Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topeni pro Chelydru serpentinu

Jako kluk jsem měl elegansku a ta se ládovala molitanem z bublifuku taky. Třeba v dnešní době chovatelé nedoporučují používat jemný štěrk, který by želvy mohly spolknout, mohlo by prý dojít k ucpání. Ta eleganska žrala štěrk pravidelně a nikdy se jí nic nestalo, bral jsem to, že to potřebuje k trávení. U dorsalky jsem ale radši zvolil hrubost, kterou nepolkne. Všimnul jsem si, že picta dorsalis jsou oproti elegans o dost plašší, bojácnější a ne tak agresivní, ale to možná přijde časem.
Granule krmím jen jako doplněk, chovatelé to nedoporučují, moc proteinů málo vlákniny, ale zase jsou tam vitamíny A+D. Taky mi přijde, že želvy co jsou krmeny výhradně granulemi, rostou příliš rychle a mají hrbolaté krunýře (možná jen moje doměnka). Chrysemys picta se podobně jako emydury subglobosy vyznačují krásně hladkým krunýřem, to je taky jeden z důvodů, proč jsem si je vybral a nechtěl bych způsobit nějakou růstovou deformaci.
Krmím většinou mražené (kuřecí srdce, losos, treska) ze sušeného má nejradši gammaruse, krevety jsou na ni zatím moc velké a tvrdé. Snažím se ještě udržovat levatky a okružáky v akváriu, ale zatím se jim nedaří příliš množit nebo je želva tajně likviduje.
Krmení v oddělené nádobě vidím jako nezbytné, jednak želva nesežere všechno a další problém jsou parmičky, které roztahají kousky masa po celé nádrži (ale nesežerou to). Řeším to tak, že ponořím nádobku částečně do akvária a želvu tam přemístím, takže ji nevystavím takovému stresu.
Jaké používáš osvětlení? Já mám 25W výhřevnou (38°C) a jako UVB exo tera UVB100 13W asi 10 cm nad želvou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny