Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za rady, zatím mám mlade asi 50cm tak je v terariu asi polovičním nez jste doporučovali a nový…
Pepa997 26.06.2018 11:38
Pepa997
Prací Böhmeho (1991) “The Identity of Varanus gouldii (Gray 1838) and the Nomenclature of the Varanu…
lupus 01.07.2018 20:56
lupus
Aha to jsem třeba vůbec nevěděl prodejce ho mel jako Varanus panoptes horni a i co sleduju např na i… nový
Pepa997 09.07.2018 11:00
Pepa997
:-)Ahoj. No asi tak horní dolní to je aspoň za mne matoucí.Já teda používám již cca.od r.1985-6 co j… poslední
Petrš 09.07.2018 14:06
Petrš

Díky za rady, zatím mám mlade asi 50cm tak je v terariu asi polovičním nez jste doporučovali a nový zrovna stavím.
Mám teda jeste jeden konkrétnější dotaz. Je hrozne agresivní ale to se pomalu lepší jenže jak furt útočí tím ocasem i kdyz se třeba projde kolem tera tak si špičku úplně ulomil tak me jen zajima jestli mu doroste regenerat nebo uz mu ten konec bude chybět ?

Prací Böhmeho (1991) “The Identity of Varanus gouldii (Gray 1838) and the Nomenclature of the Varanus gouldii - Species Comples” došlo k revizi, na základě které, zjednodušeně řečeno, dosavadní druh V. gouldii byl zařazen jako V. flavirufus a dosavadní V. panoptes jako V. gouldii. Tedy i V. panoptes horni je dnes V. gouldii horni.
údaje o V. gouldii ve starší literatuře, mnohdy přenášené i do literatury novější, se fakticky týkají druhu V. flavirufus.

Oba druhy jsou si velmi podobné, mají však rozdílné ekologické požadavky, což je patrno zejména v Západní Austrálii a Severním Teritoriu, kde se areály obou druhů překrývají. V. flavirufus zde obsazuje suchá stanoviště, kdežto V. gouldii je vždy vázán na stanoviště vlhčí s blízkostí vody.

kterého tedy máte ?

Aha to jsem třeba vůbec nevěděl prodejce ho mel jako Varanus panoptes horni a i co sleduju např na instagramu profily chovatelů z ciziny tak taky všichni píšou Varanus panoptes horni....ale podle jeho chování si myslim že to bude spíše ten vyžadující více vody protože většinu dne je v chladnější části teraria u vody a v ni asi taky přes den je protože vždy kdyz přijdu tak miska s vodou plna podestylky a půlka teraria od vody....a i podle fotek bych se teda spis přikláněl vzhledem k V. Gouldii než V. Flavirufus

:-)Ahoj.
No asi tak horní dolní to je aspoň za mne matoucí.Já teda používám již cca.od r.1985-6 co jsem mněl možnost k nim přijít označení od lidí přímo z AU od těch co o nich věděli přesně skoro vše na 1000% ..

Prosím ---nebrat jako bernou minci !!!--- zasloužilo by si to taxo revizi ale přesnou !! jak jsem psal ty rozdíly atd.Napíšu můj pohled a info.které jsem dostal již před těma mnoho léty !! -sice ho také když někdo chce tak označím-horní atd.to je ale třeba opravdu nakoukat a vybrat z více vzorků a přiřadit--tak že aspon krátce má pomůcka na rozdělení.

.
V.gouldii gouldii--zde musí být těch vzorků hodně -je téměř po celé AU !! ty varianty kde se překrývají třeba odlišit -ale jeden znak máají všichni a to---poměrně přesné příčné pruhy -vzorování -na zádech -a špička ocasu do cca.1/3 žlutá.
.

V.gouldii flavirufus---jak psal pan kolega Afričan--první znak že je menší a celkově drobnější ( to z toho důvodu že aspoň za mně obývá jen ty vyloženě suché části !) ovšem třeba podotknou že je z nich asi nejhezčí--jasné zbarvení žlutá a hnědá převážně centrální AU.Opět konec ocasu tu 1/3 min.--žlutá.

.
no a tet konečně V.panoptes panoptes---barva spíše do šeda,poněkud jemnější vzorování žluté,šedé tečky mezi---ocas ovšem má--(do cca 1/2 odhad můj) příčné proužky až do špičky !!.

.
V.panoptes rubidus--barva ve většině do žluta větší (někdy nepravidelné) vzory na zádech,nemá tak tečkované (vzor) na předních hnátach pouze větší vzor,post oční proužek nejde tak daleko na krk. Zde pozor někdy měl i žlutou špičku ocasu né tak daleko ale mněli ovšem to vzorování znaky na zádech jsou jiné než u -- gouldii--.

.
No nevím jestli tě to pomůže.--Většinou jen ---flavirufus moc nedal vodě spíše se zahrabali --ale to je zavádějící záleží na zvířeti, podmínkách atd. jinak ostatní se koupali +- autobus jak se jim to hodilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru