Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá-hrabaní a nepříjem potravy

Ahoj,
obracím se na vás všechny o radu. Před 4 měsíci jsme si od chovatele koupily mládě agamy vousaté i s terárkem, stáří mláděte bylo 4 měsíce. Chtěly jsme samce a chovatel řekl že ten náš je samec. Po celou dobu co ji máme bylo vše v pořádku : agamka papala zelenou i masovou část potravy, běhala, skákala, vyhřívala se, vůbec jí nevadil náš kontakt, pouštíme ji běhat i po celém bytě. Od minulé soboty se začala chovat zvlaštně: přestala papat maso( za celý týden zbaštila jen 3 sarančata a 2 cvrčky), zeleného si občas zobne, ani neudělala žádný bobek za celý týden, ale co je hlavní tak od té soboty traví celý den tím, že buť hrabe a to tak vášnivě že ničí terárko vyrobené z OSB desek( jak hrabe odlupují se třísky) a když nehrabe tak běhá koulem skla tam a zpět dokud ji nevytáhnem ven, proběhne se po bytě a po návratu do tera zase začne hrabat. Bojím se aby terárko uplně nezničila a hlavně aby si neublížila. Po hledají na netu jsem se dočetla že agamy hrabou pokud chtějí zimovat a nebo samičky když chtějí klást vajíčka. Tak myslíte že nám chovatel lhal a dal nám samičku? Po nadzvednutí ocásku nevidím 2bulky které by u samce měli být. Samičky se bojíme kvůli problémům se zadržením snůžky. Máme radši zajít na veterimu dříve než ubyde na váze?

Agamka má nyní 39cm i s ocáskem a važí 249g
Podmínky chovu: tera z OSB desek s 3D pozadím s výběžky, rozměry 110x50x50cm, větraní 1/2 stropu a pravém boku 3 kulaté mříže o průměru cca 5cm,přední stěna skleněná se šoupacími dvířky. Osvětlení po skoro celé délce stropu je spořící zářivka a nad jedním z výběžků má výhřevnou žárovku EXOTERRA intense basking spot 50W a UVB žárovku EXOTERRA reptile UVB 150 25W. Strava maso- 90% cvrčci, 2x do týdne dospělé sarančata, občas na zpestření podáme červa (max 5ks za 14dní),zelené má každý den čerstvé- rukola, polníček hlavně,mrkvovou nať, teď začínáme davat pampelišku listy i květy, hluchavku, přidáme i mrkev.Potravu sypeme denně vápníkem Biomin H z lékárny a 1x tydně vitamíny míchanými chovatelem.

Předmět Autor Datum
Muze jit o samicku, a klidne muze mit neoplodnenou snusku - je to mozne uz i v tomhle veku. Dulezite…
lucifer 04.05.2018 21:07
lucifer
Děkuji moc, hned zítra vyzkouším udělat tu hromádku vlhkého písku a snad bude v pohodě a potom začne… nový
RenčaH 04.05.2018 21:29
RenčaH
"hromádka" = tak pul pytle :) (prehanim, ale fakt jen trochu) Snuska probiha nejak takhle: https://w… poslední
lucifer 04.05.2018 22:34
lucifer

Muze jit o samicku, a klidne muze mit neoplodnenou snusku - je to mozne uz i v tomhle veku. Dulezite je aby mela kam vyklast - terarium mate velke dost, tak nekde na jede strane udelat kladiste = poradnou hromadu vlhkeho pisku. Pokud ma kam vyklast, nebyva ji s tim problemy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru