Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama - falešná snůška

Ahoj, asi tak před třemi týdny mi agamka nakladla falešnou snůšku. Včera mi ale bohužel umřela kvůli zadrženým vajíčkům, o tomto riziku jsem věděla, nicméně změny chovaní nebyly, pouze přestala hrabat ,,hnízdo" a při prohmatávání jsem vajíčka necítila. Včera ráno se jako obvykle vyhřívala na větvi a pak z ničeho nic s otevřenou tlamičkou slezla a než jsme dojeli na pohotovost, tak umřela. Tam mi jen potvrdili zadrženou snůšku. Jsem z toho docela dost špatná, protože byla opravdu velmi ochočená a doslova agama gaučák. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli je nějaká možnost, jak zadržení zabránit, popřípadě samotné falešné snůšce. Samečka nechci a bojím se, aby se mi se samičkou nestalo zase to samé... předem děkuji za odpovědi ;)

Předmět Autor Datum
Asi takhle - samicky vajicka klast proste budou, s tim nic nenadelate - at se sameckem nebo bez. U v…
lucifer 23.08.2017 23:15
lucifer
Kdyby se mimo terarium bála, tak bych ji nevyndávala, naopak, kolikrát si i sama seskočila na křeslo… nový
Renist 24.08.2017 09:24
Renist
"Pisku dost", viz moje prastare video - takhle vypada kladiste a kladeni - kolem 50 vterine jak odzo… poslední
lucifer 24.08.2017 11:30
lucifer
Trochu se bojím lucifere, že tady rady nepadnou úplně na úrodnou půdu, ale zkusíme to... :-/ Kdyby… nový
Cadaverous 24.08.2017 09:33
Cadaverous

Asi takhle - samicky vajicka klast proste budou, s tim nic nenadelate - at se sameckem nebo bez. U vousatek s tim ale nezvyknou byt problemy. Dulezite je aby byly v terariu vhodne podminky, a aby mela samicka kam vyklast - mela vhodne kladiste. Pozastavil bych se u toho "gaucaku" - agama patri do teraria, ne mimo nej. Jako - nechci nejak mentorovat, ale muze to svedcit o nejakych dalsich chybach a nedostatcich v podminkach chovu. Spravne zivena samicka v spravnych podminkach by mela v pohode neoplodnenou snusku vyklast.

...ale pro uklidneni, je mozne ze jste meli vse v poradku (muzete pripadne popsat cim presneji podminky), a prece se to stalo. Je to relativne vzacne, ale ne nemozne. Meli jsme kdysi pripad praskleho vajecneho folikulu u samicky, do posledni chvile nedala na sobe nic znat - a pak rychly uhyn. Pritom mela nejaky cas predtim normalni - oplodnenou snusku z ktere jsme i odinkubovali mladata. Proste - shit happens. Jestli chcete chovat jen a pouze jednu agamku, tak holt samecka - a veskerym "zenskym" problemum se vyhnete, nekecam ;) (ale stejne ji netahejte na gauc a podobne)

Kdyby se mimo terarium bála, tak bych ji nevyndávala, naopak, kolikrát si i sama seskočila na křeslo. Krmily jsme jí švábama, na přilepšenou občas červy, každý den čerstvá zelenina (okurka, jablko, mrkev, rukola), žarovka jak výhřevná, tak UVB. Do zeleniny jsme jí přidávali vitamíny pro agamy. Písku měla dost, kolikrát jsme u přisypávali, možnost hrabat měla.

Trochu se bojím lucifere, že tady rady nepadnou úplně na úrodnou půdu, ale zkusíme to... :-/

Kdyby se mimo terarium bála, tak bych ji nevyndávala, naopak, kolikrát si i sama seskočila na křeslo.

A jak jste poznala, že se nebojí, ale třeba spíše neutíká? Terarijní zvíře, ať už jakékoliv, patří do správně zařízeného terária. Není to kočka či pes, kteří lidskou společnost i vyhledávají. Terarijní zvíře si maximálně zvykne, že sem tam se v jeho teritoriu objeví cosi co tam nahází žrádlo. Nic víc.

každý den čerstvá zelenina (okurka, jablko, mrkev, rukola)

okurka, jablko ani mrkev není pro agamu zrovna vhodné... Bohatě stačí natrhaná pampeliška nebo třeba polníček.

žarovka jak výhřevná, tak UVB

Jaké UVB (ikdyž se snůškou to moc nemá společného) a byla by fotka terária?

Do zeleniny jsme jí přidávali vitamíny pro agamy.

To jsou jaké vitamíny? Měla i vápník?

Písku měla dost, kolikrát jsme u přisypávali, možnost hrabat měla.

Možnost "hrabat" nemusí stačit. Vpodstatě se musí zahrabat. Doporučuje se MINIMÁLNĚ 10 cm vlhkého písku, aby mohla vejce bezproblémově zahrabat. Spíše bych doporučil 15 cm. ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru