Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topeni pro Chelydru serpentinu

No o té saturaci z vody dost silně pochybuji - to by totiž všechny ty rachitické želvy krmené jen granulemi s dostatkem vápníku z tvrdé vody jak uvádíte rachitické nebyly. Co se týká potravy z venku, rizika tam asi nějaká budou vždy, ale to omezit nejde. Nástražní rybky jsou z "volné vody" (řeka, rybník), žížaly z půdy. Těmi ale krmím normálně a osobně neznám nikoho, kdo by si s tím něco zavlekl. Jediné, čemu se vyhýbám ke zkrmování jsou vodní šneci z přírody. Je to i zbytečné, když je možné opatřit levně jak okružáky, ampulárie, tak třeba suchozemské achatiny. Suchozemské plže zkrmuji v chovu tylikvám, tam ale používám přemrazení.
Jestli je nějaká vyšší vnímavost vůči parazitům atp. nemám zdání, opravdu jsem to nikdy neřešil. Co si všímám, tak problém v chovu želv NO.1 není ani nikdy nebyl přenos parazitů, nějakých infekcí z krmení rybkami, žížalami nebo plži, ale krmení průmyslově vyráběnou stravou a odbyté zkrmováním kousků masa ať už hovězího, kuřecího, ale i rybího bez kostí, vnitřností.
Jinak chovatelé insektivorů běžně zkrmují smýkaný hmyz, kde by bylo riziko asi i daleko větší (myšleno v poměru na jaký se zkrmuje z přírody získaná potrava chameleonům, gekonům a jiným oproti želvám obecně) a taktéž o tom slyšet není. Vím že se pouze nedoporučovalo smýkat na vlhkých loukách.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny