Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topeni pro Chelydru serpentinu

S tím štěrkem nevím - v přírodě želvu asi těžko někdo uhlídá, aby nějaké kamínky nepozřela. Moje želvy kamínky taky sem tam vzaly a zase jsem je následně objevil na dně nádrže. Otázka je, jestli uváděné problémové případy nejsou od želv s nedostatkem kupříkladu vápníku, protože jsem si všiml, že třeba silně rachitické suchozemky (z vlastní praxe třeba Testudo horsfieldi, které se ke mě dostaly) měly potřebu požírat vše, co jim připomínalo kosti a to včetně bílého štěrku. který z nich při koupání padal "na kila". Zdravé želvy to nedělaly a zájem třeba o sepiovou kost ve výběhu projevovaly krátce po jejím umístění, později je už moc nebrala. Jak dobře jsou standartně krmené nádherky a jim podobné lze dobře pozorovat z inzerce - opravdu krásně a dobře rostlé kusy nebývají k vidění moc běžně a spíše až poslední roky se lze setkat třeba s T.s.s. bez deformit, což se za éry "elegans" vůbec říct nedalo.
K těm granulím - nejsem na ně expert, ale pokud jsem četl, tak byla právě většina nevyvážená a právě vitamín A a D3 byly ten zásadní problém. Oba je lze předávkovat. Postřeh s tím, že želvy po granulích rostou jinak bude opodstatněný. Již před lety byla mimo jiné diskutována třeba špatná oplozenost a líhnivost či kvalita vajec po krmení těmihle náhražkami u různých druhů želv. Pro člověka, co má jednu dvě želvy třeba stejného pohlaví to zdánlivě nemusí být zajímavé, protože má za to, že jde o něco, co on neřeší. Opak je pravdou, protože právě vejce, jejich kvalita ruku v ruce s fertilitou zvířat jsou odrazem jejich zdravotního stavu. Zkrátka stojí za starou bačkoru.
Při krmení porcovanými nebo celými rybkami, vodními či suchozemskými plži, žížalami není třeba řešit žádné vitamíny, stejně jako netřeba řešit UVB. Proto jej u vodních želv ani nepoužívám a všude, kde je třeba mám jen klasickou žárovku 25 až 40W.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny

loading...