Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Inkubace vajec leguána zeleného. Uhynulé mláďata.

Tak má snaha zvládnout inkubaci byla dovršena neúspěchem. Inkubovala jsem při 30 °C. Otevřela jsem vejce až po 120 dnech. Jedno vejce se propadlo a ztmavlo, tam byl hotový leguán, ale již uhynulý. Druhé vejce bylo v pořádku jen na povrchu se udělala boule, jako by se snažil dostat ven. Zvažovala jsem, zdali mám vejce nechat bez zásahu, ale vzhledem k době od snůšky a druhému vejci jsem se pokusila pomoct a vejce opatrně otevřít. Je tam vidět i ten žloutkový váček. Vůbec se nehýbal, barvu a vše mi připadalo v pořádku. Mrzí mně to, jsou to první plazy, které inkubuji. I když se jedná o druhou snůšku, žádné zkušenosti jsem dříve neměla. Dříve my vejce zplesnivěly. Nyní jsem odchovala dvě mrtvá mláďata. Literatura je v tomto zkoupá. Uvádí se 90 - 120 dní od snůšky, dle teploty inkubace. Při 30 °C by inkubace měla být kratší. Stále dělám někde chybu a netuším, kde. Máte někdo zkušenost nebo mi poradíte, jak se tomu vyvarovat.

Děkuji za každou cenou radu.:.(

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych tipla moc vlhko, pak se mláďata utopí. Ale mám zkušenosti spíš s hady... Seramis taky použív…
Elisak 23.05.2018 17:39
Elisak
Každé vajíčko bylo v jiném tipu inkubátoru. Je pravda, že jsem dohlížela a doplňovala injekční střík…
jmilarov 23.05.2018 23:02
jmilarov
Tak to je mrzute . :-( Taky mi to prijde prilis vlhke, ale nemam moc co do tohohle pindat - nechovam…
lucifer 24.05.2018 08:51
lucifer
Jak jsem uváděla, zkušenosti z inkubací jsem žádné neměla. Věděla jsem, že je důležité udržet teplot…
jmilarov 24.05.2018 16:33
jmilarov
Ja nechci nijak extra mudrovat, nechovam legose, takze at mi pripadne zkusenejsi klidne vynadaji a u…
lucifer 24.05.2018 18:50
lucifer
Chci Vám poděkovat za cenné rady. Příští rok se ráda podělím o výsledek. Moc mně to mrzelo.
jmilarov 26.05.2018 13:59
jmilarov
Osobně si myslím, že ty inkubátory jsou hrozne mrnavý a ty krabičky na vejce taky. Potom se každá ch… nový
Melda 29.12.2019 19:22
Melda
Konečně máme výsledek. Snaha nebyla marná. nový
jmilarov 24.03.2020 23:26
jmilarov
Gratulace! :-) nový
lucifer 25.03.2020 07:35
lucifer
Paráda! Gratulace veliká:)) nový
Epanterias 25.03.2020 11:08
Epanterias
To je krása moc gratuluji. Made my day. poslední
MadMike 25.03.2020 20:50
MadMike

Já bych tipla moc vlhko, pak se mláďata utopí. Ale mám zkušenosti spíš s hady... Seramis taky používám, ale jen samotný. Vermikulit se snadno převlhčí, Seramis tak snadno ne. Do krabičky s větracími otvory dám tak 5cm Seramisu, zaleju vodou, nechám tak 5-10minut nasáknout a pak sleju všechnu vodu. Slevám to jen přes ty větrací otvory ale co nejvíc, aby z toho už skoro nekapalo... Jednou jsem se snažila to slévat po částech přes síto, ale to bylo až moc suchý a vejce se do druhého dne zlehka propadla. Takže jsem substrát připravila znovu a pak to bylo ok.
Spíš je lepši to mít sušší, když je to moc suché, tak se to snadno pozná podle propadání vajec. Když je moc mokro, tak se to tak snadno poznat nedá. A taky je snadnější dovlhčit, než to pak vysušit... Ale dovlhčila bych jen hodně opatrně nebo zkusila připravit substrát znovu... Ale na konci inkubace už se dovlhčovat bojim.

Každé vajíčko bylo v jiném tipu inkubátoru. Je pravda, že jsem dohlížela a doplňovala injekční stříkačkou vodu, aby prostředí bylo vlhčí. Tak jsem se snažila. Chybami se člověk učí. Už jsem se dostala dál než u první snůšky. Mrzí mne to víc než minule. Byli dokonalí. Tolik úsilí. Obavy při páření, aby si neublížili. O holky při snůšce. Musím zapracovat na postupu. Čím víc se snažím, tím je to asi horší. Vůbec to není jednoduché. Vaše rady si musím vzít k srdci.

Děkuji za povzbuzení.

Tak to je mrzute . :-( Taky mi to prijde prilis vlhke, ale nemam moc co do tohohle pindat - nechovam legose. Jen z mych zkusenosti u jinych vajec - pokud je inkubator uzavreny, neni potreba jakkoliv vic resit doplnovani vody (nema kam "zmizet"), dejme tomu za celou dobu nekolikamesicni inkubace staci jednou, malinko. A ke konci inkubace s tim hodne opatrne, pokud mi neco (vyjimecne) uhynulo ve vejci, tak kvuli "utopeni" tesne na konci inkubace nebo pri samotnem lihnuti...

...jen plkam, ale treba Mad Mike by mohl poradit konkretneji, treba jestli i ta teplota nebyla prilis vysoka? (jak a cim ji merite/regulujete?)

Jak jsem uváděla, zkušenosti z inkubací jsem žádné neměla. Věděla jsem, že je důležité udržet teplotu, kterou jsem měla 29,7 až 30° C. Vlhkost jsem tam měla vyšší, bohužel vlhkoměry mi ukazovali každý jinak. Ta by měla být kolem 60 %. Jinak v krabičkách a jinak v samotném inkubátoru. Vlhkost jsem chtěla řešit malým ventilátorem. Výsledek hrůza. Za víkend polovice vajec zničená. Vermikulit jsem opravdu hodně vymačkala, že voda už z něj netekla a vytvořilo hrudky. Vlhkost jsem chtěla snížit jiným typem substrátu. Ve vodním inkubátoru se to vůbec nedařilo. Nakonec mi zůstali dvě vejce. Jedno v profi inkubátoru a další ve vodním. Udělala jsem velikou chybu, že jsem měla krabičky pootevřené. Učím se a snažím se. Žádný profík nejsem. Legoše mám ráda.

Ja nechci nijak extra mudrovat, nechovam legose, takze at mi pripadne zkusenejsi klidne vynadaji a uvedou na pravou miru - ale vseobecne moje zkusenosti s inkubaci vajec:

- inkubator = dostatecne velky uzavreny plastovy box, tepelne izolovany zevnitr penovym polystyrenem ze vsech stran (klidne zvenci, to je jedno)
- vytapeni ve viku nahore - pridratovany nejslabsi topny kabel jaky lze sehnat, cim mene wattu tim lepe (staci 5-10W)
- cidlo termostatu volne visici v prostoru, priblizne ve vysce v jake budou vejce - fakt volne, mimo krabicky s vejcemi
- krabicky s vejcemi do 2/3 zaplnene vlhkym, ne mokrym vermikulitem
- krabicky s vikem, ve viku a po stranach krabicek par otvoru k odvetrani (po stranach kolem 10-15, ve viku taky, vypalene hrotem pajky, 2-4mm velke)
- teplota nedulezita na desetiny stupne, +/- stupen je v pohode, hlavne at ale neprekracuje horni mez. Overit si teplomerem kteremu verim jak to reguluje
- vejce do dulku cca. napul ve vermikulitu, krabicky zavrit vikem, zavrit inkubator a neotevirat, staci jednou tydne zkontrolovat
- vyhodit pripadne vejce ktere se zkazi, doplnit strikackou vodu do substratu kdyby se propadaly - ale normalne neni potreba mesic-dva vubec nic resit
- za celou 70-110denni inkubaci v uzavrenem inkubatoru doplnuju vodu tak jednou, max. 2x, a jen v radu jednotek az desitek ml, dle velikosti krabicky
- az k ocekavanemu konci inkubace kontroluju vejce denne jestli se neprorezavaji mladata ven

Takhle jsem inkuboval vzdy vse, a pokud byla vejce ok, vylezlo z nich nakonec ven vse s temer 100% uspesnosti. At vousatky, eublici nebo ciliati (ty jen v zavrenem inkubatoru s vypnutym vytapenim, pri 22-23°C pokojovce). Ja vim, nejsou to leguani, nevim nakolik je to u nich slozitejsi/narocnejsi, pokud nekdo vi vic/ma jine zkusenosti, muze prispet - upresnit.

Osobně si myslím, že ty inkubátory jsou hrozne mrnavý a ty krabičky na vejce taky. Potom se každá chyba projeví jako fatální. Mám inkubátoru několik, všechny z ledničky. Stačí vybrat velikost podle počtu vajec. Maji je v každém sběrném dvoře. Topný kabel jak píše Lucifer a už to jede. Jednoduchý hned hotový a prakticky zadarmo. Teplota si myslím, že není až tak duležitá. Nesmí se překročit 30 stupnu, ale dolu to muže jít i 27, tam bych problém neviděl. Vlhkost závisí na tom, jestli vejce během vývoje rostou, jestli ano je potřeba substrát vlhčí, protože vejce pijou. Jestli nerostou je potřeba vlhkost hlídat. Protože se vyvíjí jen zárodek a vejce nepotřebují tolik vody,jinak vece okamžitě chytnou plísen a nepomuže tomu žádné větrání. Rozhodně bych zvětšil krabičky a nedával krabičky do krabiček a potom do inkubátoru jak máte na fotkách.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru