, žádné honičky, absence změn podmínek v průběhu roku - zimní útlumy atp.), zkrátka nabírají energii, která občas vyústí v neoplozené snůšky. Ty jaksi nejsou na závadu, ale v suchých teráriích s minimem substrátu, kde by samice vykladla, je problém na světě. Tedy přesně jak píše Lucifer - při správných podmínkách se to nestává a když už, tak z toho není problém, je-li na to chovatel připravený. Opačné případy jsou ty hororové scénáře o kterých čtete. Na druhou stranu v rámci objektivity - takové situace vznikají i v případě, že má dotyčný samce, vejce jsou oplozená a samice nemá vhodné místo kam by vykladla a pak snůšku zadrží, trousí, nebo vyklade jen část. Dle mého názoru valná většina problémů pramení právě z nemožnosti samičky vejce vyklást bez ohledu na oplozenost vajec. A netýká se to jen jemenů, vousatek, leguánů, ještěrek. Osobně jsem zažil kladoucí samičku eublephara do nádobky s vodou, když samice nenalezla žádné vlhké místo v teráriu, což dopadlo dobře, protože samice se vzdor nevhodnému prostředí rozhodla vyklást i tak (navrch eublephaři mají jen dvě vejce, což je trošku rozdíl o proti druhům s počtem o desítce a více kusech).

V pohodě, já nejásám, ale přišlo mi nadějné slyšet i jiný názor/ jinou zkušenost ;)

Díky za další užitečné informace. Netušila jsem, že zadržená snůška je něco, co si dokáže samice přivodit sama, měla jsem za to, že je to následek fyziologických změn. Celý život chovám velká zvířata a už jsem se setkala s pozdrženým porodem u koní i krav, neměla jsem ponětí, že jsou toho schopny i vousatky :)

"kazda druha" ne, ale pokud chcete jen jednoho jestera, je i dle mne fakt lepsi samec. Kdyz si vemu za tu dobu co vse jsme uz meli a s cim se setkali, tak pokud neco uhynulo "neprirozene", vetsina byly samice a nejake "zenske problemy" (2 samice gekonciku treba - s odstupem x let...). Neoplodnene snusky konkretne u vousatek nezvyknou byt problem - jen je nutne aby bylo v terarku kladiste. Ale cert nespi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru