Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topeni pro Chelydru serpentinu

Sepiovku zkouším občas do akvária dávat, párkrát do toho klovne ale něžere to. Navíc mám tvrdou vodu a tvrdost je tvořena hlavně vápníkem (96mg/l) tak předpokládám, že vápníku má dost.
Tak ono UVB je tam hlavně kvůli D3 a ten je obsažen i ve stravě, takže pokud je vitamínu přiměřené množství, UVB by nebylo potřeba. Déčkem vznikajícím ze slunění se želva nemůže předávkovat, déčkem ve stravě ano (viz. granule). Většina chovatelů lampu doporučuje. A když vidím v inzerátech, jak se lidé zbavují T.s.s, které nevypadají vůbec pěkně, krunýře deformované apod. tak jim asi vyváženou stravu nedokáží zajistit a lampa by jim pomohla. Když se pak takový "chovatel" ještě veřejně pochlubí, že želva byla krmena výhradně hovězím masem (šlo o t.s.s), tak mám hned jasno o jeho představě vyvážené stravy.
Problém je, že většina trachemys a pseudemys, které jsou běžně dostupné ve zverimexech kupují nezodpovědní rodiče svým dětem a podle toho ty želvy po pár letech taky vypadají. Želvy jsou sice odolné, ale špatné prostředí a strava se podepíše na jejich zuboženém stavu, občas je mi smutno z toho, co na ifauně vidím. Pokud by šlo třeba o psy, tak už by měli majitelé za krkem ochránce zvířat u želv to nikdo neřeší.
Ohledně živého krmení, které se dá chytnout v přírodě (kobylky, pavouci, žížaly šneci), četl jsem, že to někteří chovatelé nedělají kvůli obavě ze zavlečení parazitů. Máš nějakou negativní zkušenost, třeba u malých nebo mladých želv? Je odolnost proti parazitům dána třeba druhem? (kajmanka nebude tak citlivá jako třeba klapavky?)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny