Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nevím si rady

Dobrý den, před více jak rokem, jsem ve zverimexu koupila agamku.
První problém, porucha přijmu živočišné potravy. Potravu zvracela.
Agama za více jak rok vyrostla pouze o 1 cm a svlékla se pouze 1x.

Nejprve jsem myslela, že agamu překrmuji, tak jsem snížila počet ze 7 doporučených cvrčků na 2-3. Nepomohlo to. Následně jsem se pokusila změnit prodejnu, kde cvrčky chovali sami a zvolila jsem mladší jedince, ještě s měkkou skořápkou (Snědla jich 10-11). Agama přestala zvracet. Ovšem po každém jídle okamžitě vykonala svou potřebu i 2x-3x. Jeden čas preferovala pouze a jedině rostlinou potravu. Salát, bylinky (ty měla nejraději), ovoce, zeleninu, pampelišku. Agamka byla sice maličká, ale plná života. Přes den jsem jí občas nechávala na okně (na parapetu z vnitřní strany, nikoli zvenčí) Vyhřívala se na sluníčku a pozorovala ráda dění venku.

Změna nastala na začátku prázdnin, kdy jsem s dětmi často jezdila až na 3 dny pryč k příbuzným. Agamě dodávala vodu moje maminka, ale potravu jsem jí dala vždy až po našem příjezdu. Uznávám, že jsem jí nevěnovala tolik pozornosti co jindy, uklidila jsem vždy jen terárko a dala jí zeleninu a cvrčky. Každý druhý, nejdéle třetí den. Před pár dny jsem terárko čistila, měnila písek, atd. většinu cvrčků, jsem našla schovaných pod kamenem. Došlo mi, že agama nežere. Začala jsem jí tedy věnovat opět pozornost. Došlo to ale až na ruční krmení a podávání tekutin. Agamce jsem vyndala i veškeré dekorace (kameny, větve) protože je tak zesláblá, že přes ně nepřeleze.
Cvrčky sní (2-3 maličké), nezvrací, rostlinou stravu nechce vůbec a tekutiny přijímá jen když ji vyloženě kapnu vodu na tlamičku. Je pohublá, pohybuje se jak mátoha. Ani se nezvedne na nožičky, jen se tak plazí, a je zesláblá. Čím bych jí mohla dodat trošku energie?
Očekávám, že mi nejspíš napíšete, že bych měla dojít k veterináři, za mou odpověď mě nejspíš ukamenujete. Jsem samoživitelka dvou dětí, které v září nastupují do první třídy a do školky. Mé finanční prostředky jsou tudíž nejméně do konce září velmi ztenčené.

UV světlo - SUN GLO 50W,50Hz, 220-240V
Písek - bílý (jako do dětských pískovišť, zakoupený ve zverimexu)
Miska s vodou
Miska na zeleninu a ovoce
Topný kámen - teplota v rohu u žárovky a kamene 35-40C, na druhé straně terárka teplota nižší, (agamka se sama přemisťuje dle potřeby, jaká teplota ji vyhovuje)
Větrání - podél celého levého spodního okraje, celého pravého horního + přes velmi horké dny, když otevírá tlamičku a chladí se, ji nechávám otevřená dvířka (ne nikdy mi nespadla, dvířka jsou poměrně vysoko od spodního okraje)
Rozměry terárka - 60x60x60x60 cm. Čtvercový tvar. (Bylo mi řečeno, že během prvního roka to stačí a pak se jí bude muset koupit větší)
Vitamíny - Sera reptimineral H (Určitý počet cvrčků přesypu z jedné misky do prázdné, kde mám již nasypané tyto vitamíny a pak v tom cvrčky proházím a dám je agamě)

Ne, děti k agamě přístup nemají, terárko je připevněné ke zde více, jak metr a půl nad zemí, právě kvůli dětem.

Děkuji předem za rady a odpovědi.

Přiložené fotografie agamy těsně po vykonání potřeby. Normální barva trusu bývá tmavá, na fotce je vidět, že nyní tomu tak není. Dnes je opravdu velmi horký den a agama se chladí, dvířka otevřená a zkusila jsem vyměnit žárovku za obyčejnou co nehřeje. Aby měla světlo, ale již žádný jiný přísun tepla.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny