Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neaktivní agama / zimování ? / chybně rozložené teploty v teráriu

Ahoj, dobrý den,
mám dotaz ohledně naší roční agamky. Naší ještěrce jsme letos pod "stromeček" pořídili nové větší terárium s rozměry 120x35x50, ač terárko není tolik do velké do hloubky, tak od předchozího terária má ještěrka mnohem lepší výběh. Výhřevné žárovky a UVB lampu jsme umístili, vždy jednu do jedné části (více viz foto), tak aby ještěrka si mohla zvolit zda chce být v teplejší či "chladnějším" prostředím (dočetli jsme se, že je to žádoucí) a zároveň bylo zajištěno dostatečné světlo. Po přestěhování agamky jsme avšak narazili na to, že agama přestala být aktivní, odmítá přijímat potravu anebo jen velmi málo a celý den i noc tráví schovaná ve svém domku, který je umístěn v chladnější části terária a odmítá vyjít ven, pokud ji přemístíme na jiné místo, stejně se po pár minutách vrátí zpět.

Teploty v teráriu v teplejší části okolo 30 stupňů a více, pod výhřevnou lampou až ke 40 stupňům. V chladnější části okolo 25-26 stupňů. Výhřevná lampa je 100W.

Můj dotaz tedy je v čem je problém či co děláme špatně? Máme pořídit ještě silnější výhřevnou žárovku a tím zvednou teplotu anebo přidat druhou tepelnou žárovku i do druhé části, čím by ale přišla o možnost chladnější prostředí, či jinak lampy rozmístit?

Také nás napadlo, jestli se agamka nerozhodla sama zimovat, my ji na toto avšak nijak nepřipravovali...a nevíme co teď dělat, abychom jí neublížili.

Budeme rádi za jakoukoliv radu.
Děkuji.
Veronika

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny