Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předchozí majitel bytu nám zanechal želvu

AnonymZdravím vás,

obracím se na vás s prosbou o radu. Od včerejška mám na starosti želvu, asi dvacetiletou, podle mého skromného názoru nádhernou. Nevím o ní nic, jen to že je jí 20let, že se léčila nedávno na nějakou plíseň a že žere "kousky rybího masa". Momentálně nezimuje. Zkouším číst informace, ale jsou někdy hodně protichůdné, mohl by mi prosím někdo říct jeho zkušenosti? Přikládám fotku terárka, jen rychlou mobilovku, vím že to má zasviněné a zítra jí to budu čistit.
Mám ještě agamy a vím, že ty mají vysoké nároky na světlo v teráriu, potřebuje i vodní želva UVB?
Jakou má mít teplotu vody?
Jak často takhle stará želva žere?
Má mít na dně akvárka nějaké kamínky?
Mám jí dávat nějaké vitamíny?
Je rozumné ji vzít čistě preventivně na prohlídku k veterináři, když o ní nic nevím a ani nemám zkušenosti s tím, jak taková zdravá šťastná želví dáma má vypadat?
Moc vám děkuju, jsem rozhodnutá si ji nechat a postarat se o ni :)

Předmět Autor Datum
Dobré ranko:-) UVB třeba není, ale je třeba důsledně dodržovat správné krmení. Tedy to, co se tu píš… poslední
Epanterias 05.01.2019 00:18
Epanterias

Dobré ranko:-)
UVB třeba není, ale je třeba důsledně dodržovat správné krmení. Tedy to, co se tu píše a neustále opakuje: zkrmovat porcované sladkovodní rybky (plotice, perlíny, hrouzky, okounky, slunky atd. - zakoupíte v rybářských prodejnách jako nástražní), žížaly, vodní šneky (na ifauně nebo bazoši v akvaristické inzerci jsou nabízeni okružáci a jiní dobře dostupní šneci z akvarijních chovů) nebo šneky suchozemské(mláďata achatin), lze doplňovat myšími holaty... Teplotu vody pro adultní nádherku optimálně 22-24°C voda, teplota pod žárovkou ve výšce krunýře nad ostrůvkem, potopeným kořenem nebo korkovou kůrou 35-38°C. 20ti leté zvíře je vhodné krmit přibližně 3-4x týdně dosyta. Výhodné je prostě naporcovat třeba zmíněné rybky a želvě házet do vody postupně (nekrmit na suchu), dokud si bere. Jakmile přestane - skončit. Na dně se osvědčily třeba pláty břidlice, ale dobře fungují i tzv. hygienická akvaterária, kde na dně není nic. Kamínky raději ne - po krmení masitou stravou se zde usazují zbytky potravy, které velmi rychle zahnívají a nádrž o to rychleji zapáchá a daleko hůře se čistí. Kamínky by použít šlo v případě velké nádrže s dobrou filtrací. Alespoň tolik má zkušenost. Preventivní návštěva veterináře by musela být pouze u lékaře se specializací na terarijní zvířata. Valná většina veterinářů má tato zvířata jako raritu a rozumí jim jak koza petrželi. Nejen že to stojí zbytečné peníze a dotyčný Vás může rozhodit nějakými nesmyslnými radami, neb nemá sám ponětí co a jak, ale v horším případě aplikuje nějaké vitamíny nebo léčiva, aniž je to nutné, potřebné a dokonce vůbec vhodné.
Zkuste želvu vyfotit dobře jak ze strany plastronu ("bříško"), tak karapax (hřbet), idelně ještě i fotku zepředu a třeba ze zadní části.
To akvárko bude dle mě poddimenzované, takhle stará želva si zaslouží nádrž o velikosti alespoň 100 x 50 x 50 s ostrůvkem nad nímž je zdroj na výhřev (ne na osvit) a řekněme 25cm i vyšší hladinu vody na plavání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru