Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční / eublepharis macularius rady k chovu

Gekoncici nocni jsou velmi vdecni a nenarocni chvanci, vrele doporucuji. Chovame roky, aktualne jich mame 10 v 4 ruznych terariich. Co se tyce snasenlivosti - obvykle je tohle v pohode, a skupina samic se snasi dobre. Podstatne je zarizeni teraria s dostatkem ukrytu (a minimalne jeden z nich "vlhky"), snazime se mit v terariu tolik ukrytu kolik je v nem zvirat - at si muzou vybrat. Meli jsme ale i pripad kdy se nam dve samicky neshodly - zili spolu od malinka, pres 3 roky naprosto v pohode - a pak najednou jedna silne agresivni, skoncilo to ukouslym ocasem u druhe. Tak ma ted ta napadena regenerat, a ta agresivni je na samotce. (zkusil jsme ji dat do velkeho terarka ke skupince 5 samic ktere tam mame uz pres 10 let, a neslo to - porad byla vuci vsem ostatnim agresivni. Samostatne chovana je pritom naprosto v pohode).

Takze za mne - obvykle skupinka bez problemu, nebyva problem s pridanim dalsiho zvirete, ale muze se (spis vyjimecne) vyskytnout jedinec ktery se s ostatnimi nesnese. Jako - je to u nas za celou dobu co je chovame jediny pripad. Dobre je pri pridani noveho zvirete trochu prekonfigurovat vybaveni - prohazet ukryty, misky, at je to i pro stavajici chovance trochu "novy" prostor ktery si musi zmapovat, stejne jako to nove zvire.

Co se tyce barevnych forem a genetiky - tohle je u gekonciku v pohode, je velmi nazorna a jednoducha. Chce jen pochopit co je recesivni a dominantni vloha (trochu to komplikuji ty co-dominant, ale ne nejak zasadne), co je hetero. Na netu najdete i spoustu "kalkulacek" - staci googlit "leopard gecko morph calculator". Kdyz chcete i odchovavat, je vyber samce zasadni pokud chcete mit konkretni vysledek a ne nejaky mix se spoustou "hetero" vloh. Jinak se snesou spolu jakekoliv formy/morfy, s tim zadny problem neni. Problematicky co se zdravi zvirete tyce je jen morf "enigma" pokud se nepletu - tehle vloze se radeji vyhnout.

( v praci mi pred casem skoncili nejaci zachranenci, tak je mam online na kamere: http://zoo.peklo.biz/?page=cam6 - je tam trio samicek, muzete sledovat :-) )

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny