Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá vhodné a kvalitní osvětlení, aktivita, krmení atd.

Dobrý den

V úterý jsem dostal pogonu, lehce přes 1,5 roku starou, i s teráriem (100*45*45), samice. Pán jí přinesl že už jí nemůžou mít doma. Tak sem se jí ujal. V terárium jsou 3 lampy v jedné Arcadia D3 basking lamp 100w (po dní cca 40 - 42 °C) asi 20 cm od ní zoomed uvb 10.0 compact a ve třetí na druhé straně Sun glo 75w (tu jsem vyndal protože byla daleko od zdroje UVB a v tera by nebyl teplotní gradient).
Do tera jsem přidal kořen (viz. foto).
Je mi jasné že ze začátku nebude moc žrát ze stresu z přesunu (zatím vzala 2 sarančata a cca 2 polévkové lžíce zeleniny). Cvrčka nebere, zkoušel sem velkého moučného červa (aby měla alespoň nějakou energii na nervy a taky nechce).
Po terárku leze, přesouvá se maximálně na kořen blíž ke světlu nebo dál (to beru taky asi jako normální) ale trochu mě znervozňuje že nebaští. Mám možnost v rámci práce krmit nějaké agamy, mláďata a ta žerou jak nezavřená, v tomhle kontrastu jsem nervozní ještě víc. Na zeleninu sypu nutrimix pro plazy, když sem jím obalil saranče tak se na něj ani nekoukla. Pít sem jí viděl až dneska když sem jí narosil kořen kousek od hlavy tak ho olizovala, misku s vodou má k dispozici neustále. když někam přeleze třese hlavou (příde mi jako by výhružně?) a občas jí stmavně hrdlo. Jakmile budu mít trochu času chtěl bych jí tam přidělat zářivkové těleso s arcadií (uvb) a případně přidat 3D stěnu ale to až časem, nerad bych jí ještě víc stresoval.

Co mi ale nepříde asi úplně dobré, má u kořene ocasu dva hrbolky, nejspíše asi kyšel, cca 3 - 5 mm vystouplé, nikdy sem to u agamy nepozoroval, vyznám se v hadech, papoušcích rybách ale u ještěrů sem začátečník (teorii ale znám). Každopádně agilní je, i sílu myslím má, vytágne se na kořen celkem snadno, staví se na nohy také v celku dobře.

Prosím poukažte na chyby jestli nějaké jsou, a případně doporučte co upravit. Děkuji předem všem slušným. L. Pazdera

loading...
Předmět Autor Datum
V prvni rade dat pryc ten koren, takovy jaky tam je a jak tam je nema pro agamu zadny smysl. Pak por… nový
lucifer 16.07.2017 20:15
lucifer
Děkuji za odpověď Výhřevné místo je pod tou arcadií (https://osvetleni-do-terarii.heureka.cz/arcadi… nový
lukas_pazdera 16.07.2017 20:34
lukas_pazdera
Jo aha, to je tahle "self ballasted" vybojka - tak to by melo byt myslim OK, ale osobne s nima zkuse… nový
lucifer 16.07.2017 21:00
lucifer
Váha 361g, měří od špičky čumáku po špičku ocasu 48 cm. Co jí mám doma tak kálela cca 4x. 2x to bylo… nový
lukas_pazdera 16.07.2017 21:18
lukas_pazdera
Aha, diky - ocas OK, vypadalo to spatne na tech puvodnich fotkach. Na tu delku vaha - no, mohla by m… nový
lucifer 16.07.2017 22:38
lucifer
Víte těmi předchozími podmínkami to může být. Toho člověka neznám, dělám v nejmenovaném řetězci chov… nový
lukas_pazdera 16.07.2017 22:50
lukas_pazdera
Možná bych ji zkusil šetrně prohmatat břicho, jestli náhodou neucítíte vejce. Popřípadě zpozorněte,… nový
david.muzicek 16.07.2017 23:12
david.muzicek
Co jsem jí vážil tak mi břicho nepřišlo nijak výrazně měkké nebo tvrdé. Zatím jsem jí hrabat neviděl… nový
lukas_pazdera 16.07.2017 23:20
lukas_pazdera
samice s vejci me taky napadla, ale zase to kejvani hlavou + zcernani ... Ta fotka korene ocasu (zes… nový
lucifer 16.07.2017 23:56
lucifer
Tak mi to teda nedalo a udělal sem foto, celkem spolupracovala :) Zkusil sem opatrně prohmatat a upr… nový
lukas_pazdera 17.07.2017 00:06
lukas_pazdera
Tak to vypada na samicku. Neuskodil by rentgen aby se videlo co tam ma. Cca. uprostred by mel byt za… nový
lucifer 17.07.2017 09:11
lucifer
Dobrý den Ten žaludek by seděl, po stranách není "nic" výraně nahmatatelné. myslíte že když nebude… poslední
lukas_pazdera 17.07.2017 10:01
lukas_pazdera
Souhlas se samicí. nový
david.muzicek 17.07.2017 09:23
david.muzicek

V prvni rade dat pryc ten koren, takovy jaky tam je a jak tam je nema pro agamu zadny smysl. Pak poresit osvetleni a vyhrev - kdyz uz tam je "bodovna" + "UV kompakt", tak je potreba udelat vyhrevne misto (na nem - vetsi kamen, bridlice - kolem 40°C) a k tomu mistu dat UV kompakt. A to tak aby byl do max. 15-20cm od zvirete, ma velmi nizky ucinny dosah. V prostoru pak aby bylo zhruba kolem 30°C. Pridat linearni zarivku na prosvetleni prostoru, cim silnejsi tim lepsi. Klidne svitidlo s dvemi trubicemi vedle sebe. Trubici jen pro svetlo, bez UV - u linearek je ten dosah jeste horsi nez u kompaktu (ktery kdyz povesite na oblibene misto splni ucel lip)

ad, "nezere" - kondice vypada relativne v poradku (chtelo by lesi fotku), tim bych se nejak zasadneji netrapil. Bacha, v roce a pul je to dospelec a ti uz zerou mnohem min nez mladata - mladata jsou vylozene nenazrane. Dospele krmime hmyzem klidne jen jednou za 3 dni, a tak aby byly "okomerne" tak akorat - ne hubene, ne prilis obezni. Jinak jen trvale dostupne "zelene" - od jara az do mrazu nejlip obycejne listy pampelisky - vzdy tam mit hrst listu ve vetsi misce s vodou, at si veme kdykoliv bude chtit.

S tim korenem ocasu jsem to nejak nepochopil, kdyz tak zkuste nejake detailni foto.

Děkuji za odpověď

Výhřevné místo je pod tou arcadií (https://osvetleni-do-terarii.heureka.cz/arcadia-d3 -basking-lamp-100-w/#), je tam břidlice a na ní 40°C (možná až 42 - 43 °C).
S tím compactem sem to tušil, ten určitě dám níž, ta větrací mřížka ve stropě je pěkně zničená, jak se tam původní majitel snažil narvat ty lampy. To předělám jak jen budu moci.
Ta lineární zářivka má být terarijní (nějaké sun glo nebo jeho ekvivalent) nebo může být obyč teplá bílá?

Ten kořen mě upřímě trochu mrzí, celkem se mi líbí, ale chápu že to musí být pro agamu vhodné a né se mi to líbit. V tom má 100% přednost.

Pampelišky jí samozřejmně natrhám, bohužel sem víc v praze a na vesnici jezdím jen na víkendy, občas v týdnu, a pampelišky ze sídliště sou tu fuj, ale koupím polníček.

Ty "kyčl" jde to blbě vyfotit, přesto přidávám fotku. Nevím, možná jen zbytečně plaším, nerad bych něco zanedbal, a zase jí nechci zbytěčne tahat k veterináři aby se nestresovala.
Fotka nešla nahrát tak přidávám takto:
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-0/p 526x296/20017424_1841873425829684_2396214503159742 194_o.jpg?oh=730b4ac30a19c5757a5c2e14e3dd6ec7&oe=5 A0368C0

Jo aha, to je tahle "self ballasted" vybojka - tak to by melo byt myslim OK, ale osobne s nima zkusenost nemam. Zarivku - trubici normalni s dobrym spektrem - vysokym Ra indexem (Narva Biovital, nebo Sylvania Aciva treba - kazdy vyrobce neco takove ma, pod nejakym svym nazvem). Koren - proste to pro tak velke zvire na lozeni uz moc neni, spis to zaridit jednoduseji. Treba jen rozriznout podelne ten duty korek co tam je. Casem pripadne jekaou tu plosinku na kterou si bude moct vylezt, nebo jednoduchou silnejsi vetev.

Ty kycle - hm, je v nich nejaka pohublejsi. Kolik meri a vazi? Pokud vidim dobre, kus ocasu chybi? Pro sichr by neuskodilo nechat udelat rozbor vykalu na cizopasniky (hlavne kokcidie). Zkuste pripadne i lepsi foto celeho zvirete, aby bylo lip videt proporce.

Aha, diky - ocas OK, vypadalo to spatne na tech puvodnich fotkach. Na tu delku vaha - no, mohla by mit o trochu vic. Ale nevidel bych to nejak tragicky. Trochu atypicky tvar hlavy - nejspis vrozene? A prijdou mi hur osvalene nohy, v kontrastu s telem ktere vypada silnejsi. Pokud se chova jinak normalne, nema problemy s pohybem, zere, tak asi neresit - uvidite casem jestli se nejak srovna. Muze byt nasledkem podminek, mozna i nevhodneho krmeni- nevim...jen tipuju. Vzorek vykalu by chtelo pro sichr odnest nekam na rozbor (priklad, meli by umet na veterine, prinejmensim sami poslou kam je potreba). Pripadne jestli to bude nutne tak dle vysledku prolecit na cizopasniky

Piti nereste a nijak nenutte, vousatky piji jen vyjimecne. Obvykle jim staci voda ze "zeleneho", pro klid v dusi ji muzete max. 1x tydne porosit. Dle chovani bych tipnul ze jde o samce (kyvani hlavou, zcernani na krku), ale tvarem je cele to zvire tak nejak trochu nestandardni. Je mozne ze bylo jako mlade zanedbane, v spatnych podminkach, treba...? (ty aktuali mi neprijdou vylozene tragicke - chyby se najdou, ale nemyslim ze by mely takovy dopad)

Víte těmi předchozími podmínkami to může být. Toho člověka neznám, dělám v nejmenovaném řetězci chovatelských potřeb (brigádník). Chovám všechno možné neb v ještěrech praxi nemám. Tak jak jí mám jsem jí dostal se vším šudy, pán jí přinesl do krámu zadarmo, prý když si jí vemu tak mi dá terárko sevším šudy zdarma. Takováto agama by neměla šanci se prodat, né za cenu jakou za ní krám chce, tak jsem si jí vzal. Samozřejmně všecho se pokusím vyladit maximálně pro její spokojenost.

Jak sem psal vyznám se v ptácich rybách ale ještěra mám prvního. že jsem se s dotazem rozhoupal až teď mě mrzí ale měl sem povinosti (zkouškové, bc. práce atd.).

Věřím tomu že je buďto z některé z našich prodejen nebo konkurence, takže zanedbaný stav bude asi odtud. Trus bych mohl vzít k MVDr. Slobodovi (exomed), nechávám u něj dělat DNA papouškům a dělá i plazy.

Každopádně zatím nechci agamy odchovávat, a tuhle bych chtěl prostě zachránit :), zatím co můžu tak dám uvb níž, vyhodím kořen a seženu nějakou větev, přidám zářivku a možná podle času udělám 3D stěnu, už sem je dělal k hadům tak snad to půjde rychle. V jiném vlákně jsem viděl jak máte tabulku přírustů hmotnosti, takže sem si udělal také a budu každý týden kontrolovat váhu.

Moc vám děkuji za rady a pokusím se podle nich co nejpřesněji zařídit L. Pazdera

Možná bych ji zkusil šetrně prohmatat břicho, jestli náhodou neucítíte vejce. Popřípadě zpozorněte, kdyby usilovně hrabala. Pokud byste nafotil kořen ocasu zespoda, dalo by se určit pohlaví. Na první pohled to podle mě samice skutečně je. Břicho má celkem plné, navíc to zvláštní nahrbení a přitom slabé nohy, vystouplá pánev/kyčle a zploštělá hlava = vše v důsledku propadnutí svalstva. Návštěva u Michala Slobody by nebyla od věci, mohla by tam být nějaká závažnější příčina.

Co jsem jí vážil tak mi břicho nepřišlo nijak výrazně měkké nebo tvrdé. Zatím jsem jí hrabat neviděl, většinou sedí pod lampou nebo na kořeni nebo na tom korku. Začínám z toho mít docela hrůzu a hlavně o ní strach.

Jinak jsem spletl rozměr terária, sice to asi moc neřeší ale je 100*45*50 (d*š*v).

Zítra odjíždím na dvě přespání k prarodičům kvuli papoušků, krmit jí bude sestra, ale jakmile se vrátím tak asi na tu veterinu dojedu. Dneska už jí nebudu rušit, ale ten kořen ocasu nafotím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...