Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MLÁDĚ AGAMY VOUSATÉ - NEŽRAVOST

Zdravím,
na poslední burze Živá Exotika (12.1.2019) jsme si pořídili od chovatele mládě agamy vousaté, bylo nám řečeno stáří okolo 2 měsíců a nyní jsme po přečtení pár článků zjistili, že na 2 měsíce je celkem maličká (má 16cm s ocáskem). Chovatel též tvrdil, že je zvyklá přijímat potravu (hlavně cvrčky) což nám se nedaří. K dnešku ji máme 10 den a do agamy jsem pouze "dostali" asi 3 cvrčky a pár moučných červů a víc ani ťuk....potravu ji necháváme v terárku volně a pravidelně obměňuje, ale agamka si toho téměř vůbec nevšímá a cvrčky bere spíš jako "kámoše" a většinu času dne leží nehybně na vrcholu svého terárka...prvně jsem si mysleli, že se jedná pouze o stres z převozu a dávali jsme ji čas, ale jelikož už nám přijde doba dlouhá a nejsme zkušení chovatelé začínáme mít obavy o její zdraví. Chtěla bych se tedy zeptat "zkušenějších" o nějaké rady či doporučení jak agamku trochu rozkrmit, případně se ujistit zda je to ještě "normální" a máme čekat anebo je čas zajít někam k veterináři?

Terárko má velké 80x50x50, (až vyroste zajistíme větší), zajištěno je jak UVB tak UVA - teplota přes den okolo 30 stupňů, pod lampou více cca 40 stupňů.

Za všechny rady a doporučení, předem děkuji. :)

Předmět Autor Datum
Chyba byla koupe tak maleho mladete, to uz vite. Ted je chyba takovy prcek v relativne velkem (predp… poslední
lucifer 22.01.2019 11:53
lucifer

Chyba byla koupe tak maleho mladete, to uz vite. Ted je chyba takovy prcek v relativne velkem (predpokladam) plne zarizenem terariu. Pro mladata to chce spis jednoduse zarizenou odchovnu - pudorys treba 30x60, zdroj svetla, tepla, UV-B. Bez sloziteho pozadi kam se ji schova krmeni a kam se muze samo schovat. Staci jen na dne kus korene, vetve at na ni muze vylezt - u tepelneho/UV-B zdroje, misku s krmenim, s trochou vody a zelenym krmenim. Je dobre pokud je takove neco jen s pruhlednou predni stranou - zbytek zakryty/nepruhledny, at ma mlade klid/neni stresovane okolim. Ono az trochu povyroste tak se uklidni, zacne brat ochotne hmyz z ruky nebo pinzety - pak ji uz klidne muzete dat do toho plne zarizeneho teraria.

- moucni cervi jsou vseobecne pro agamy nevhodni, jasne - je to lepsi nez nic, pokud je to ted takovahle krize (zkousejte aspon vybirat cerstve svlecene - bile), snazte se krmit cimkoliv jinym - cvrcci rozumne velikost. Klidne kolem 1cm, ne zadne "mikro" blechy. Nebo sehnat od chovatelu male nymfy svabu. Nevahejte ani se "zelenym" - treba nasekat na prouzky polnicek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru