Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolika let se dožije gekončík po 3 snůškách?

Dobrý den, mám jeden skromný dotaz. Včera nás opustila samička, která se dožila něco přes 7 let. Nebyla zimovaná, byla po celou dobu dobře živená, vyrostla do slušné velikosti, ocásek macatý. Má za sebou 3 snůšky. Neměla nikdy žádný problém (ani nejmenší) i když poslední dobou nebyla až tak aktivní jako dřív. Ocásek jí ale nehubnul.

Je reálné, že zemře už v takovém věku? V knihách se udává průměr 8-10 let.

Díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
Mame skupinu samicek ktere maji aktualne neco pres 9 let - meli radu snusek, a zatim nevypadaji ze b… nový
lucifer 21.05.2018 13:41
lucifer
Díky za tip. Je to zvláštní, když s ní nebyl sebemenší problém. Ono možností je asi více, ale čekal… nový
vittatus 21.05.2018 13:50
vittatus
Kamarádka má momentálně jednu 16 letou měla dost snůšek, zatím nevypadá, že by se chystala umřít. nový
kacaba1 21.05.2018 15:45
kacaba1
Dovolím se připojit. Každá reakce na příspěvek se určitě cení, ale občas se tu z toho stává spíš tak… nový
berryfloor 21.05.2018 22:10
berryfloor
Také si dovolím připojit..pokud hovoříme o nezimovaném, překrmovaném až tučném gekončíku pak se ale… poslední
Epanterias 22.05.2018 21:50
Epanterias
Měla jsem skupinku ve věku cca 15 - 17 let. Holky po x snůškách a když už byly trochu "semleté život… nový
V.R. 22.05.2018 11:37
V.R.
Děkuju za zkušenost. Teraristiku děláme přes 8 let, takže zatím 1. gekončík. A zrovna gekončíci jsou… nový
vittatus 22.05.2018 12:22
vittatus

Dovolím se připojit. Každá reakce na příspěvek se určitě cení, ale občas se tu z toho stává spíš taková přetlačovaná v rekordech i když většina z nás víme, jaké jsou statistiky přežití plazů v chovech. Dotaz je tu takový, zda je možné, že v 7,něco letech zemře gekončík stářím. Nezimovaný, více krmený, zatučněný, po 3 snůškách, které ne každý snáší stejně a ne každý se po nich váhově vrátí do normálu. Proč by nemohl? Já znám 2 velké chovatele gekončíků a jednoho autora knihy, kteří mě oba kdysi potvrdili, že gekončík může zemřít stářím i takto časněji.

Také si dovolím připojit..pokud hovoříme o nezimovaném, překrmovaném až tučném gekončíku pak se ale nejedná o úhyn z důvodu stáří a nepatří to ani do rekordů, ani k přirozenému úhynu z jiných příčin. Má skupina gekončíků bez potíží přesáhla 16let, kladou, plodně se páří a nejsou potíže ani ze strany samce, ani jeho partnerek. Vizuelně se jedná o neodlišitelná zvířata od cca 5letých kusů, které jsou z mého pohledu "chvíli dospělí". 7let opravdu není extra věk. K otázce úhynu ve velkochovech - zde je na snadě jednak potřebná produktivita zvířat, jejich genofond a podmínky. Asi chápete, že cílem je odchovat řadu mláďat a nenechávat zvířata zbytečně odpočívat, resp. nevyužívat je v sezonách při určitých indispozicích. Určitě jsou i tací chovatelé, nicméně.. Osobně nepovažuji eublephary nad 10let za nějaké rekordní kusy a nejedná se o žádné výjimky potvrzující pravidlo. To že většina lidí umoří svoje zvířata daleko dříve špatnými či neideálními, nebo naopak příliš dobrými podmínkami sice statistiku tvoří, nicméně zkreslenou

Měla jsem skupinku ve věku cca 15 - 17 let. Holky po x snůškách a když už byly trochu "semleté životem" rozhodně se nechystaly umřít :-) Ale jak píše někdo nade mnou, délku dožití ovlivňuje x faktorů a mnohé z nich člověk ani není schopný ovlivnit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru