Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Šnekožravý had

Dobrý den,
už dlouho si chci pořídit užovku proužkovanou, protože ho považuju za vhodného hada pro sebe jako díky jeho velikosti, tak především díky potravě. Prostě bych nedokázala dávat hadovi dospělé myšky. Všechno o chovu mám načtené, ale při projíždění internetu jsem narazila na jistý druh šnekožravého hada Pareas carinatus a velice mě zaujal. Po dlouhých hodinách hledání jsem ale našla jenom velmi málo informací o chovu, z čehož usuzuji, že to asi nebude běžně chovaný had, nebo se pletu? Máte někdo informace o tomto druhu? Nebo byste mi doporučili nevymýšlet blbosti a prostě si pořídit na chov ne příliš náročnou, ale i tak krásnou užovku proužkovanou?
Děkuji za odpovědi.

PS. Komentáře typu: "Když nechceš krmit hada myškama, kup si gumového," si prosím nechte, každý máme nějaká kritéria pro zvíře, které si chceme pořídit a mé kritérium je prostě abych hadovi nemusela primárně předkládat myši.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobní zkušenost se šnekožrouty nemám, ale vím, že jsou to opravdu chovatelské špeky. Odchovy šnekož…
Afričan_jinde 03.04.2018 07:28
Afričan_jinde
Děkuju moc za velice výstižnou odpověd, hodně jste mi pomohl. Určitě si něco přečtu i o vámi doporuč…
1234_5 03.04.2018 19:14
1234_5
a co vejcožrouti např. rod Dasypeltis? :-) nový
lupus 04.04.2018 09:14
lupus
Pravda - jak ti mi mohli vypadnout :) poslední
Afričan_jinde 04.04.2018 10:28
Afričan_jinde

Osobní zkušenost se šnekožrouty nemám, ale vím, že jsou to opravdu chovatelské špeky. Odchovy šnekožroutů prakticky nejsou (netvrdím, že vůbec) a importovaná zvířata většinou příliš dlouho radost dělat nebudou. Neřekl bych, že to je vymýšlení blbostí - naopak je super, že si toho hodně načtete. Také mám doma knihy zaměřené na zvířata, která asi nikdy chovat nebudu - ale teraristika mě baví a tímto si člověk rozšiřuje obzory :)

Pokud nechcete "myšožravce", můžete vedle rybo/šnekožroutů pouvažovat o druzích, které žerou hmyz. Pro začátek například Eirenis modestuts. Jsou to opravdu velmi drobní hádci, kteří skvěle fungují na cvrčcích. Když budete mít skvěle (opravdu skvěle) zabezpečené terárium proti úniku (malá škvírka a jsou pryč), jsou to velmi zajímaví chovanci. Jen přes zimu se doporučuje hibernovat... Výrazně atraktivnější jsou například američtí Opheodrys aestivus. Pokud seženete zvířata z odchovu, mohou vám dělat radost i déle, než importovaní adulti, které (pokud nepadnou na následky importu) dožene rychle i jejich krátkověkost.

Rozhodně to nejsou jediné druhy potravních specialistů, kteří existují - ale pokud nezvládnete dát myš, o žabo/ještěrožroutech ani psát nebudu. Jdete na to správně, tak držím pěsti, ať si dobře vyberete

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru