Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolonie švábů - epidemie

Dobrý den,

moc prosím o radu. Chovám již několik let šváby argentinské, momentálně mám tři kolonie, každá několik set jedinců. Až do teď šlo vše skvěle. Chovám v plastových boxech bez substrátu, jen proložky od vajec, krmení staré pečivo, kočičí granule, ovoce, zelenina, pampelišky atd. Jedna kolonie začala asi před měsícem podezřele zapáchat, při prohlídce jsem našla větší množství mrtvých švábů všech velikostí, na mrtvolách i na dně boxu byly malé bílé larvy (asi malé mušky, které občas vidím poletovat v boxu). Vše jsem vyčistila, box vymyla, vyměnila proložky od vajec za nové, vyhodila všechny mrtvolky. Od té doby ale švábi stále umírají, občas jsou na mrtvolkách ty larvy (i když teď méně). Box nepříjemně zapáchá (asi rozkládající se mrtvoly, ale možná i živí?). Už jsem třikrát vše vyčistila, ale nezlepšuje se to. Omezila jsem na minimum vlhké krmení, dostávají jen staré pečivo, ale stejně to nepomáhá. Ostatní dva boxy jsou v pořádku.

Co s tím, čím to může být? Na jak dlouho lze krmit jen suchým krmením, aby to šváby nezabilo? Nevím, jestli ty bílé larvičky neparazitují i na živých švábech, nebo se jen živí na mrtvolách?

Díky za každou radu!

Předmět Autor Datum
Ty bile larvy jsou z musek, a zerou az mrtve svaby. Tohle se u dubii nekdy stane, stalo se mi ze jse… poslední
lucifer 27.06.2017 08:07
lucifer

Ty bile larvy jsou z musek, a zerou az mrtve svaby. Tohle se u dubii nekdy stane, stalo se mi ze jsem z velke kolonie rozdelil prebytek do dvou mensich beden, jedna jela hned pekne dal bez problemu, a ta druha - pri uplne identickych podminkach - byla porad nejaka nedobra. Porad to hynulo, nakonec jsem ji prednostne zkrmil a zalozil znova. To nejhorsi co muzete udelat je jim opakovane tu bednu cistit, jim prave nejakou dobu trva nez si novy prostor "zajedou" a v te dobe je ten uhyn vetsi. "Už jsem třikrát vše vyčistila, ale nezlepšuje se to" - no, to se neni co divit. Takze spis jen vyhazovat mrtvolky, drzet v suchu - jen suche krmeni a nejakou zeleninu tak aby moc nezustavala. A prihodil bych z tech fungujicich kolonii nejake stare plato, klidne i trochu bordelu zespoda. Hlavne trpelivost, ono se to nespravi ze dne na den. A pokud se nechytne kolonie ani za mesic-dva, tak holt znova, jak jsem to taky nakonec udelal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru