Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pagekon řasnatý - špatně žere

Před týdnem jsem si dovezla dvě 20 g samičky. U chovatele byly normálně rozkrmené, prý žraly cvrčky, červíky, přesnídávky, banán. Od té doby, co je mám doma bohužel prakticky vůbec nežerou. Živého si vůbec nevšimnou, nemají zájem ani z pinzety. Malé cvrčky si nechají lézt klidně po hlavě. Terárko pravidelně rosím a to pijí bez problému. Dělám jim tedy Repashy kašičku, tu si ale malinko líznou jen když jim s tím napatlám čumák, nebo vyloženě čekám až vypláznou jazyk a "nutím" jim to. Stejně tak kaši z banánu a do toho namíchanej Roboran pro plazy. Vážila jsem je po týdnu a zatím nehubnou, mají stejnou váhu. Nemorduju je často, jen 2-3 krát za den. Jinak mají klid. Má s tím někdo podobné zkušenosti? Pokud ano, za jak dlouho se zadaptujou? Může to být samozřejmě změnou prostředí, musím také déle svítit, než byly zvyklé, kvůli teplu. Máme studený dům a proto jim opravdu musím svítit těch 12 hodin halogenkou. Původně jim prý svítili tak 4 hodiny. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
pozastavi bych se u toho "mame studeny dum" a "musim jim svitit 12 hodin denne halogenkou". Vite na… nový
lucifer 28.02.2019 20:26
lucifer
v terárku mám umístěný teploměr zhruba uprostřed na boční stěně. V noci klesne teplota na 18-19°C, p… nový
Baru1100 01.03.2019 08:44
Baru1100
Pagekony nechovám, ale teplota přes den by měla být vyšší tedy gradient 25-30 stupňů, i když jsem če… nový
Soptik81 01.03.2019 09:52
Soptik81
Teplota je dle mne nizka, zvlast ta nocni - pridal bych nejakou NightGlo zarovku pro trvale pritapen… nový
lucifer 01.03.2019 13:42
lucifer
Děkuji. NightGlo žárovku koupím. Ještě právě zvažuju jak silnou. Krom té halogenky, kterou mají v re… nový
Baru1100 01.03.2019 13:50
Baru1100
Zarovku bych termostatem nespinal, ani tu "nocni". Jinak souhlas ze by nejspis stacila ta NightGlo +… nový
lucifer 01.03.2019 13:59
lucifer
Proč ne ten termostat? Měla bych jistotu stabilní teploty. Nastavila bych na něm noční a denní režim… nový
Baru1100 01.03.2019 14:07
Baru1100
Ono to nejen hreje, ale i sviti - sice jen malinko, ale je to takove nocni ala "mesic v uplnku" - zr… nový
lucifer 01.03.2019 14:46
lucifer
OK. Objednala jsem si tedy žárovku Night Glo a ještě Infrared Basking Spot. Dám tam raději ještě jed… nový
Baru1100 01.03.2019 15:01
Baru1100
Máme ve všech teráriích topné fólie bez žárovek a ciliáti žerou a prospívají. Při nízkých teplotách… nový
dumerilak 04.03.2019 10:12
dumerilak
Děkuji. Topná folie by byla určitě řešením, ale nemám ji kam umístit. Dno vrstva rašeliny, zadní str… poslední
Baru1100 04.03.2019 10:23
Baru1100

pozastavi bych se u toho "mame studeny dum" a "musim jim svitit 12 hodin denne halogenkou". Vite na jakou teplotu vyhrivate teda prostor teraria/a najakou klesa mimo tech 12 hodin, v noci kdyz nesvitite? Mate to zmerene? Pokud mate doma chladno, mozna je potreba pritapet i pres noc - z bezne dostupnych jsou na to dobre NightGlo zarovky.

v terárku mám umístěný teploměr zhruba uprostřed na boční stěně. V noci klesne teplota na 18-19°C, přes den se to drží kolem 21-22°C, odpoledne (když se protopí dům) to vyleze na 23-24°C. Uvažuji ještě o dalším zdroji tepla. Nevím, jak se chová pagekon, když je mu chladno. Mám zkušenosti s chamíkama a ty se jednoduše nahřívali pod žárovkou. Tohle ale pagekoni nedělají. Podle brožurky Pagekoni od Lubomíra Klátila (abeceda teraristy) by si měli zvyknout i na "sportovnější" kolísání teploty. V Encyklopedii teraristiky od Eugena Bruinse není konkrétně Pagekon řasnatý, ale jsou tam jiné druhy gekonovitých a jsou doporučovány vesměs vyšší teploty. V noci 20°C, denní teploty 25-35°C. Jak poznám, že jim je zima, když nelezou pod lampu? Nemůže být ta nechuť k jídlu způsobena i novým prostředím? Vnímají např. jiné zvuky, světlo, jiné vůně, byly zvyklé na umělé květiny, mají živé,... nový chovatel?

Pagekony nechovám, ale teplota přes den by měla být vyšší tedy gradient 25-30 stupňů, i když jsem četl, že někteří je úspěšně chovají i bez svícení a při pokojové teplotě 23-24 stupňů (ale to bych osobně nedělal).
Vyhřívat se Vám patrně nebudou jelikož jsou aktivní za soumraku a v noci.
Zvláště u mladých a plachých jedinců budou přes den zalezlí, vzhledem k tomu že je máte krátce může zapůsobit stres z přepravy a nového prostředí, po přemístění do terária měli mít klid.

Teplota je dle mne nizka, zvlast ta nocni - pridal bych nejakou NightGlo zarovku pro trvale pritapeni. Mozna nebude potreba moc, zkusil bych 25W, nebo mozna i jen 15W.

- u nas prosperuji pri bezne - mozna trochu vyssi pokojovce, mame trvale kolem 24°C denni, v terariu od LED osvetleni mozna nekde nahore (kde vetsinou spi v trubce nebo za listy rostlin) do 26°C, pres noc 22-23°C. Pres leto o par stupnu vic.

Děkuji. NightGlo žárovku koupím. Ještě právě zvažuju jak silnou. Krom té halogenky, kterou mají v reflektoru uvnitř, mám ještě věžnou zářivku položenou v krytu vně terárka. Přemýšlím, jestli by nebylo řešení pro vytápění koupit tu noční žárovku (místo té halogenové) a nechat ji rozsvícenou permanentně na termostatu a k tomu jako běžné osvětlení během dne využívat jen tu zářivku. Předpokládám, že pokud by jim to právě přes noc nevychladlo, dala by se celkem v pohodě vytáhnout na tu jednu žárovku i denní teplota.

Ono to nejen hreje, ale i sviti - sice jen malinko, ale je to takove nocni ala "mesic v uplnku" - zrovna u tech nocnich gekonu ma i smysl. Kdyz se to bude rozsvecet a zhasinat dle teploty, nebude to pro ty zvirata nijak prirozene ani prijemne. A pro zivotnost zarovky to taky neni dobre. Spinat termostatem neni problem treba nejaky keramicky infrazaric, nebo podobne zdroje tepla.

OK. Objednala jsem si tedy žárovku Night Glo a ještě Infrared Basking Spot. Dám tam raději ještě jeden reflektor s tou infralampou. Když už mám na cestě ten termostat, tak ten bych využila na takový rezervní dotápění kamenem.
Budu to ladit systémem pokus omyl. každopádně velmi děkuji za konsultaci.

Děkuji. Topná folie by byla určitě řešením, ale nemám ji kam umístit. Dno vrstva rašeliny, zadní strana a 2/3 bočních stran 3D pozadí. Jediné řešení je vytápění buď žárovkami, keramický topný zářič do objímky, nebo případně kabel. Momentálně jsem vyměnila halogenovou žárovku za infra a dnes mi dorazí Night Glo. Už ta infra pomohla udržet hlavně tu noční teplotu na příjemných 22°C. Ta právě padala na nějakých 18°C.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru