Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama nežere

To zvire je vychrtle a rachiticke, nasledek nevhodnych podminek. Za ty vy nemuzete, nevycitam - ale - terarium je zda se osvetlene jen klasickou zarovkou + vytapene tym cervenym infranesmyslem. Nema zdroj UV-B, ktery je zasadni pro syntezu vitaminu D3, ten je nutny pro zpracovani vapniku. Ma tam malo svetla. Pokud to chcete nejak resit:

- vyhodte tu cervenou blbost

- misto toho tam dejte aspon nejaky UV "kompakt", z bezne dostupnych tenhle: https://osvetleni-do-terarii.heureka.cz/hagen-exo-terra-reptile-uvb200-25w/# nebo http://terashop.cz/kompaktni-zarivky-s-uvb/123-sunlux-uv-kompakt-150-uvb-25w-8594190110110.html

- umistnete to UV tak aby kdyz se bude vyhrivat, bude od nej do 20-25cm

- nahoru dejte cim silnejsi klasickou zarivku - trubici. Proste to nejsilnejsi co tam na delku vejde (klidne svitidlo s dvema trubicemi vedle sebe). Trubici klasickou "denni svetlo", dobre jsou Narva Biovital, Silvania Activa - ale vyhovi cokoliv slusneho - cokoliv bude vyrazne zlepseni proti tomuhle stavu.

- promerte teplotu v terariu, mela by byt kolem 30°C v prostoru (klidne chladny kout 26 - teply 33 treba). Pod vyhrevnu zarovkou pak klidne 40-45°C.

- dle teploty upravit vykon vyhrevne zarovky, klidne pridat dalsi. Pod zarovku (bodovou - reflektorovou) dat treba nejaky pekny placaty kamen jako vyhrevne misto.

- necekejte okamzitou zmenu, je otazka jestli se z toho to zvire dostane, ale pokusit se o to ma dle mne jeste smysl.

- snazte se krmit ruznym hmyzem, dulezite aby do sebe neco dostala. Zkuste treba zophobasy - ty velke "cervy". Nutricne nejsou moc vhodne, ale obvykle je maji rady. Primerene velke sarancata, nymfy svabu, cvrcky... Dost nevhodne jsou moucne cervy, ale i to je lepsi nez vubec nic.

- z hmyzu obvykle dobre reaguji na ten cerstve svleceny - dokud je jeste bily

- dejte ji tam do misky s vodou zelene krmeni, z aktualne sehnatelneho nejlip koupit v supermarketu polnicek.

Az budou podminky v poradku, tak se muze stav zlepsit, vse uvedene je potreba a nutnost, ne "moznost". Agamka mi prijde i dehydrovana, ale - tezko soudit, pro jistotu bych ted jednou denne porosil. S citem, neprehanet, nakapal trochu vody na telicko a hlavu, at se olizne a napije.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny