Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čierny chvost alebo zlomený chvost

Ahojte, mame doma nový prírastok do rodiny mláďa Agamy bradatej/vousatej. Žena ju bola kúpiť so synom. Mame ju síce len druhý deň, ale všimol som si až teraz že má nejaký krátky chvost a na konci je trochu čierny ako keby bol zlomený alebo odkusnuty. Tak isto jej chyba asi polovica prsta na zadnej ľavej nôžke. V obchode bolo v terarku asi 6 mláďat.
Viete mi prosím poradiť čo mám robiť. Je to potrebné nejak ošetriť ? Ak sa to zahojí dorastie jej ten chvost alebo ten prst. Viem že majú nejakú čiastočnú regeneráciu, ale neviem do akej miery. Pripadne jej dorastu nejaké nové články toho chvostu?
Agama je podľa mna zdravá, hravá, žerie cvrčky, šalát aj nastrúhanú mrkvu. Po terarku s radosťou pobehuje všetko skúma :) a rada sa vyhrieva na skalke pod žiarovkou, kde má asi 45 stupňov a zbytok terarka má 30 stupňov a pod skalkou trochu menej. Ďakujem za všetky komenty a rady.
Inak terarko som sám vyrobil, ale ešte ho musím otapetovať alebo nafarbiť z vonku :) 115x40x50
Pridávam pár fotiek :
https://photos.app.goo.gl/uqHxrHeQatjmMDFY2

Předmět Autor Datum
Kus ocasu mu chybi - nedoroste, dulezite je aby se nesirila od toho konecku dal nekroza - obvykle se…
lucifer 17.01.2018 11:03
lucifer
Ďakujem za odpoveď :) , ten prstík a chvost budem určite sledovať. Mám jej ten chvost potrieť aj bet…
hubabuba 17.01.2018 11:32
hubabuba
Misto cervene "Infrared Basking Spot" bych urcite dal uplne obycejnou reflektorovou - bodovou zarovk…
lucifer 17.01.2018 12:27
lucifer
OK ďakujem za info a rady :)
hubabuba 17.01.2018 13:07
hubabuba
Zdravím. Jen doplním Lucifera, že by chtělo ještě doplnit do tera plnospektrální zářivku po celé dél…
reply 17.01.2018 13:39
reply
Ano, to je pravda. Cim vic svetla, tim lepe
lucifer 17.01.2018 15:48
lucifer
Takže ak som správne pochopil, tak nemusí mať tu infračervenu žiarovku, ale postačuje nejaká bežná 4…
hubabuba 17.01.2018 16:20
hubabuba
O jine specializovane knize v cestine/slovenstine nevim, do zacatku neni spatna. Prave tim ze tu nes…
lucifer 17.01.2018 23:09
lucifer
Ďakujem poslední
hubabuba 18.01.2018 08:08
hubabuba

Kus ocasu mu chybi - nedoroste, dulezite je aby se nesirila od toho konecku dal nekroza - obvykle se to u agam nesiri, ale chce to sledovat. Dtto. sledovat tu nozicku s ukouslym prstem. Nic nedorusta, a je to dusledkem nevhodnych podminek/spatneho - nedostatecneho krmeni u mladat ktere pak utoci na ostatni. (mladata musi byt vydatne saturovane krmenim aby nemeli hlad, jinak utoci na vse vcetne ocasu a nozicek sourozencu) Jinak ale vypada celkem dobre, snazte se dodrzet spravne podminky - teploty vypadaji OK, doufam ze tam ma i nejaky rozumny zdroj UV-B, a v rozumne vzdalenosti. Mrkev davejte jen obcas, a misto salatu z toho co je ted dostupne radeji polníček (nevim jak se jmenuje na Slovensku). Jinak od jara az do mrazu doporucuju sbirat venku listy pampelisky/pupavy, klidne i kvety.

Ďakujem za odpoveď :) , ten prstík a chvost budem určite sledovať. Mám jej ten chvost potrieť aj betadinom alebo ho len umyjem čistou vodou?
V terarku mám 2 žiarovky Exo terra. Tá výhrevná je v pravom rohu a svieti rovno na tu skalu kde je teplota 45 stupňov je taká červená 50W Infrared Basking Spot, a tá druha žiarovka je 25W Reptile UVB150 a mám ju presne v strede terarka, aby ho celé osvietila. Práva bočná strana terarka je cela sklenená aby mala agama aj prirodzene svetlo z vonku.
Polníček sa vola aj u nás alebo Valerianka poľná ale neviem kde tento šalát rastie alebo sa dá kúpiť napr. v Tescu?
Ešte mám jednu otázku viete mi prosím poradiť nejaké vitamíny a minerálne latky pre agamu. Alebo to nemusím riešiť ?
Chystám sa ešte kúpiť sépiovu kosť alebo jej mám nadrviť škrupinu z vajíčka. Ďakujem

Misto cervene "Infrared Basking Spot" bych urcite dal uplne obycejnou reflektorovou - bodovou zarovku z elektra, cca. stejneho vykonu. Nejlip halogenovou. Je dulezita i intenzita svetla, ne jenom teplota. To UV ma ucinny dosah zhruba 20cm prihmourenim vsech oci, takze pokud se rada vyhriva pod tou zarovkou, dat UV pobliz. Polnicek/valerian kupuju normalne v hypermarketech, Billa, Tesco atd. Vitaminy - klidne nadrtit ty skorapky vajec, jinak roky pouzivam smes 1:1 obycejny Roboran H + Plastin, je to za par korun a plne to vyhovi. Ve zverimexech jsou i hotove mineralni smesky pro plazy, nic proti nim - jen je to zbytecne predrazene.

- ocasek si nejak oznacte, kam az saha ta zaschla cast (normalne lihovym fixem nebo barevnym lakem na nehty treba) - at vidite jestli to nepostupuje. Kdyby ano, bude ho chtit jeste o malinko zkratit. Neni to zadna tragedie, ale spis nechat na veterinarovi ktery aspon trochu rozumi plazum.

Takže ak som správne pochopil, tak nemusí mať tu infračervenu žiarovku, ale postačuje nejaká bežná 40W alebo 60W žiarovka podľa toho ako jej vyhreje tu skalu kam rada chodí. Nebude jej potom chýbať nejaké to farebné svetelné spektrum či ako sa to volá.
Všimol som si že rada lezie aj po stenách teda vertikálne a potom len tak odpočíva - je to normálne?
Existuje aj nejaká informačná kniha o agamach okrem tejto čo som dnes už prečítal https://www.martinus.sk/?uItem=59223

O jine specializovane knize v cestine/slovenstine nevim, do zacatku neni spatna. Prave tim ze tu nesmyslnou cervenou "infrazarovku" vymenite za halogenovou bodovku (ano, 40 nebo 60W, chce to vyzkouset dle teploty) tam dostanete solidni plne spektrum, Ra bude blizke 100 = maximu mozneho. Na prosvetleni prostoru doporucuju linearni zarovky Sylvania Activa nebo Narva BioVital, maji dobre spektrum, vcetne male casti UV-A (ktere agamy taky vidi). To ze se snazi byt cim vys, hlavne vecer kdyz jde spat je uplne normalni.

- takovehle neco tam dejte jako tu vyhrevnou:
[4580037_2-228x228.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru