Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta nechce být v teráriu

Dobrý večer,
Chovám téměř dvouletého krajťáka tmavého, mám jej od prvního krmení.. Posledních 7 - 10 dní mám docela vážný problém. Nechce být v teráriu - tluče hlavičkou do skla, cpe se do ventilků (už si odřel nozdry), zkrátka tam nechce být. Velikostí terária to nebude - mám tera 120/60/60, prostoru tam má dost a ještě ho má "dvoupatrové". On sám má cca 150 cm. Teplotu má kolem 30° v nejteplejším a kolem 22°v nejstudenějším bodě terária.. Hlad mít nemůže, jedl před týdnem. Podestýlku má čistou.
Když jej pustím z terária, chová se jako obvykle - prošmejdí pokoj a pak mi usne na klíně nebo na počítači.. Jenže já ho nemůžu mít puštěného pořád, studuji a domů dojíždím až k večeru.
Nevíte, čím by to mohlo být? Je to normální? Případně, čím bych mohl "pomazat" ventilky, aby se o ně neodíral?
Děkuji za rozumné odpovědi.

loading...
Předmět Autor Datum
Není zde možnost nějakých roztočů v terárku? Popř. nevhodnost některého z materiálu v terárku?
Honza94 13.10.2017 19:58
Honza94
Jak moc ho krmíš a čím ?? nový
Honza1234 14.10.2017 20:59
Honza1234
Jednou za dva - tři týdny středního/většího potkana. ne úplně dospělého, toho nesežere. Málo mi to n… nový
Dashie 15.10.2017 00:11
Dashie
No já bych zkusil dat víc krmení!!! Dáváš mu málo na Krajtu tmavou, já mam cca 15 měsíců starého kra… nový
Honza1234 15.10.2017 19:59
Honza1234
Jak poznám, že tam jsou? Terárium při čištění dezinfikuji, ale to těm potvorám asi moc neublíží, že?… nový
Dashie 15.10.2017 00:09
Dashie
a) Málo žrádla!!! Snad 80% lidí, co má tmavku si myslí, že má žrát jako užovka. Koukej do něj sypat… nový
V.R. 17.10.2017 09:39
V.R.
Jen pro představu takhle vypadá tříletá tmavka, krmená u nás a osmiměsíčním pobytu u nás-tj velcí po… nový
kacaba1 17.10.2017 11:08
kacaba1
a) Jenže on dospělého potkana nenacpe, je sice dlouhej, ale hlavičku má malou.. Posledně se s ním pr… nový
Dashie 17.10.2017 15:15
Dashie
Důvod takového chování by mne rovněž zajímal. Občas mi takto blbnou hadi napříč druhovým spektrem kt… poslední
scorpio34 20.11.2017 06:30
scorpio34

No já bych zkusil dat víc krmení!!! Dáváš mu málo na Krajtu tmavou, já mam cca 15 měsíců starého krajtaka a dává v pohodě dospěle morče a samice o rok straší v poho slepici/králíka, a když dávám potkany tam min 2x velký.

Jak poznám, že tam jsou? Terárium při čištění dezinfikuji, ale to těm potvorám asi moc neublíží, že?
Co se materiálů týče, tera mám z ošetřené PVC, podloženo linem a jako podestýlku lignocel, měním jej vždy zhruba po dvou měsících, na novinách jsou pak problémy s vlhkostí, když se má svlékat..

a) Málo žrádla!!! Snad 80% lidí, co má tmavku si myslí, že má žrát jako užovka. Koukej do něj sypat těch potkanů víc a pomalu najeď na králíky. A pro představu doporučuju tady do vyhledávání (nahoře vpravo) zadat krajta tmavá a podívat se na vlákno od bobo123. jen pro ilustraci, jsou tam fotky jak dokáže někdo zdevastovat krajtu nekrmením a jak moc jsou ta zvířata žravá. 1.5m na dvouletou krajtu teda není žádný šlágr. Je to spíš dost málo... Takže jezdí dost možná z hladu.
b) roztoči jsou takové malé černé tečky na šupinách hada, často pod bradou. pokud by je měl, plavali b utopení na hladině nádoby, had by se víc koupal ve snaze se jich zbavit a měl by potrhaný svlek. Dost blbě se jich zbavuje, tak haďáka prohlídni.
c) je to samec, nebo samice? Pokud kluk, tak si na takovéhle extempóre zvykej, kolem vánoc na něj rok co rok poleze sex, nebude chtít žrát a bude hledat holku. Ten tvůj na to ale asi ještě nemá úplně věk a hlavně velikost.

Suma sumárum dávám 80 - 90% tomu, že chce víc žrát a 10 - 20% jinému problému. Naláduj do něj tak 5 - 6 velkých potkanů a uvidíš, zda se uklidní. Pokud ano, opakuj tento postup cca každých 10 - 14 dní a postupně vyměň potkany za králíky. Až nebudou stačit králíci, najeď na selata a jehňata.

Jen pro představu takhle vypadá tříletá tmavka, krmená u nás a osmiměsíčním pobytu u nás-tj velcí potkani,menší zakrslí králíci a dospělá morčata.Bohužel nemám fotku, nebo ji aspoň nemůžu najít, jak vypadala předtím, krmena jen myšmi a občas malými kachňaty, byla o půlku menší.Na fotce se koupe, je před svlekem a petka je tam pro srovnání velikosti.

a) Jenže on dospělého potkana nenacpe, je sice dlouhej, ale hlavičku má malou.. Posledně se s ním pral dvě hodiny, než to co do sebe nacpal zase pustil a usnul. Včera jsem mu zkoušel dát tři střední, první dva snědl, o třetího už nejevil zájem. Celej den prochrápal, v noci se zase začal domáhat ven. Teď jsem mu zkoušel dát toho třetího, zda se nedocpe, už je tam s ním hodinu a nevšímá si ho.
b) Nemyslím si, že roztoče má, nic jsem mu na těle ani pod bradou nenašel. Ve vodě taky nic není.
c) Je to samec, narozenej začátkem května 2016. Nějakou tu hadí pubertu už asi má, párkrát zkoušel bejt ostrej. Což mi připomíná, nevyřešil by to nějaký pořádný úkryt v tera? Vím, že se jim nedá dávat, aby pak nebyli agresivní, ale začínám si všímat, že se na těch svých výpravách po pokoji docela rád schovává..

Každopádně děkuji za obsáhlou odpověď.

Důvod takového chování by mne rovněž zajímal.
Občas mi takto blbnou hadi napříč druhovým spektrem které mám. Jsou zde uvedeny nejrůznější důvody, ale když se jimi proberu tak jsou všechny z různých důvodů liché. Chovají se tak jak dospělci tak mláďata.
Podmínky mají OK, hladem to není, zdravotně jsou bez problémů, pohlaví v tom taky nehraje roli. Občas to má ovšem nepříjemné pokračování v podobě zánětů tlamky. Zkoušel jsem takové jedince umístit na pár dní do tmy (lepenková krabice), ale výsledek je nejistý, některé to přejde někteří pak v teráriu pokračují.
Přiznávám, že i jako celkem zkušený si nevím rady - kromě té krabice :).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...