Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - paraziti , nesvlek nebo plíseň?

Dobrý den,

před třemi měsíci jsem si koupil leguána.Bohužel se ukázalo , že se nejedná o chovatele , ale dovoz ve velkém...
Nejsem úplný lajk i když si tak při pročítání zkušeností zdejších chovatelů už tak připadám.Choval jsem Leguána ve studijních letech nicméně již ,,ochočeného´ dospělého mazlíka.
Po mnoha letech se k tomu vracím a strašně jsem ho chtěl vidět vyrůstat od mala. Věk prodejce udával 3-4 měsíce , ale teď už vím , že sám vůbec netušil.

Nebudu vás zatěžovat podrobnostmi a chci požádat o rady.Dotazů mám opravdu mnoho , protože stav leguána mi přijde ...řekněme hrozivý.
Stále ho ještě nemohu moc brát do rukou , protože je plachý a je na něm vidět , že musím postupovat opravdu po krůčkách a švihání ocáskem mu není cizí.

1.Paraziti - našel jsem v trusu paraziti a proto tedy poslal trus na rozbor s výsledkem :
vajíčka strongylů - středně silná invaze , vajíčka roupů slabá invaze
Doktor , který provedl rozbor mi řekl , že je to běžné u Leguánů , želv apod . Veterinář mi řekl , že obojí pročistí prášek pro kočky a nic víc...
Poradí mi někdo prosím co použil pokud se setkal s tímto problémem.V některém vláknu jsem četl taky o prášku pro kočky.
Dálší důležitou informací by pro mě bylo - JAK? jak mu ho podat..nejsou lepší kapky pokud existují? Nemá ještě rád , když ho beru do rukou a tak netuším jak to šetrně provést.

2.Nesvlek nebo plíseň - viz foto. Má kousek nesvlečené kůže , která už jde dolů , ale na koleni to vypadá hrozivě.Co je to a co s tím?

Přidal jsem i jíne fotky , aby šel vidět celkový stav.
Prosím o rady , aby nebylo pozdě na řešení. Pokud se někdo pročetl až sem a bude ochoten mi pomoci předem děkuji.

Předmět Autor Datum
AHoj, jj leguán je "plesnivej", chce to dostat ty nesvleky pryč a sežeň si Imaverol (asi je to na př… nový
MadMike... 15.03.2018 06:50
MadMike...
Zdravím, děkuji za rady.Dneska jsem byl u jiného veterináře objednat ty léky , ale on taky vůbec ne… nový
Kuty.l 15.03.2018 17:48
Kuty.l
Na fotce trusu je videt clanek tasemnice (pravdepodobne Ophiotaenia, u importovanych leguanu dost ca… nový
.JaBula. 15.03.2018 18:59
.JaBula.
Dobry vecer, dekuji za cenne rady. Jsem ze Zlinskeho kraje(Valasske Mezirici). Veterinari u kterych… nový
Kuty.l 15.03.2018 19:28
Kuty.l
Me spise zarazi ten vysledek vajicka strongylu +++. no, na to prave narazi muj predchozi prispevek.… poslední
.JaBula. 22.03.2018 20:48
.JaBula.
Jojo plíseň má "jen" na té pravé noze, na zádech na fotce je normální svlečená kůže. Imaverol ti nat… nový
MadMike... 16.03.2018 08:22
MadMike...
Ahoj. Páni kolegové již popsali super tak jen pokud mohu doplním pár údajů . Vetové mají většinou P… nový
Petrš 16.03.2018 13:57
Petrš

AHoj,
jj leguán je "plesnivej", chce to dostat ty nesvleky pryč a sežeň si Imaverol (asi je to na předpis, ale veterinář ti to dá) a potírej mu roztokem Imaverolu s vodou 1:1 - za měsíc je to v cajku.
Co se týče odčervení, tak roupy - nevím co je slabá invaze, měl by ti říct na kolik "křížků" tam ty roupi jsou. Do třech křížků bych to vůbec neřešil, je to v podstatě běžná součást mikroflory. Strongyly nevim čím se odčervují, ale "prášek pro kočky" to je nějaký divný :D. Skoč k lepšíému vetovi, ať ti to dá v roztoku (Panacur?) a stříkneš mu to stříkačkou do tlamy.
Chování lega - plachost atp. je úplně normální. A že jsi koupil import je taky normální, myslím že letos (loni) odchoval zeleňáky v česku jen Jaborník - resp. nedivil bych se tomu. I překupníci co inzerují tato zvířata jako své odchovy prostě jen brutálně lžou lidem...

Zdravím,

děkuji za rady.Dneska jsem byl u jiného veterináře objednat ty léky , ale on taky vůbec nemá šajnu o plazech( to se dalo čekat).
Roupy má 2 křížky což by neměl být problém. Strongyly 3 křížky a vet mi říkal , že to jsou právě ty svin* , které jsou na fotce.To samé jsem tu viděl na fotkách i v jiných vláknech a roupy to pravděpodobně nejsou.
Nicméně cena je poměrně vysoká :Imaverol 100ml za 520Kč to se dá , ale Panacur prodávají pouze 1l za cca 1600kč což už je trochu moc.Nevím , ale dávkování , ale i tak je toho hodně...levnější byla pasta to by se
snad do lega dalo nacpat.Chtěl jsem ekvivalent tohoto léku s tím , aby to odstranilo ty žížalky , ale netušil a skončili jsme s tím , že si musí pročíst literaruru a zítra mu mám zavolat.
Nejsou nějaké jiné volby na ty parazity? Případně i Imaverol , protože těch 100ml se mi zdá málo a pak je 1L a cena už někde od 1600Kč.

Ještě se vrátím k té plísni...nesvlek co má na fotce na zádech je dole ten drží už jen za ostny , ale v oblasi té plísně mu to mám nejdříve jemně postrhávat a pak natírat?nebo rovnou natírat a až bude ustupovat plíseň
začne se i svlékat?

Na fotce trusu je videt clanek tasemnice (pravdepodobne Ophiotaenia, u importovanych leguanu dost casta) strongylid to neni ani nahodou. Roupi jsou u leguanu take pravidelne, co se tyka strongylidu - ti jsou u leguanu vzacne, zerou krev a dobre se mnozi, takze do budoucna muzou predstavovat problem. I kdyz - trochu se mi to nezda, leguani roupi vytvari casto dva typy vajec - silnostenna a slabostenna, tak snad Vas veterinar ma s podobnou diferencialni diagnostikou zkusenosti. Na roupy a strongylidy ale pusobi stejna leciva, takze je to v posledku z hlediska lecby skoro jedno. S lecivem - panakurovou pastu (ucinnou na roupy i strongylidy) obvykle veterinari davaji i do strikacky (bez jehly) podle hmotnosti leceneho zvirete. Takze nehrozi, ze byste musel kupovat za drahe penize celou pixlu. Na tasemnice bude potreba zvolit nejaky preparat s praziquantelem. U vseho si hlidejte davkovani, existuje panacur v ruznych koncentracich ucinne latky, idealne napiste odkud jste, treba Vam tu nekdo doporuci nejblizsiho veta se zkusenosti s plazy, ke kteremu si pak zajdete.

Dobry vecer,

dekuji za cenne rady. Jsem ze Zlinskeho kraje(Valasske Mezirici). Veterinari u kterych jsem byl s tim zkusenosti pravdepodobne moc nemaji. Muj zaver vychazel z parazitologickeho vysetreni. Pan doktor, ktery ho delal mi volal, ze ma take lega a zameri se na to... Bohuzel na neho kontakt nemam. Rikal mi take to co pan v prvnim prispevku, ze roupi jsou bezne a pokud jich neni mnoho coz podle vysledku neni, tak nepredstavuji hrozbu. Me spise zarazi ten vysledek vajicka strongylu +++.
Ps:pardon za diakritiku, pisu z mobilu :-)

Me spise zarazi ten vysledek vajicka strongylu +++.

no, na to prave narazi muj predchozi prispevek. Slabostenna vajicka roupu (nektere leguani druhy roupu maji dva typy vajec - silnostenna a slabostenna) mohou pripominat vajicka strongylidu. Proto ta otazka na zkusenosti vysetrujiciho cloveka.

Jojo plíseň má "jen" na té pravé noze, na zádech na fotce je normální svlečená kůže. Imaverol ti natáhne vet do stříkačky, když si požádáš (a bude ho mít).
Ty nesvleky musí pryč - řádně leguána zmáchat a zkusit mu to co nejvíc odstranit + ta léčebná kůra. Nejdfřiv je ale potřeba dát pryč tu starou kůži. Jinak lego typově vypadá na pěkné zvíře. Je určitě starší než 3 -4 měsíce a vypadá to na samici (absolutně bez záruky, usuzuju podle tvaru hlavy).

Ahoj.
Páni kolegové již popsali super tak jen pokud mohu doplním pár údajů .

Vetové mají většinou Panacur normálně -- zeptej se na ta %---já používám 10% ! ten je stále.
Jak je již napsáno -já dělám až po koprošce aby jeden věděl přesně o co goo.
Ale lze udělat jedno a to nejdříve legoše zvážit ---poté si skočíš k vet.pro panacur-( opět já na to používám tzv.inj.stříkačky --inzulínky---ty jsou na tak malé dávky ideál ale může i do normální-

dám tě příklad dávek ----váha zvířete 100g==min.dávka panacur 10% --0,025 ml max 0,05 ml !
200g==------------------------------0,05 ml max 0,1 ml
400g==-----------------------------0,1 ml max 0,2 ml
atd.nebudu rozepisovat .

začínám vždy Panacurem !! a po cca.3 dnech se aspoň já podávám --Prazitel plus ( pes,kočka) normálně k dostání lékárna ovšem jsou to tablety tak opruz ale jde to tabletu rozdělíš na potřebné dílky většinou na 9-10 a opět dávka na 1000g zvíře je 5-8 mg ! to je při zvířeti .
100g váha zvíře == 0,5 mg !min a 0,005 ml!!!( pokud by vet měl )
200g-----------------1 mg-----------0,01 ml
400g----------------2 mg------------0,02 ml
podle toho dáš z té tablety mg !!! normálně naředíš vodou a šup přímo do huby ( pokud možno co nejdále do koutku neb to jinak vyflusne).

Dělám tak nejdříve panacur po cca 3 dnech prazitelplus. v případě potřeby možno po 3 dalších dnech podat opět panacur ( můžeš píšu ti min.dávky.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru