Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - přerušit zimování?

Ahoj, o zimování agam jsem si něco pročetl v knihách i tady na fóru, ale mojí agamu jsem i přesto nikdy nezimoval. Dnes mu je cca 6 let a před 3 týdny odešla dlouhá zářivka, která dodávala dodatečné světlo k UBV a infra žárovce. Než jsem pořídil novou, zdálo se mi, jakoby Agamák začal zimovat, pospával atd. Ještě v souvislosti, s tím, že je přeci jen zima a světlo do místnosti už tolik nesvítí jsem si říkal, že to na něj přišlo a vyhodnotil to jako zimování. Tak jsem na to přistoupil, přestal jsem krmit, nechal jsem ho vyprázdnit a postupně jsem zkrátil dobu svícení a vypnul jsem další zdroje světla. Poslední co svítí je už jen slabé výhřevné světlo. Nicméně dnes se mi zdá nějaký živý, chodí po teráriu, vyhřívá se kouká a nespí tolik jak před pár dny - nevím jeslti to je tím, že je slunečný víkend ale potřeboval bych poradit, jestli je rozumné se na zimování vykašlat a zapojit všechny světla zpět a začít zase krmit? Zdá se mi totiž normálně aktivní. Za každý názor budu rád.

Děkuji, Michal

Předmět Autor Datum
Zimovanim nic nezkazite, jen hlidejte kondici. Pokud nejak znatelneji nehubne, tak je to nejspis vse…
lucifer 16.12.2019 10:18
lucifer
OK, zkusím vypnout, zdá se být stále stejný :) Když se mi nebude zdát tak to radši přeruším. Jinak…
Michal P. 16.12.2019 17:54
Michal P.
Vyjadril ste sa dobre, ale Lucifer si to iba nesprávne prečítal.
mikmar 18.12.2019 11:34
mikmar
Ano, moje chyba.
lucifer 18.12.2019 12:19
lucifer
Každopádně jsi mi nasadil brouka do hlavy co se týče UV-B výbojky. Kdysi jsem o tom uvažoval ale nak… nový
Michal P. 29.12.2019 18:13
Michal P.
S timhle bych se uprimne obratil na Terashop, myslim ze ochotne doporuci/poradi. Ehm - na kecy "to j… poslední
lucifer 29.12.2019 23:44
lucifer

Zimovanim nic nezkazite, jen hlidejte kondici. Pokud nejak znatelneji nehubne, tak je to nejspis vse v poradku. Vypnul bych i to vyhrevne svetlo.

Jen poznamka "trubice" nedoda dostatek UV-B, jak zdroj UV je dost nevhodna. Trubici spis dejne nejakou normalni - s vysokou svitivosti a dobrym spektrem, a jako zdroj UV-B pokud uz ne rovnou vybojku, tak aspon "UV kompakt" - usporku:

https://www.heureka.cz/?h[fraze]=ExoTerra+%C5%BE%C3%A1rovka+Reptile+UVB+200+26W
https://terashop.cz/kompaktni-zarivky-s-uvb/123-sunlux-uv-kompakt-150-uvb-25w-8594190110110.html

...atd.

OK, zkusím vypnout, zdá se být stále stejný :) Když se mi nebude zdát tak to radši přeruším.

Jinak jsem se asi špatně vyjádřil. Agama má jeden zdroj tepla, jeden UV-B kompakt a třetí světlo je právě ta trubice - pouze jako dosvícení terária :)

Děkuji za radu.

Michal

Každopádně jsi mi nasadil brouka do hlavy co se týče UV-B výbojky. Kdysi jsem o tom uvažoval ale nakonec jsem zvolil kombinaci úsporky a druhé výhřevné. Nicméně si teď říkám, že po zimování bych mu mohl dát překvapení v podobně UV-B výbojky. Jestli to chápu dobře, tak svítí více a zároveň vyhřívá. Uvažuji o 70W - ode dna ke stropu terária je to cca 50 cm. Počítám, že bude o něco níž když jí zavěsím,tak to bude třeba 35cm(??) a to by dle výrobce mělo dávat něco kolem 45 stupnu. Dobrý nápad nebo spíš snížit "Watáž"?

Děkuji za odpověď

P.S.: Snad nevadí tykání ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru