Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změny v Cites

Tak dneska mi přišla odpověď z MZP.

Přehled všech změn v přílohách CITES schválených na Konferenci CITES je uveden v příloze (podstatné změny týkající se plazů a obojživelníků jsou na str. 2-4) . Uvedené změny vstupují v platnost 90 dní od schválení na Konferenci, t.j. dne 26. listopadu 2019, ovšem právně závazné pro členské státy EU (tedy i ČR) budou až se vstupem novely nařízení č. 338/97 aktualizující přílohy A-D, aktuálně platné je nařízení Komise (EU) č. 2017/160 (dále jen nařízení). Dle dostupných informací poskytnutých Evropskou komisí se výše uvedený termín zřejmě o několik týdnů nestihne. O vstupu nového nařízení v platnost bude MŽP informovat formou tiskové zprávy a informacemi uveřejněnými na svém webu.

Od data, kdy vstoupí v platnost tato novela nařízení:

1) Začne pro druhy nově zařazené do přílohy A platit registrační povinnost, kterou v souladu s §23 zákona č. 100/2004 Sb., o obchodování s ohroženými druhy, v platném znění (dále jen zákon) zajišťují místně příslušné krajské úřady (v případě Prahy Magistrát hl. města Prahy)

2) U exemplářů druhů nově zařazených do přílohy A bude nutné mít k jejich komerčnímu využívání uvnitř EU potvrzení o výjimce ze zákazu obchodních činnosti. Tento doklad v souladu s čl. 8 odst.. 3 nařízení č. 338/97 vydávají místně příslušné krajské úřady (v případě Prahy Magistrát hl. města Prahy)

3) U exemplářů druhů nově zařazených do přílohy CITES I a II (přílohy A a B novely nařízení 338/97) bude nutné mít povolení (permit) CITES k mezinárodním obchodu se třetími zeměmi (mimo EU), které v souladu s nařízením a zákonem vydává Ministerstvo životního prostředí.

4) Při nakládání s uvedenými exempláři druhů nově zařazených do přílohy CITES I a II bude třeba, aby jejich chovatelé dodržovali postupy k zajištění prokázání jejich původu podle § 24 zákona (např. prodej exempláře s písemným dokladem původního vlastníka, vedení záznamů o chovu a obchodu apod.)

Podstatné změny v přílohách CITES týkající se plazů, obojživelníků a pavouků jsou následující:

I. Do přílohy CITES I (příloha A k nařízení) byly zařazeny agamy druhů Ceratophora erdeleni, Ceratophora karu, Ceratophora tennentii, Cophotis ceylanica, Cophotis dumbara a gekon druhu Gonatodes daudini

II. Z přílohy CITES II (příloha B) do CITES I (příloha A) byly přeřazeny želvy Cuora bourreti a Cuora picturata, želva annamská (Mauremys annamensis), želva hvězdnatá (Geochelone elegans) a želva skalní (Malacochersus tornieri) - tento druh byl do přílohy A zařazen již dříve

III. Do přílohy CITES II (příloha B k nařízení) byly zařazeny agamy druhů Ceratophora aspera, Ceratophora stoddartii a Lyriocephalus scutatus, gekončíci rodu Goniurosaurus spp., gekon obrovský (Gekko gecko), gekon Paroedura androyensis, leguáni rodu Ctenosaura spp., zmije Pseudocerastes urarachnoides, trnočolek Changův (Echinotriton chinhaiensis), trnočolek Echinotriton maxiquadratus, pačolci rodu Paramesotriton spp., trnočolci rodu Tylototriton spp. a sklípkani rodu Poecilotheria spp.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny