Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá vhodné a kvalitní osvětlení, aktivita, krmení atd.

Dobrý den

V úterý jsem dostal pogonu, lehce přes 1,5 roku starou, i s teráriem (100*45*45), samice. Pán jí přinesl že už jí nemůžou mít doma. Tak sem se jí ujal. V terárium jsou 3 lampy v jedné Arcadia D3 basking lamp 100w (po dní cca 40 - 42 °C) asi 20 cm od ní zoomed uvb 10.0 compact a ve třetí na druhé straně Sun glo 75w (tu jsem vyndal protože byla daleko od zdroje UVB a v tera by nebyl teplotní gradient).
Do tera jsem přidal kořen (viz. foto).
Je mi jasné že ze začátku nebude moc žrát ze stresu z přesunu (zatím vzala 2 sarančata a cca 2 polévkové lžíce zeleniny). Cvrčka nebere, zkoušel sem velkého moučného červa (aby měla alespoň nějakou energii na nervy a taky nechce).
Po terárku leze, přesouvá se maximálně na kořen blíž ke světlu nebo dál (to beru taky asi jako normální) ale trochu mě znervozňuje že nebaští. Mám možnost v rámci práce krmit nějaké agamy, mláďata a ta žerou jak nezavřená, v tomhle kontrastu jsem nervozní ještě víc. Na zeleninu sypu nutrimix pro plazy, když sem jím obalil saranče tak se na něj ani nekoukla. Pít sem jí viděl až dneska když sem jí narosil kořen kousek od hlavy tak ho olizovala, misku s vodou má k dispozici neustále. když někam přeleze třese hlavou (příde mi jako by výhružně?) a občas jí stmavně hrdlo. Jakmile budu mít trochu času chtěl bych jí tam přidělat zářivkové těleso s arcadií (uvb) a případně přidat 3D stěnu ale to až časem, nerad bych jí ještě víc stresoval.

Co mi ale nepříde asi úplně dobré, má u kořene ocasu dva hrbolky, nejspíše asi kyšel, cca 3 - 5 mm vystouplé, nikdy sem to u agamy nepozoroval, vyznám se v hadech, papoušcích rybách ale u ještěrů sem začátečník (teorii ale znám). Každopádně agilní je, i sílu myslím má, vytágne se na kořen celkem snadno, staví se na nohy také v celku dobře.

Prosím poukažte na chyby jestli nějaké jsou, a případně doporučte co upravit. Děkuji předem všem slušným. L. Pazdera

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny