Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ideální osvětlení a topení

Zdravím. Připravuji terárium pro 3 zástupce pagekona řasnatého a mám terárium 80x50x100, které chci zařídit. Načetl jsem už spoustu článků, kde se porovnávají nejrůznější kombinace všech možných druhů osvětlení a vytápění a stále si nejsem ničím vůbec jistý. Pokud by mi byl někdo schopný poradit, byl bych moc rád. Chtěl bych ideální možnost osvětlení jak pro samotné pagekony tak rostliny vně terária. A rada by se mi hodila i ohledně samotného vytápění. Vytápění i z toho pohledu, že dopoledne není možnost doma jakkoliv topit a proto terárium musí mít vlastní možnost topení, protože pokud v Česku bude někdy opravdu zima (zatím to nevypadá), tak může teplota domu spadnout rozhodně pod 20 stupňů Celsia. Budu vděčný za jakékoliv rady.

Předmět Autor Datum
Zdravím, předně je třeba říci, že podnebí na Nové Kaledonii není úplně "skleníkové". V době našeho l… poslední
scorpio34 01.12.2018 10:08
scorpio34

Zdravím,
předně je třeba říci, že podnebí na Nové Kaledonii není úplně "skleníkové". V době našeho léta - červen, červenec, srpen - je na jižní polokouli zimní období. Na Nové Kaledonii padají noční teploty i pod 17 st. celsia, denní na nějakých 24 a více prší. Nechci tím říci, že nutno tyto podmínky úplně kopírovat. Ale nějaké padání teplot osobně nějak zvláště neřeším.
Mí pagekoni mají teploty kolem těch 24 st, v noci za podzimního a zimního období mají v teráriru nějakých 17 st. V létě často v teráriích nesvítím, světelné podmínky jsou vyhovující a teploty jsou dost vysoké i tak.
Na osvětlení a vytápění používám obyčejné žárovky vložené do květináčů spínané obyčejnými spínacími hodinami - watáž podle velikosti terária 25, 40 nebo 60W. Pro zvířata žijící vlastně neustále ve stínu je to dostačující.

Nevím zda jde ve vašem textu o překlep, ale rostlinám VNĚ terária je přeci úplně jedno jak a čím v něm svítíte, stejně "fungují" podle toho jaké světlo na ně přichází od oken ( pokud tedy nemáte vše v místnosti bez oken).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru