Předmět Autor Datum
Panoptese nechovám, ale z varanů jsou to jedni z mých favoritů... Hlavně samci mohou být opravdu vel… nový
Afričan_jinde 25.06.2018 06:50
Afričan_jinde
Ahoj. Tak souhlas s Panem Afričanem pokud mohu pokusím se doplnit--ono zrovna u těchto by to bylo na… nový
Petrš 25.06.2018 10:25
Petrš
Jak je to s těmi velikostmi různých populací? Liší se nějak výrazně? Z "goulďáků" mě zatím nejvíce z… nový
Afričan_jinde 25.06.2018 11:20
Afričan_jinde
Asi tak velikostně v nich markant není ( ovšem měl jsem možnost jen importy a ti jsou z " farem" vžd… nový
Petrš 25.06.2018 13:04
Petrš
Zas já hale tet mě napadlo a co takhle ---variuse-- CBUK 1/1 bratru 9000 € jsou mladí perspektivní a… nový
Petrš 25.06.2018 15:28
Petrš
Ve vyšší cenové mám jiného favorita :D nový
Afričan_jinde 26.06.2018 12:52
Afričan_jinde
Jo jsou dražší a hezčí :-D Ale ta cena 9000€ za 1/1 je celkem fajn. nový
Petrš 29.06.2018 21:07
Petrš
Díky za rady, zatím mám mlade asi 50cm tak je v terariu asi polovičním nez jste doporučovali a nový… nový
Pepa997 26.06.2018 11:38
Pepa997
Nedoroste--jasně jak poroste tak poroste i ocas,Oni ale většinou stejně o tu špičičku příjdou( svlek… nový
Petrš 29.06.2018 21:11
Petrš
Dekuji nový
Pepa997 30.06.2018 07:24
Pepa997
Prací Böhmeho (1991) “The Identity of Varanus gouldii (Gray 1838) and the Nomenclature of the Varanu… nový
lupus 01.07.2018 20:56
lupus
https://www.smuggled.com/iczn1.htm Ahoj. Jj odkaz na kolegu z AU který to popisuje možno dohledat př… nový
Petrš 02.07.2018 08:30
Petrš
varany jsem nikdy neměl, nemám a mít nebudu , jen mě tam zarazila ta asi dost podstatná rozdílnost p… nový
lupus 02.07.2018 09:17
lupus
Tak jasně souhlas, pro zvíře pokaždé dobré když ček ví přesně od kud je a nastaví mu podmínky +- OK.… nový
Petrš 02.07.2018 21:42
Petrš
Aha to jsem třeba vůbec nevěděl prodejce ho mel jako Varanus panoptes horni a i co sleduju např na i… nový
Pepa997 09.07.2018 11:00
Pepa997
:-)Ahoj. No asi tak horní dolní to je aspoň za mne matoucí.Já teda používám již cca.od r.1985-6 co j… poslední
Petrš 09.07.2018 14:06
Petrš

Panoptese nechovám, ale z varanů jsou to jedni z mých favoritů... Hlavně samci mohou být opravdu velcí, tomu je třeba uzpůsobit vše.

K chovu ve stručnosti: opravdu veliké terárium (300x150x150cm dle mého názoru minimum pro pár). Kvalitní výkonný UV zdroj, výhřev lokálně až ke 40 stupňům, minimum cca 24-26. Krmit hlodavci, ptáky, vejci, atd. V teráriu by měla být dost vysoká vrstava substrátu (ideálně asi písek), velké větve pro rozčlenění terária a možnost šplhání.

Uvědomte si, že i když jsou panoptesové relativně (obecně s výjimkami) klidná zvířata, můžete mít "smůlu" a bude to nervák. Také je třeba si představit, jak varan zřídí terárium při lovu kořisti, defekaci, hrabání, atd. Krásné zvíře rozhodně ano, pro každého ale rozhodně ne.

Ahoj.
Tak souhlas s Panem Afričanem pokud mohu pokusím se doplnit--ono zrovna u těchto by to bylo na knihu.
Jo přesně samci mohou mít až 150 cm ovšem tady záleží od kud bude jestli sever AU nebo pobřeží ID nebo okraje NG to vše souvisí i s tím jak potom bude fungovat v nádrži jsou v nich rozdíly . Co mají ale společné je to že , Většina je velice inteligentní všímavá a při krmení poměrně AGRESIVNÍ !! na to třeba dát pozor hlavně když jsou v páru.
Tím pádem bacha na manipulaci jsou dost - teritoriální ! já doporučuji nehonit nechytat dokud si -sám neřekne OK nechám se-musí si postupně zvyknout .Jináč se nafoukne jak pátrací balon postaví na zadní a to je pak kalup:-D.
.
No nádrž--pro pár rozměr OK--jen třeba na protilehlou stranu od kud ček přichází udělat kryt a vyvíšeninu ( pařez atd) aby viděl !! jinak ze začátku dost blbnou tím pádem nádrž u zadní stěny udělat členitou s množstvím úkrytů a uprostřed nějak předělit kořeny atd. a to hlavně pokud mu hrkne v bedně aby neletěl přes 3 m a nenapral to do protilehlé stěny.Světlo hooodně ,teplo -den nádrž celkově od 24 do 29°C v noci cca.20°,výhřev třeba pod UV 35-45°C .Voda zas tak nějací se koupou nějací jen chlastaj .

Substrát to je těžké jak jsem psal záleží od kud je- ale asi tak -min pro pár 40-50 cm a to z mnoha důvodů --ke kořenům něco jemného nejlépe ( hrabanka,listí) jinak ten písek dobrej akorát namíchat s kvalitní ornice a hrabanka a rašelina písku tak 60% né velké oblázky hrabou mohl by vysklít nádrž umí to.Vše třeba připenit stěhujou co můžou ale i to co memůžou když mají svůj den.
hodně v kostce u těhle třeba konkrétní dotaz.

Jak je to s těmi velikostmi různých populací? Liší se nějak výrazně? Z "goulďáků" mě zatím nejvíce zaujali Varanus gouldii flavirufus, kteří jsou proti panoptesům opravdu malí. Bohužel jich je v Evropě málo a cena je hodně vysoká - navíc člověk zvířata velmi těžko dopáruje něčím nepříbuzným

Asi tak velikostně v nich markant není ( ovšem měl jsem možnost jen importy a ti jsou z " farem" vždy o něco menší a slabší) aspoň ze začátku než se zažerou.Ale v čem je rozdíl již od začátku je povaha - jedni šplhají-jedni ne ale za to hrabou a mají snahu se zahrabat do substrátu,nebo s koupáním to samé jedni se naložili do přepravek s vodou a druzí jen pili.To samé žrádlo nějací brali saranče,šváb , červ a druzí to měli jako dotěrný hmyz a nevzali ani za boha.--to vše jak říkám než se rozežerou potom třeba dát bacha většinou žerou jak Ruské auto u nich lépe dávat méně a častěji udržovat " zdravou linii .
.
Ta velikost fakt zodpovědně nemohu přesně říci ona také klame barva já jsem měl nažloutlá až světlehnědá , bledě žlutou a hnědé jedni celkem parádní znaky na zádech( podoba s gouldákama) atd.

Jo guoldové( měl by být chov.pár v Rakousku co měl odchov) to tě je +- pasé jako teda od letoška s většinou mám ten pocit že nejen dopárování je v ………… .

Díky za rady, zatím mám mlade asi 50cm tak je v terariu asi polovičním nez jste doporučovali a nový zrovna stavím.
Mám teda jeste jeden konkrétnější dotaz. Je hrozne agresivní ale to se pomalu lepší jenže jak furt útočí tím ocasem i kdyz se třeba projde kolem tera tak si špičku úplně ulomil tak me jen zajima jestli mu doroste regenerat nebo uz mu ten konec bude chybět ?

Prací Böhmeho (1991) “The Identity of Varanus gouldii (Gray 1838) and the Nomenclature of the Varanus gouldii - Species Comples” došlo k revizi, na základě které, zjednodušeně řečeno, dosavadní druh V. gouldii byl zařazen jako V. flavirufus a dosavadní V. panoptes jako V. gouldii. Tedy i V. panoptes horni je dnes V. gouldii horni.
údaje o V. gouldii ve starší literatuře, mnohdy přenášené i do literatury novější, se fakticky týkají druhu V. flavirufus.

Oba druhy jsou si velmi podobné, mají však rozdílné ekologické požadavky, což je patrno zejména v Západní Austrálii a Severním Teritoriu, kde se areály obou druhů překrývají. V. flavirufus zde obsazuje suchá stanoviště, kdežto V. gouldii je vždy vázán na stanoviště vlhčí s blízkostí vody.

kterého tedy máte ?

https://www.smuggled.com/iczn1.htm
Ahoj.
Jj odkaz na kolegu z AU který to popisuje možno dohledat přímo vše co třeba když bude někdo chtít se tím prokousat.
Já osobně si myslím teda že by to potřebovalo taxo revizi přesnější na mnoha vzorcích přesné GPS lokace, přesně napočítat štítky,DNA atd. jinak se nedoberem k ničemu a to u všech celkově-i z ID,NG---pokud jde jen o druh z AU tam asi je to +- jasné--- z vlastní zkušenosti - přišlo jich cca třeba 20 a nechalo by se rozdělit do 2-3 skupin -velikostně zhruba stejní ovšem zbarvení a hlavně povaha zcela jiná.
.
Ale všeobecně je celkem zažité--panoptes u ID a NG a většinou gouldii u AU př.( když se do permitu pro ID napíše gouldii tak to neprojde a zamítnou panoptes bez problému ( no bez problému do února letošního roku je --STOP--na veškeré druhy s výjimkou salvator,rudicolis to je ale na dlouhatánské psaní uvidíme s čím vůbec ES komise a CITES příjdou až vydají prohlášení)
.
To kterého má asi těžko takhle u jednoho bez možnosti porovnání zjistí.V dnešní době všeobecně s přesnou lokací je problém a to hlavně dík určení již od dodavatele -většinou udávají ta místa ---trendy --- kam jsou ovšem zvířata svážena z mnoha míst a kolikrát hodně vzdálených.

Tak jasně souhlas, pro zvíře pokaždé dobré když ček ví přesně od kud je a nastaví mu podmínky +- OK. Jak jsem psal ty podmínky to je ( nerad používám --- střední--- ) ale aspoň pro začátek to je možnost odzkoušená při které fungují všichni.Zkrátka půl na půl nádrž jednu stranu členitou s tím pařezem a měkčí vrstvou substrátu a výhřevným místem + nádrž na vodu uprostřed nějak přečlenit klacky atd. a druhou jen menší členitost a substrát aspoň 60% písku.Teplotu= to chce pozorovat zvíře jak se chová a postupně upravit-když ráno vstane okoukne nádrž jde se napařit potom se projde ,nachlastá nažere( nějací ovšem žerou pozdě večer a nebo brzo ráno časem se to upraví),,napaří --případně vyprázdní chvilku zevluje--přes to největší" horko"( hlavně v případě čerstvý import zvyk z původního) cca od 11 do14 hod zaleze a chrní potom vyleze a stěhuje co mu příjde do cesty tak je vše ok:-) a není třeba nic moc měnit.

.
Zkrátka to chce trochu citu pro zvíře, pozorovat a pozorovat případně upravit a jde to.

Aha to jsem třeba vůbec nevěděl prodejce ho mel jako Varanus panoptes horni a i co sleduju např na instagramu profily chovatelů z ciziny tak taky všichni píšou Varanus panoptes horni....ale podle jeho chování si myslim že to bude spíše ten vyžadující více vody protože většinu dne je v chladnější části teraria u vody a v ni asi taky přes den je protože vždy kdyz přijdu tak miska s vodou plna podestylky a půlka teraria od vody....a i podle fotek bych se teda spis přikláněl vzhledem k V. Gouldii než V. Flavirufus

:-)Ahoj.
No asi tak horní dolní to je aspoň za mne matoucí.Já teda používám již cca.od r.1985-6 co jsem mněl možnost k nim přijít označení od lidí přímo z AU od těch co o nich věděli přesně skoro vše na 1000% ..

Prosím ---nebrat jako bernou minci !!!--- zasloužilo by si to taxo revizi ale přesnou !! jak jsem psal ty rozdíly atd.Napíšu můj pohled a info.které jsem dostal již před těma mnoho léty !! -sice ho také když někdo chce tak označím-horní atd.to je ale třeba opravdu nakoukat a vybrat z více vzorků a přiřadit--tak že aspon krátce má pomůcka na rozdělení.

.
V.gouldii gouldii--zde musí být těch vzorků hodně -je téměř po celé AU !! ty varianty kde se překrývají třeba odlišit -ale jeden znak máají všichni a to---poměrně přesné příčné pruhy -vzorování -na zádech -a špička ocasu do cca.1/3 žlutá.
.

V.gouldii flavirufus---jak psal pan kolega Afričan--první znak že je menší a celkově drobnější ( to z toho důvodu že aspoň za mně obývá jen ty vyloženě suché části !) ovšem třeba podotknou že je z nich asi nejhezčí--jasné zbarvení žlutá a hnědá převážně centrální AU.Opět konec ocasu tu 1/3 min.--žlutá.

.
no a tet konečně V.panoptes panoptes---barva spíše do šeda,poněkud jemnější vzorování žluté,šedé tečky mezi---ocas ovšem má--(do cca 1/2 odhad můj) příčné proužky až do špičky !!.

.
V.panoptes rubidus--barva ve většině do žluta větší (někdy nepravidelné) vzory na zádech,nemá tak tečkované (vzor) na předních hnátach pouze větší vzor,post oční proužek nejde tak daleko na krk. Zde pozor někdy měl i žlutou špičku ocasu né tak daleko ale mněli ovšem to vzorování znaky na zádech jsou jiné než u -- gouldii--.

.
No nevím jestli tě to pomůže.--Většinou jen ---flavirufus moc nedal vodě spíše se zahrabali --ale to je zavádějící záleží na zvířeti, podmínkách atd. jinak ostatní se koupali +- autobus jak se jim to hodilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru