Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvětlení pro agamu vousatou

Dobrý den,
prosím o radu zkušenějších, pořídil jsem si terárko 120x55x50 pro agamu, již hotové i s osvětlením viz foto, a chci se zeptat zda je osvětlení dostačující, nainstalována je ZÁŘIVKA REPTISTAR T8 10%UVB 30W 895MM SYLVANIA, dále led pásek 18W na dosvětlení a jako výhřev bodovka 60W. Pokud je to v pořádku OK, pokud ne tak prosím o radu zda jde pouze vyměnit zářivka nebo bodovka za něco jiného, vše je zamontované a nevím jak bych něco technicky přidával. Teplota v terárku je v pořádku. Za jakoukoliv radu děkuji.

Předmět Autor Datum
Prop vousatky to neni moc vhodne, linearka jako zdroj UV-B je zoufale neucinna (ma smysl tak do 10 c… nový
lucifer 24.10.2018 13:05
lucifer
Potazmo abych byl konstruktivni - uz je to jednou takhle a vetsi upravy by byly promlematicke, takze… nový
lucifer 24.10.2018 13:20
lucifer
Děkuji za radu, ještě dotaz zářivka je tam na pevno přidělaná v krytu a ještě otočená ne dolů, ale n… nový
heibao 24.10.2018 16:36
heibao
Chtelo to spis rohove svitidlo (tvar do "L"), aby svitilo i dolu, ne jenom na zadni stenu. Tenhle ty… nový
lucifer 25.10.2018 08:19
lucifer
takhle je to již udělané a opravdu na pevno přilepené, je to proto, že ta zářivka s UV ma malý dosah… poslední
heibao 25.10.2018 10:04
heibao

Prop vousatky to neni moc vhodne, linearka jako zdroj UV-B je zoufale neucinna (ma smysl tak do 10 cm, mozna 15). Jinak pekne terarko, ale jako zdroj UV bud vybojku (Sunlux UV), nebo vykonnejsi "kompakt" - usporku (Reptile UVB 200 26W). Vybojka je lepsi, ale je to smerovy zdroj - UV je "kuzel" pod ni, usporka je vsesmerova - UV je "koule" kolem ni a jde povesit na oblibene misto kde se agama nejvic zdrzuje (ucinny dosah dejme tomu do 25-30cm)

Potazmo abych byl konstruktivni - uz je to jednou takhle a vetsi upravy by byly promlematicke, takze linearku bych dal obycejnou, bez UV, zato poradne svitici ve viditelnem spektru (Narva Biovital, Sylvania Activa a pod.), vyhrevnou zarovku asi o malinko posunul vlevo, a vedle ni dal Reptile UVB 200 25W - tam bude agama asi nejcasteji a do 30cm to vyjde at bude na plosimce dole, na zdi nahore nebo na dne - jak je ten korek.

[1540380183.jpg]

Chtelo to spis rohove svitidlo (tvar do "L"), aby svitilo i dolu, ne jenom na zadni stenu. Tenhle typ mi neprijde moc vhodny.

Jen doplnim proc i vymenit zarivku jako takovou - ty linearni zarivky "s UV" sviti ve viditelnem spektru prachmizerne, takze jako zdroj svetla jsou citelne slabsi nez stejna zarivka "bez UV".

takhle je to již udělané a opravdu na pevno přilepené, je to proto, že ta zářivka s UV ma malý dosah UVB a proto je nasměrovaná na stěnu kde by se mělo zvíře pohybovat, s tím už nic asi neudělám, uvnitř krytu jsou zrcadla, tak se světlo trochu odráží, to je asi plus, vím chtělo by to aby zářivka směřovala dolů, a myslíte pokud jí pouze vyměním za denní, že to osvětlení bude dostačující i když je to takto nasměrováno na stěnu, jinak bych musel vymyslet něco jiného a vzhledem ke kvalitní práci osvětlení opravdu nevím co.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru