Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jedná se o plíseň? -> bílé mapy na krunýři testudo graeca

Dobrý den, máme dvě želvy řecké staré necelý rok a půl. Obývají společné terárium. Jedné z nich se na krunýři začaly výrazněji tvořit bílé mapy. Obě želvy jsme vzaly k veterinářce, ta nám doporučila nějaký čas koupat ve vodě s Betadinou (prý by se mohlo jednat o nějakou plíseň). S odstupem času pozoruji, že fleky nemizí, jsou mnohem větší a na plastronu přibyla bílá čára přes celou délku. Zaráží mě, že to má jen jedna želva (resp. ta druhá jen minimálně). Substrát měníme pravidelně, UV i vyhřívací žárovku mají, na nedostatek pestré stravy si nestěžují. Moc děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Zdravím, žádná plíseň to není. Tyhle mapky jsou na krunýřích běžné, zvlášť ve fázích intenzivního rů…
Cink 06.01.2020 10:37
Cink
Děkuji za info. Pokud přidám vápník/vitamíny a budu více vlhčit substrát, zbaví se želva těch fleků…
Penny a její želvy 06.01.2020 10:48
Penny a její želvy
To Vám s jistotou nepovím. Změny v pomalu rostoucích a regenerujících strukturách bývají ale spíše d…
Cink 06.01.2020 11:26
Cink
No nevím co na radu od Cink říct. Určitě to není běžné a řešil bych to u veta co se zabývá léčením ž…
Vla 06.01.2020 13:07
Vla
Olejíčky a krémy na krunýře želvy rozhodně nepatří. Veterinářů na želvy/resp. plazy, je v ČR jako ša…
Cink 06.01.2020 13:28
Cink
na odkazu co posíláš není foto. Myslím že byla něčím namazaná. Bude trvat hodně dlouho než to zmizí.…
Vla 06.01.2020 14:25
Vla
Vím ale, o jakou záležitost se jedná ("červotočové komůrky v rohovině"). Svého času jsem to u své gr… nový
Cink 06.01.2020 14:42
Cink
no je škoda, že radí ti co tomu bohužel nerozumí. Růstové přírůstky má tak, jak je mít nemá. Začíná… nový
vla 06.01.2020 15:30
vla
Lehký pyramiding tam začíná být, to je pravda, celkově to zatím ale jde, nepodcenit to. Asi jsme se… poslední
Cinkodan 06.01.2020 20:18
Cinkodan

Zdravím, žádná plíseň to není. Tyhle mapky jsou na krunýřích běžné, zvlášť ve fázích intenzivního růstu, když jsou ale až tak výrazné, zaměřit se opravdu na doplnění vápníku a dalších minerálů - mládě si rychle "staví" kost a rohovinu, a možný deficit stavebních látek se může projevit těmi výraznými mapkami (nižší kvalitou přirůstané rohoviny), taky to může být vlhkostním deficitem. Zkušenější želvaři se určitě vyjádří přesněji.

No nevím co na radu od Cink říct.
Určitě to není běžné a řešil bych to u veta co se zabývá léčením želv.
Když jsem viděl foto, tak první co mě napadlo: V pár knížkách je napsáno, že se želva maže např. indulonou, nebo nějakým olejíkem.
Neděláš to? Nedělal to někdo před koupí?

Olejíčky a krémy na krunýře želvy rozhodně nepatří. Veterinářů na želvy/resp. plazy, je v ČR jako šafránu, a ke zbytku nemá cenu chodit. Popisovaný problém je relativně běžný, resp. možná se ani nejedná o problém (řešeno např. https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/forum/r/detail/59507/testudo-graeca-krunyr
Za sebe bych to řešil právě jen pro jistotu zvýšením pozornosti pro příjem stavebních látek pro vývin kostry a krunýře, jinak bych to považoval jen za menší kosmetickou vadu.

Vím ale, o jakou záležitost se jedná ("červotočové komůrky v rohovině"). Svého času jsem to u své gréky řešil také. Želva na zadavatelčině foto vypadá dobře, a hydratovaná vypadá také - z toho usuzuji naopak na dobré, či mimimálně relativně slušné podmínky chovu. Růstové přírůstky jí rozhodně nechybí.

no je škoda, že radí ti co tomu bohužel nerozumí. Růstové přírůstky má tak, jak je mít nemá. Začíná ji pyramidovat krunýř. A vypadá dobře, protože ji vychoval choval, který to uměl. Teď je všechno špatně. A zadavatel si musí nastudovat podmínky chovu. Teplotu, vlhkost a krmení. Odkazů je tu hafo. Za rok, dva bude řešit to, že želva špatně roste a co má dělat.
Klad je, že se ptá.:-)

Lehký pyramiding tam začíná být, to je pravda, celkově to zatím ale jde, nepodcenit to. Asi jsme se nepochopili, když píšete, že chybí růstové přírůstky, nedojde mi, že tím myslíte, že začíná pyramidovat:D A že je všechno špatně... no to berete hopem:D Ale foto terária by řeklo víc než tisíc slov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru