Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá nateklá nožička

Hezký den,

chtěla bych požádat o radu, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost. Máme Agamu vousatou, 4,5 roku, má terárko 100x50x50, dvě větrání (strop a bok), UVB světlo, tepelné světlo a zářivku se studeným světlem. Teplota 27 - 35 stupňů. Dáváme 1x týdně vitamíny, 2-3x týdně vápník. V půlce října 2017 jsme se vrátili z dovolené (rodiče chodili krmit) a všimli jsme si, že má oteklou nožičku a kulhá. Taťka říkal, že hodně řádila, když jsme byli pryč. Zeleninu jí jen občas, i když ji dáváme každý den, bála jsem se, aby to nebyla DNA. Vzali jsme ji k veterinářce do Jesenice, která se specializuje na plazy a drobné savce, vzala jí krev a udělala rentgen. Krev vyšla dobře, akorát tam měla zvýšené ukazatele zánětu. Na druhém rentgenu jsme si všimli, že má asi lehce nalomenou kost u palečku. Paní doktorka jí dala antibiotika a analgetika. Dávali jsme asi tři týdny, pravidelně chodili na kontrolu, otok trošičku opadl, ale jinak žádné zlepšení. Paní doktorka říkala, že ještěrům trvá dlouho, než se jim cokoliv uzdraví, protože mají pomalý metabolismus. Teď už měsíc a půl jí nedáváme žádné léky, ale otok se pořád nelepší, pořád když chodí tak si tu přední packu nadlehčuje.

Máte s tím někdo zkušenosti? Doktorka říkala, že pak jedině amputovat ten prstík. Jinak vypadá agamka zdravě, živá je tak jako obvykle, nikdy to nebyl vyloženě divoch. Myslíte, že máme ještě zkusit jiného doktora nebo počkat? Ono je to i pro ni dost stresové ty návštěvy u doktorů, tak ji nechci vystavovat zbytečnému stresu navíc.

Moc děkuju

Katka

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je tam otok tak je tam zanet. A ten by se mel vyresit antibiotiky, to nemusi byt zrovna jednod…
lucifer 11.02.2018 14:52
lucifer
Můžete mi prosím poslat kontakt na veterináře, který Vám nakonec pomohl? Moc děkuji!
Vinchenza 11.02.2018 14:59
Vinchenza
Dobry den omlouvám se že zasahují do diskuze ale paní má stejný problém jako my . Dneska sem byla na…
Luciferka 03.07.2019 19:47
Luciferka
Dobrý den, u nás to nakonec byl zlomený prstík. Léčila ji doktorka Šidáková v MyVet v Jesenici. Děl… poslední
Vinchenza 22.07.2019 10:34
Vinchenza

Pokud je tam otok tak je tam zanet. A ten by se mel vyresit antibiotiky, to nemusi byt zrovna jednoduche (otazka jake, jakou davku, jak dlouho...zatez pro organizmus, vedlejsi ucinky...) Pricinou zanetu muze byt zraneni, a jestli jde dle rtg skutecne "jen" o problem toho jednoho prstu - nezlobi tam skutecne nic jineho, tak muze byt jeho amputace nakonec nejrozumnejsim resenim. Agame chybet nebude, a zanet nebude dal nicit tkane a kosti.

- resili jsme nedavno zraneni a zanet v oblasti kycle, kvuli chybe a nespravnemu postupu u jednoho veterinare se tam rozjel zanet do te miry ze uplne znicil kycelni kloub a kus stehenni kosti. Jiny veterinar musel resit stav uz se silnym otokem a nedobrym vyhledem (amputace cele nohy pokud se to nezlepsi), po 5-6 tydnech antibiotik se stav ale stabilizoval, zanet vyleceny. Samozrejme kloub uz neexistuje, stehenni kost zhojena s nehezkymi srusty - ale funkcnost nozicky z vetsi casti zachovana, zvire ji pouziva a v pohybu zasadneji omezene neni. Jen pro ilustraci kam muze nejake zraneni a nevhodne leceny zanet vest. (z casti si sypu sam popel na hlavu, ale mel jsem v danou veterinu co to zmrvila puvodne duveru - uz nemam, no...) Puvodni stav neleceneho zanetu - znicene kycle - stav po 3 tydnech ATB a analgetik - stav aktualne - uz jen foto, ne RTG, po dalsich 3 tydnech ATB, nasledne uz ted nekolik tydnu bez leku.

Dobry den omlouvám se že zasahují do diskuze ale paní má stejný problém jako my . Dneska sem byla na veterině a řekli mi že jestli se to nezlepsi čeká nás amputace. Pak sem našla vás příspěvek se stejným problémem jako máme my. Chtěla bych vás poprosit jestli bych taky nemohla dostat kontakt na toho veterináře. Děkuji moc.

Dobrý den,

u nás to nakonec byl zlomený prstík. Léčila ji doktorka Šidáková v MyVet v Jesenici. Dělali jsme několikrát rentgen a odběr krve z ocásku. Dávali jsme dlouho docela antibiotika do tlamičky. To byl docela boj to do ní dostat, ale nakonec se povedlo a prstík splasknul a hodnoty zánětu se snížily. Jinak nám taky hrozila amputace, ale myslím si, že lepší amputovat prstík, než aby z toho bylo něco horšího.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru