Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neaktivní agama / zimování ? / chybně rozložené teploty v teráriu

Ahoj, dobrý den,
mám dotaz ohledně naší roční agamky. Naší ještěrce jsme letos pod "stromeček" pořídili nové větší terárium s rozměry 120x35x50, ač terárko není tolik do velké do hloubky, tak od předchozího terária má ještěrka mnohem lepší výběh. Výhřevné žárovky a UVB lampu jsme umístili, vždy jednu do jedné části (více viz foto), tak aby ještěrka si mohla zvolit zda chce být v teplejší či "chladnějším" prostředím (dočetli jsme se, že je to žádoucí) a zároveň bylo zajištěno dostatečné světlo. Po přestěhování agamky jsme avšak narazili na to, že agama přestala být aktivní, odmítá přijímat potravu anebo jen velmi málo a celý den i noc tráví schovaná ve svém domku, který je umístěn v chladnější části terária a odmítá vyjít ven, pokud ji přemístíme na jiné místo, stejně se po pár minutách vrátí zpět.

Teploty v teráriu v teplejší části okolo 30 stupňů a více, pod výhřevnou lampou až ke 40 stupňům. V chladnější části okolo 25-26 stupňů. Výhřevná lampa je 100W.

Můj dotaz tedy je v čem je problém či co děláme špatně? Máme pořídit ještě silnější výhřevnou žárovku a tím zvednou teplotu anebo přidat druhou tepelnou žárovku i do druhé části, čím by ale přišla o možnost chladnější prostředí, či jinak lampy rozmístit?

Také nás napadlo, jestli se agamka nerozhodla sama zimovat, my ji na toto avšak nijak nepřipravovali...a nevíme co teď dělat, abychom jí neublížili.

Budeme rádi za jakoukoliv radu.
Děkuji.
Veronika

Předmět Autor Datum
Dobrý den, světla v teráriu máte bohužel naprosto špatně. Teplotní gradient je OK, ale ten UVB komp… nový
reply 16.01.2020 14:10
reply
Ted je vhodna doba na zimovani = vcelku nevadi ze se tak agamka rozhodla, v rocer uz to taky jde. Ni… poslední
lucifer 16.01.2020 15:04
lucifer

Dobrý den,

světla v teráriu máte bohužel naprosto špatně. Teplotní gradient je OK, ale ten UVB kompakt dejte co nejblíže výhřevné žárovce a doplňte na celou plochu plnospektrální trubice (čím víc, tím líp). Teď je tam doslova tma. Zimovat samozřejmě může, ale nejprve bych vycházel z toho, že je změna chování vyvolaná stresem z přesunu do nového a nevhodně osvětleného prostředí. To že agamu nenecháte v klidu a přemísťujete ji, jí také nepřidává na pohodě.

Ted je vhodna doba na zimovani = vcelku nevadi ze se tak agamka rozhodla, v rocer uz to taky jde. Nicmene - terarium nevypada spatne, ale je hlavne tmave - malo prosvetlene. Vam to mozna neporijde, ale oproti normalnimu dennimu svetlu je to hrozne malo. Dejte do obou polovin nahoru cim silnejsi zarivku - klasickou "trubici" pro plosne prosviceni (bude problem s tim rozdelenim na poloviny - takze tam nejspis pujde dat jen 45cm/15W zarivky), dale pak - UV zdroj chce dat k tomu tepelnemu, tam to agama prirozene vyhledava. Mozna bych teda nechal ten UV kompakt tam kde je, ale pridal jeste jeden k vyhrevnemu mistu (nebo tam dat rovnou nejakou slusnou vybojku)

Pokud ted uz agama zimuje, osobne bych vypnul vyhrev i ovetleni, nechal ji klidne tak mesic v klidu - a zatim dodelat ty upravy. U nas uz mame pres 3 tydny vypnuto, a jeste tak cca. 3 tydny se bude chrnet... :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru