Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nevím si rady

Dobrý den, před více jak rokem, jsem ve zverimexu koupila agamku.
První problém, porucha přijmu živočišné potravy. Potravu zvracela.
Agama za více jak rok vyrostla pouze o 1 cm a svlékla se pouze 1x.

Nejprve jsem myslela, že agamu překrmuji, tak jsem snížila počet ze 7 doporučených cvrčků na 2-3. Nepomohlo to. Následně jsem se pokusila změnit prodejnu, kde cvrčky chovali sami a zvolila jsem mladší jedince, ještě s měkkou skořápkou (Snědla jich 10-11). Agama přestala zvracet. Ovšem po každém jídle okamžitě vykonala svou potřebu i 2x-3x. Jeden čas preferovala pouze a jedině rostlinou potravu. Salát, bylinky (ty měla nejraději), ovoce, zeleninu, pampelišku. Agamka byla sice maličká, ale plná života. Přes den jsem jí občas nechávala na okně (na parapetu z vnitřní strany, nikoli zvenčí) Vyhřívala se na sluníčku a pozorovala ráda dění venku.

Změna nastala na začátku prázdnin, kdy jsem s dětmi často jezdila až na 3 dny pryč k příbuzným. Agamě dodávala vodu moje maminka, ale potravu jsem jí dala vždy až po našem příjezdu. Uznávám, že jsem jí nevěnovala tolik pozornosti co jindy, uklidila jsem vždy jen terárko a dala jí zeleninu a cvrčky. Každý druhý, nejdéle třetí den. Před pár dny jsem terárko čistila, měnila písek, atd. většinu cvrčků, jsem našla schovaných pod kamenem. Došlo mi, že agama nežere. Začala jsem jí tedy věnovat opět pozornost. Došlo to ale až na ruční krmení a podávání tekutin. Agamce jsem vyndala i veškeré dekorace (kameny, větve) protože je tak zesláblá, že přes ně nepřeleze.
Cvrčky sní (2-3 maličké), nezvrací, rostlinou stravu nechce vůbec a tekutiny přijímá jen když ji vyloženě kapnu vodu na tlamičku. Je pohublá, pohybuje se jak mátoha. Ani se nezvedne na nožičky, jen se tak plazí, a je zesláblá. Čím bych jí mohla dodat trošku energie?
Očekávám, že mi nejspíš napíšete, že bych měla dojít k veterináři, za mou odpověď mě nejspíš ukamenujete. Jsem samoživitelka dvou dětí, které v září nastupují do první třídy a do školky. Mé finanční prostředky jsou tudíž nejméně do konce září velmi ztenčené.

UV světlo - SUN GLO 50W,50Hz, 220-240V
Písek - bílý (jako do dětských pískovišť, zakoupený ve zverimexu)
Miska s vodou
Miska na zeleninu a ovoce
Topný kámen - teplota v rohu u žárovky a kamene 35-40C, na druhé straně terárka teplota nižší, (agamka se sama přemisťuje dle potřeby, jaká teplota ji vyhovuje)
Větrání - podél celého levého spodního okraje, celého pravého horního + přes velmi horké dny, když otevírá tlamičku a chladí se, ji nechávám otevřená dvířka (ne nikdy mi nespadla, dvířka jsou poměrně vysoko od spodního okraje)
Rozměry terárka - 60x60x60x60 cm. Čtvercový tvar. (Bylo mi řečeno, že během prvního roka to stačí a pak se jí bude muset koupit větší)
Vitamíny - Sera reptimineral H (Určitý počet cvrčků přesypu z jedné misky do prázdné, kde mám již nasypané tyto vitamíny a pak v tom cvrčky proházím a dám je agamě)

Ne, děti k agamě přístup nemají, terárko je připevněné ke zde více, jak metr a půl nad zemí, právě kvůli dětem.

Děkuji předem za rady a odpovědi.

Přiložené fotografie agamy těsně po vykonání potřeby. Normální barva trusu bývá tmavá, na fotce je vidět, že nyní tomu tak není. Dnes je opravdu velmi horký den a agama se chladí, dvířka otevřená a zkusila jsem vyměnit žárovku za obyčejnou co nehřeje. Aby měla světlo, ale již žádný jiný přísun tepla.

Předmět Autor Datum
Agama je "roztekla" rachitidou a vyhladovela k smrti podvyzivou. SunGlo neni zadny zdroj UV ale obyc… nový
lucifer 05.08.2017 17:38
lucifer
Takto to dopadne, keď sa človek nechá oklamať, namiesto kameňa na vyhrievanie tam dať obyčajnú bodov… nový
dclxvi 05.08.2017 17:45
dclxvi
Gratuluji k utýrání zvířete, jediné, co uděláte dobře bude, že ji necháte humánně utratit.Agama nemá… nový
kacaba1 05.08.2017 18:38
kacaba1
Nikdy mne nepřestane udivovat, kam až je možno i s "nechtěným týráním" zvířat dojít. Nejdřív je tu t… nový
Cadaverous 07.08.2017 13:01
Cadaverous
Agama od chovatele stojí mladá třeba 200kč, sunglo nemá nic moc navíc oproti žárovce z elektra za 50… nový
ahoj1 07.08.2017 15:35
ahoj1
Všem děkuji za vyjádření všech názorů a za veškeré informace. Má nejhorší chyba v mém celém životě.… nový
Týna19545 08.08.2017 15:00
Týna19545
Napsal bych asi jediný. Pokud si uvědomujete svou chybu a chtěla by jste ji pro příště napravit, je… nový
Cadaverous 08.08.2017 15:29
Cadaverous
Problem je ze to zvire prakticky nikdy za svuj nehezky zivot nemelo spravne podminky, nemelo zdroj U… nový
lucifer 08.08.2017 15:29
lucifer
Strašně toho lituji, ani to nedokážu vypovědět. Mockrát všem děkuji za reakce. Alespoň mě to donutí… nový
Týna19545 08.08.2017 15:40
Týna19545
Ta agama asi neprožila moc dobrý život, ale zas takovou vědu bych z toho nedělal. Zvířata se navzáje… poslední
slukař 08.08.2017 22:48
slukař

Agama je "roztekla" rachitidou a vyhladovela k smrti podvyzivou. SunGlo neni zadny zdroj UV ale obycejna zarovka nic vic. Tohle zvire jedine humanne utratit, ma nevratne deformace cele kostry, hruza se na to jen divat. Jakakoliv dalsi snaha o udrzeni tohohle nazivu je jen prodluzovani trapeni. To FAQ jsem psal aby se podobnym pripadum predchazelo

VYZAŘUJE ŽÁROVKA (xyz) i UVB?

Pokud jde skutečně o žárovku (skleněná baňka a v ní wolframové vlákno) tak určitě nevyzařuje. Klasické žárovky (ať obyčejné nebo halogenové) svítící rozžhaveným vláknem můžou mít v spektru něco málo UV-A záření, ale rozhodně ne UV-B! Častá chyba - nováčkovi je ve zverimexu nesmyslně neznalou obsluhou doporučena žárovka s ještěrkou na krabičce s tím že má i UV (Sun Glo, Sunlight Hobby atd.), a po nějaké době se řeší proč má agama křivici. Z umělých světelných zdrojů produkují UV-B jedině speciální zářivky a výbojky.

- je smutne videt kam az muze "chov" dojit, a ze vas nenapadne resit situaci drive. Ted uz je dle meho nazoru na cokoliv pozde.

(To je furt dokola, porad nekdo - ze se hleda rada az kdyz je to zvire uplne znicene, pritom ze neco neni OK muselo byt jasne uz DAVNO!)

Takto to dopadne, keď sa človek nechá oklamať, namiesto kameňa na vyhrievanie tam dať obyčajnú bodovku s takou W, aby bolo na vyhrevnom mieste cca 45 stupňov a pri ňu dať napr. Exoterra repti glo 200 alebo ešte lepšie kúpiť kvalitnú výbojku, dosvietiť, krmivo obalovat v roboran h a plastin, možno aj sepiova múčka, piesok kúpiť niekde v obi, hornbachu a nie zverimex, kde vám narozpravaju plno nezmyslov, len aby mali zisk, už to je chyba, nakupovať tam, krmivo sa lacno dá kúpiť na nejakej burze alebo u súkromného chovateľa, agama bradata ma mat veľa svetla, tepla a kvalitné uvb, tým, že jej nechávate vetrať otvorenými sklami jej tiež asi nepomahate. A poviem pravdu, nevyzerá, že by sa z toho dostala, je celá pokrivena, ale to je tak, keď niekto chová niečo o com si dosť nenastuduje a nesplní ani základné podmienky.

Nikdy mne nepřestane udivovat, kam až je možno i s "nechtěným týráním" zvířat dojít.
Nejdřív je tu tmavka, která vypadá jako užovka, protože v životě nedostala skoro nažrat a pak mne dostane pogona, co nikdy neviděla pořádné UVB záření a celá se rozteče.
Je mi jasný, že peněz neni nikdy dost, ale přečíst pár základních chovných pravidel nic nestojí.
Tudíž jak už bylo řečeno, nejlépe utratit, protože tahle pogona už nemá šanci se z toho dostat. A pro příště buď pořídit pořádné UVB světlo a správně vybavit celé terárium, nebo raději nekupovat vůbec nic. ;)

Agama od chovatele stojí mladá třeba 200kč, sunglo nemá nic moc navíc oproti žárovce z elektra za 50kč nebo tak nějak. Malej kýbl písku vezmete dětem z pískoviště nebo je na každý stavbě za úsměv. Za to ,co jste za tohle asi dala ve zverexu jste mohla mít odpovídající vybavení - ale to je vaše věc, jak nakládáte se svými financemi. Finance nejsou živý a necítěj bolest, ale osobně když mám koupit něco dražšího, tak se trochu porozhlédnu a pozjišťuju si pár informací, abych ty peníze nevyhodila oknem, žejo..

Agamu pokud ještě žije dejte ihned do mrazáku a zítra do popelnice, na ostatní je už pár měsíců pozdě, protože kosti i čelisti má zohýbaný a gumový a vnitřnosti zničený. Umírat na selhání orgánů bez pomoci údajně dost bolí. Můžete udělat ještě jednu jedinou věc, slíbit nám, že si už nikdy nepořídíte žádné zvíře.

Což o to, nejste první ani poslední kdo umučil zvíře, třeba tím, že si myslel, že v žárovce je uv spektrum když v ní nikdy nebylo, nebo že jako něčemu pomůže slunit zvíře za sklem... Ale hlava mi nebere, JAK JSTE SI U NEROSTOUCÍHO ZVÍŘETE MOHLA MYSLET ŽE HO PŘEKRMUJETE?? A řešit to snížením množství potravy???!! Tímto způsobem uvažování totiž zvíře (a samozřejmě i dítě) zabijete vždy. Je opravdu smutný, že jsou plazi tak odolní tvorové, že v tomhle strašným stavu dokáží být ještě naživu - vychrtlé, nepohyblivé, do pusy podaná potrava z něj okamžitě jde spodem nebo horem zase ven. A že je "chovatel" v tomhle stavu ještě navíc nechá!

Proč jste to nechala dojít až tak daleko? To jste si za další a další měsíce kdy zvíře nepoporostlo jako řekla, že problém je vyřešen?? Jako před těma prázdninama jste si myslela, že vše je v pořádku?? To jste fakt nevnímala, že to zvíře celkem dost trápíte když celou tu dlouhou dobu vůbec neroste a ani zřejmě není schopný dostat do krku standardní stravu - hmyzáka s normální "skořápkou"? Proč jste ho neutratila už dávno, pokud si veterináře nemůžete dovolit? To že nemáte peníze na veterinu vám snad nedává právo to zvíře takhle dlouhodobě mučit! Hlavně že úplně zbytečný sunglo za několik stovek a písek ve zverexu jste zaplatit mohla..

Všem děkuji za vyjádření všech názorů a za veškeré informace. Má nejhorší chyba v mém celém životě.

Příručku o agamách jsem si koupila ještě před koupí agamky, i jsem si zjišťovala všelijaké pro a proti.
Veškeré vybavení jsem zakoupila ve zverimexu, prodejce mě informoval, že je to to nejlepší co může být. Žárovka byla naprosto stejná co měli oni u agamek co prodávali.
Snížit příjem potravy jsem pouze zkusila, ale nepomohlo to. Bylo mi řečeno, zda ji nepřekrmuji. Ale jakmile potravu přestala zvracet, dostávala výše zmíněné množství. (10-11)
Agama vypadá naprosto stejně od prvního dne, co ji máme doma. Kromě toho jednoho neúplného svlečení se prostě nesvlékala.
Pokaždé když jsem přišla do zverimexu, ptala jsem se, proč neroste, proč se nesvléká a tam mi odpověděli, že to je tím, že málo jí. Když jsem řekla že zvrací, nebo má častější stolici, bylo mi řečeno, že mám přejít čistě na rostlinou stravu. (Takže jsem si koupila již od začátku zvíře co není v pořádku)
V jiném zverimexu jsem viděla agamu, co měla půl roku a byla 3x taková co naše, majitelka zverimexu mi řekla, že je to normální, že má doma 3 agamy a dvě jsou velké a jedna strašně maličká.
Tyhle informace a má neznalost mě vždy upokojily, že je vše v pořádku a jak jsem se teď dozvěděla, tak jsem trápila nevinné zvíře rok a něco.
At napíšu cokoli, nic neospravedlní to, že jsem si nechala nakukat nesmysli od lidí co ví houbelec a nezeptala se na to odborníka.

Mám doma 4 pejsky (chovná stanice) Voliéru s papoušky, křepelkami. KOI kapříky. Všechno chováme v těch nejlepších podmínkách, snažíme se jim dávat všechno co potřebují a zvířátka u nás umírají pouze stářím. To, že jsem dělala všechno co se mělo naprosto špatně, je teď pro mě ta nejhorší facka jakou jsem mohla dostat.
Jenže u ostatních zvířátek nám radili do začátku samotní chovatelé, tohle bylo první a poslední zvíře ze zverimexu. Vážně mě ani na sekundu nenapadlo, že by mi poradili špatně, ve vybavení do terária a vědomě mě nechali utýrat nějakého tvorečka.

Omlouvám se všem, které jsem rozhořčila a děkuji všem za reakce.

A ještě chci dodat, problém se zvracením a nesvlékáním, častou stolicí atd., byl už od prvního dne co agamku máme. To že je zesláblá a přestala jíst, nastalo až teď Nyní je to tak 4 týdny, ale ode dne kdy jsem přidala příspěvek agamu hlídám každý den, krmím jí a dnes se postavila na nohy a sama chytala cvrčky, já nevím co mám tedy dělat. Mám jí dát do mrazáku a nechat ji umřít, nebo když to neudělám nechám ji umírat bolestivou smrtí mnohem déle? Já na ni vidím zlepšení, ale nevím jestli to stačí.
O křivici jsem četla, bylo to první na co jsem se ptala asi po měsíci, co jsem měla agamu a poprvé se svlékla a neúplně. Ale opět, ptala jsem se na to pána ze zverimexu. A očividně o tom nevěděl o nic víc než já, jen mi řekl první hloupost co ho nejspíš napadla a mě ani na sekundu netrklo, že nemluví pravdu.
Mrzí mě to.

Napsal bych asi jediný. Pokud si uvědomujete svou chybu a chtěla by jste ji pro příště napravit, je to alespoň jedno plus.
Nicméně pro ilustraci dávám jeden srovnávací obrázek. Najdete alespoň jeden rozdíl?

PS: Celkem bych chtěl vědět jméno zverimexu a nejlépe i toho prodavače, který Vám prodal takto zbědovanou agamu a tvrdil Vám holé nesmysly, kterými ji dodělal. Tudíž ji v podstatě týral on.

PPS: Doufám, že vlastníkovi fotky nebude vadit, že jsem ji využil. Popřípadě SZ.

[xm8Rt.jpg]

Problem je ze to zvire prakticky nikdy za svuj nehezky zivot nemelo spravne podminky, nemelo zdroj UV ktery je dulezity kvuli synteze D3 vitaminu (a ani D3 v jine forme)- bez nej nedokaze organizmus zpracovat vapnik, zvire nemuze normalne rust, nevyvine se spravne kostra. A po te dobe uz je "dospela", kostra je nevratne deformovana, to vidite na te celisti ze ani nezavre tlamku. Muzete sice zlepsit podminky tak aby byly v poradku, a zas az tolik prace by to nedalo - ale ty deformace uz zustanou, nikdy uz nedokaze zit "normalne" a je to jen trapeni. Muj nazor je porad ten ze tohle radeji utratit - nejdriv podchladit v lednicce a pak zamrazit. A pak si rozmyslet jestli chcete takove neco chovat znovu, v takovych podminkach jake to zvire skutecne potrebuje.

(jestlivypadala cca. nejak takhle uz v tom zverimexu, bylo to ztracene uz v den kdy jste si ji odtamtud prinesli)

Strašně toho lituji, ani to nedokážu vypovědět. Mockrát všem děkuji za reakce. Alespoň mě to donutí již nikdy nebrat rady od neznalců pouze od samotných chovatelů se zkušenostmi. Větší hanba pro mě už jen proto, že sama jsem chovatelka jiných druhů zvířat.

Ta agama asi neprožila moc dobrý život, ale zas takovou vědu bych z toho nedělal. Zvířata se navzájem zabíjí a požírají a umírají na ohavné nemoci každý den a kdyby se všechna dožila dospělosti, tak umřou hlady. Špatný chovatel jen nahrazuje přírodní výběr. Důležité je, že toho paní lituje a má vůli se zlepšit. Takže až budou peníze, nakoupit všechno potřebné, pročíst internet a pořídit další mládě. Zrovna u agamy to taková ztráta nebyla. Pamatuju si, jak jich jednou na burze měla mladá holka plný stůl a očima prosila nakupující, aby si něco vzali. Koneckonců kolik z vás opravdu zkušených hodilo mláďata nebo mrazáku? Kamarád tam před dvěma roky dal dvě třetiny narozených albolábrů, a taky jsem u něj viděl 4 malé arietány. O osudu těch zbývajících cca 30 nemá asi cenu spekulovat. Já letos zlikvidoval větší část kokonu parahybany a mám klidné spaní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru