Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dítě a leguán zelený

Dobrý den, syn (7,5) miluje plazy už od ranného dětství. Nyní se budeme stěhovat do domečku a syn nás po dlouhém přemlouvání udolal k tomu, že jsme mu slíbili, že až se tam po rekonstrukci nastěhujeme, že mu koupíme leguána zeleného. Ja z toho nejsem nikterak nadšená, ale snad se s novým členem také nějak skamarádim. Nemáte někdo doporučení na nějakého chovatele v severních Čechách? A jak rychle vůbec takový leguán běhá, myslím mladě? Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Proč vás zajímá rychlost běhání? Leguán není pes a volné pobíhání po bytě se sedmiletým dítětem za o…
V.R. 15.09.2017 15:14
V.R.
Děkuji za rady a informace, i když jsem se na ně vůbec neptala a vše co jste napsal vím. Z vaší odpo…
Hezrone 15.09.2017 22:03
Hezrone
Ach jo. Pro dobrotu na žebrotu. Všechno víte, o rady nestojíte, jen ta rychlost vás trápí. No nevím…
Rybízek 16.09.2017 17:16
Rybízek
Ta rychlost mláděte byla až jako druhá věc, která mě zajímala.. A vy se zapojujete proč?
Hezrone 16.09.2017 21:21
Hezrone
Není potřeba být tak "agresivně defensivní" - prosím zkuste přihlédnout k faktu, že zdejší uživatel…
MadMike... 17.09.2017 07:40
MadMike...
Děkuji ☺ poslední
Hezrone 17.09.2017 10:56
Hezrone

Proč vás zajímá rychlost běhání? Leguán není pes a volné pobíhání po bytě se sedmiletým dítětem za ocasem není dobrý nápad.
V první řadě počítejte s pořizovacími náklady cca 5 000 Kč na vybavení (střízlivý odhad) s tím, že to není konečná částka a lego bude tak do 3 let potřebovat výrazně větší terárium (cca 2x1.5x1 m alespoň).
Dále doufám víte, že je to býložravý ještěr. To s sebou nese nutnost každodenního krmení (2x denně) pestrou zeleninovo-ovocnou stravou (zhruba 500 + Kč měsíčně/spíš víc/) a máte někoho, kdo vám bude zvíře krmit v době nepřítomnosti? S každodenním krmením jde ruku v ruce také vyprazdňování několikrát denně, většinou hlavně do bazénu s vodou.
Také musíte počítat s tím, že lego se s vámi na začátku rozhodně nebude chtít kamarádit. Ochočení alespoň tak, aby jedl z ruky trvá řádově měsíce a u mnohých jedinců se to nikdy nepovede. O volném pobíhání po bytě ani nemluvě.
Dále dospělý leguán je zvíře dlouhé třeba 1.5 metru a dokáže vážně zranit, když chce (šlehání ocasem, kousání).
Prostě, pokud to zvíře nechcete vy sami, nemáte o něm načteno a nepočítáte s tím, že se o něj budete denně starat vy a ne syn (7 leté dítě to fakt nedá, už jenom kvůli velikosti a časté divokosti leguánů) tak si ho nepořizujte.
Pokud kluka zajímají ještěrky, jděte pro začátek do gekončíka nočního. Je to malé, hezky barevné, výborně ochočitelné a dá se to brát do ruky, pořizovací i provozní náklady jsou oproti legovi zlomkové a náročnost chovu také (což ale neznamená, že hlavní díl péče a zodpovědnost za zvíře nebude na vás). Jedinou nevýhodou by mohlo být, že gekončík žere živočišnou potravu (cvrčky, moučné červy, šváby atp.)

Děkuji za rady a informace, i když jsem se na ně vůbec neptala a vše co jste napsal vím. Z vaší odpovědi však čiší něco negativistického.
Vůbec nás neznáte a už hodnotíte mě i syna.
O leguánovi máme načteno poměrně hodně, bohužel jsem se nikde nedozvěděla, jak rychlé je mladě leguána.
A proč to chci vědět? No abych věděla na co se připravit. Jak můžete vidět, než si ho pořídíme, snažím se vyzjistit co nejvíce informací o něm, a to i přes to, že ho chce můj syn a ne já.
A Gekončíka opravdu nechce. Jak už jsem psala, syn by nezvládl krmení živým hmyzem, protože má rád všechna zvířata.
Doufám, že zde nejsou všichni jako vy a najde se někdo, kdo mi normálně poradí..

Není potřeba být tak "agresivně defensivní" - prosím zkuste přihlédnout k faktu, že zdejší uživatel / ka V.R. patří mezi zkušenější teraristy, po diskusních fórech se jistě už nějakou dobu pohybuje a ono je to dosti frustrující za ta léta vidět, kolik zbytečně utrápených zvířat padne pod rukama, řekněme začátečníků, jen proto, že jejich počáteční, až naivní představy o chovu toho či onoho druhu pak narazí na tvrdou realitu...

Leguán zelený díky své velikosti, inteligenci a potřebám (sluncemilný býložravec) je na chov dosti náročné zvíře. Já jsem si pořizoval svého prvního legoše v r. 2001 už jako "zajetý terarista" (pořád ho mám), takže nepíšu jen jako teoretik.
Prostě ti zkušenější chovatelé už toho mají plné pozadí a tak někdy reagují zdánlivě nepřiměřeně (přiznám včetně mě).

První dotaz - chovatelé, kteří v ČR odchovávají leguány by se dali spočítat na jedné ruce pracovníka pily (tj. letos jsou možná tak dva, tři - samozřejmě to nemůžu přesně vědět). Leguány letos odchoval pan Jaborník (dozvěděl jsem se tady od Martina), takže jestli chcete kvalitní český odchov, čeká vás cesta na východ republiky.
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/detail/3032546/leguan-zeleny/
Je to zvíře, které se dožije klidně 30 let, dáte do něj opravdu spoustu peněz (nemyslím nákup), takže ta cesta je, věřte mi, to nejmenší.

Všechna zvířata, která uvidíte prodávat ve zverimexech a na burzách (tady se dá asi najít výjimka ale člověk musí vědět na co se chovatele zeptat aby si to ověřil) jsou faremní importy z farem v Salvadoru.

Mládě běhá tak rychle, že ani Usain Bolt by ho nedoběhl (no ten možná jo, po 3. injekci nějakýho nakopáváku). Na krátkou vzdálenost klidně 50km/h (jenom odhaduju, nikdy jsem jim to radarem neměřil) - každopádně pokud třeba mládě uteče, bude o hodně rychlejší než vy. Když už ta situace nastane, nejlepší je na něj hodit nějakou hadru než se rozkouká... popř. pokud je to třeba ve vaší nepřítomnosti, někam zaleze (ideálně na místo, kam se vy nedostanete, já takto přemisťoval skoro celou kuchyňskou linku) a zchladne, takže se pak už nehýbe.

Jinak jsou to samozřejmě super zvířata, která ale mohou být dosti nebezpečná i pro dospělého člověka a neodpustím si vlastní tvrzení, že do rukou dětí absolutně nepatří (děti mám a od narození jsou v prostředí 2 větších místností s terárkama). To rozhodnutí je samozřejmě jen na Vás.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru